Incassobureau: wanneer schakel ik die in?

Wat je kunt doen om openstaande facturen alsnog te innen

Waarom berekent mijn incassobureau mij incassoprovisie
ondernemer - laptop - bureau - zelfstandig

Allianz Trade klantencheck

Geen enkele ondernemer zal graag een incassobureau inschakelen. Je hoopt natuurlijk dat alle facturen keurig op tijd betaald worden. Maar wat als dat niet gebeurt? In dit artikel lees je wat een incassobureau is en wanneer je er een inschakelt.

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een bedrijf dat namens jou als schuldeiser openstaande vorderingen int. Eigenlijk neemt het incassobureau werk van jou over: zij worden de schuldeiser en innen namens jou de openstaande schuld. Het incassobureau brengt incassokosten in rekening bij de debiteur, die boven op de schuld betaald moeten worden. Kortom, het bureau zorgt ervoor dat jij je geld krijgt.

Lees meer over wat een incasso is

Verschil deurwaarder en incassobureau

De termen incassobureau en deurwaarder worden vaak door elkaar gebruikt. Maar er is een duidelijk verschil. Een deurwaarder (of gerechtsdeurwaarder) heeft namelijk meer wettelijke bevoegdheden dan een incassobureau. Vandaar dat een incassobureau vaak een deurwaarder inschakelt om bepaalde taken uit te voeren, taken waartoe het bureau niet bevoegd is.

Wat doet een deurwaarder?

Voordat een deurwaarder aan de slag kan, moet hij een uitspraak van de rechter hebben. Met deze wettelijke bevoegdheid kan hij dingen doen als:

  • Dagvaarden

  • Beslag leggen op goederen

  • Dwingen tot verkoop

Een incassobureau heeft deze bevoegdheden dus niet. Vandaar dat de samenwerking tussen een deurwaarder en een incassobureau veel voorkomt.

Wat doet een incassobureau?

Meestal is het dienstenpakket van een incassobureau nogal uitgebreid. Het zijn allemaal diensten die direct of indirect ervoor moeten zorgen dat je facturen betaald worden. Een aantal van deze diensten zijn:

  • Aanmaningen. Een incassobureau zal de schuldenaar een brief sturen met daarin een aanmaning om alsnog binnen een bepaalde termijn de openstaande factuur te betalen.

  • Betalingsregelingen. Het incassobureau kan ook een betalingsregeling treffen met de schuldenaar.

  • Dagvaardingen. Als een schuld oninbaar blijft, wordt er een dagvaarding gedaan. Dit gebeurt door middel van een deurwaarder of een advocaat.

  • Debiteurenadministratie. Veel incassobureaus kunnen je debiteurenbeheer overnemen. Dit kan onnodige incasso’s voorkomen.

  • Risicoanalyses. Sommige incassobureaus kunnen in kaart brengen wat het kredietprofiel is van een potentiële opdrachtgever, op basis van informatie over faillissementen, schuldsaneringen et cetera.

Wanneer een incassobureau inschakelen?

De meeste ondernemers zullen ervoor kiezen een incassobureau in te schakelen als het ze zelf niet lukt om openstaande facturen te innen. Als je een dienst hebt geleverd en daarbij aan de vereisten hebt voldaan, heb je recht op de afgesproken betaling. Je kunt per oninbare factuur een incassobureau inschakelen, maar je kunt ook een samenwerking afspreken.

Sommige bedrijven kiezen ervoor om een vaste samenwerking aan te gaan met een incassobureau. Veel incassobureaus bieden de optie om de debiteurenadministratie over te nemen. Het bureau verstuurt dan de herinneringen en zorgt ervoor dat de facturen betaald worden. Op die manier heb je minder omkijken naar je debiteurenadministratie.

Voor debiteuren in het buitenland kun je een internationaal incassobureau inschakelen.

Een deurwaarder of incassobureau inschakelen?

Je zou misschien zeggen dat je het beste voor een gerechtsdeurwaarder kunt kiezen, aangezien die meer bevoegdheid heeft. Maar deurwaarders zijn ook duurder en incassobureaus zijn meestal erg bedreven in het innen van openstaande facturen.

Doorgaans is een incassobureau voldoende om een klant te laten betalen. En als het toch zover komt dat er een deurwaarder aan te pas moet komen, dan kan het incassobureau die ook zelf inschakelen.

Full-service incassobureau

De meeste incassobureaus werken nauw samen met deurwaarders en advocaten. Dat neemt jou extra werk uit handen als een klant aanmaningen en sommaties negeert. Zo’n full-service incassobureau mag dankzij de samenwerking met een deurwaarder namelijk ook een rechtszaak starten en beslag leggen op activa.

Een goed incassobureau kiezen

Er komen strengere kwaliteitseisen aan incassobureaus. Dat betekent dat je meer zekerheid hebt als je een incassobureau in de arm neemt. Voorheen was het zo dat er geen duidelijke eisen gesteld werden aan ondernemingen die incassodiensten aanboden.

Wet kwaliteit incassodiensten

In mei 2022 is de Wet kwaliteit incassodiensten aangenomen. Het besluit kwaliteit incassodienstverlening (Bki), met daarin de uitwerking van de kwaliteitseisen en bijhorende Regeling is in april 2024 in werking getreden.

Deze Wki zorgt er onder andere voor dat incassobureaus een vergunning nodig hebben om hun werk uit te voeren. Alleen als een incassobureau aan de vereisten voldoet, komt het in een openbaar register voor incassobureaus terecht. Hiermee wordt een betrouwbaar incassobureau kiezen een stuk makkelijker. Een paar eisen zijn:

  • Het incassobureau moet:

  • Een vergunning hebben

  • In een openbaar incassoregister staan

  • Opdrachtgevers duidelijk informeren over rechten en plichten

  • Voldoen aan diverse kwaliteitseisen

Checklist betrouwbaar incassobureau

Ga je op zoek naar een betrouwbaar incassobureau? De nieuwe regelgeving zal het kaf sowieso al van het koren scheiden. Maar met onderstaande checks herken je een betrouwbaar incassobureau nog beter. Een betrouwbaar incassobureau:

Werkt op basis van no cure, no pay

Een belangrijke voorwaarde van een goed incassobureau is de ‘no cure, no pay’ werkwijze. Lukt het niet om de vordering te innen? Dan maak jij geen kosten.

Heeft een goed track record

Onderzoek hoe het zit met het track record van het incassobureau. Oftewel, was het bureau succesvol als het gaat om het innen van schulden voor andere opdrachtgevers?

Werkt met een transparante kostenstructuur

Vraag ook naar de kostenstructuur van een incassobureau. Zorg ervoor dat de kosten transparant, duidelijk en redelijk zijn opgebouwd. Vermijd bureaus met verborgen kosten of onduidelijke tarieven.

Biedt landelijke dekking

Kies bij voorkeur een incassobureau dat landelijk actief is. Dan weet je zeker dat één incassopartner al je Nederlandse belangen behartigt.

Maakt gebruik van een derdengeldenrekening

Professionele incassopartners maken gebruik van een derdengeldenrekening, zoals van de Stichting Derdengelden. De stichting stort het geld vervolgens op jouw rekening. Zo’n tussenrekening biedt extra zekerheid, mocht het incassobureau failliet gaan. Dankzij zo’n ‘tussenrekening’ is jouw geld altijd veilig.

Heeft eigen juristen in huis

Steeds meer openstaande schulden worden inhoudelijk betwist. Oftewel, een schuldenaar draagt allerlei argumenten aan om niet te hoeven betalen. Voor betwiste vorderingen geldt dat alle argumenten van jou en van de niet-betalende klant op de juridische weegschaal worden gelegd. De vraag is of een incassobureau deze moeite wil nemen. Kies daarom altijd voor een incassopartner die eigen juristen in huis heeft. Die kunnen je namelijk verder helpen met betwiste vorderingen.

Geeft inzicht in dossiers

Een betrouwbaar incassobureau geeft online inzage in je dossiers. In een persoonlijke, online omgeving vind je altijd de status van een invordering en de stappen die volgen.

Houdt een redelijke behandeltijd aan

Er zijn incassobureaus die lang blijven hangen in een buitengerechtelijk incassotraject. Het kan zomaar voorkomen dat er drie jaar lang (slechts) elke zes maanden een brief wordt gestuurd met daarin het verzoek een openstaande rekening alsnog te voldoen.

Kies daarom voor een incassobureau met een transparante, korte behandeltijd van je vorderingen. Betaalt een schuldenaar alsnog niet na herhaaldelijke verzoeken binnen een korte periode? Dan is het zaak om snel over te schakelen naar een gerechtelijk traject om een vonnis te halen, zodat er beslag kan worden gelegd. Kies daarom een incassobureau dat snel handelt en er kort bovenop zit; dan hoef je niet jaren te wachten op je geld.

Werkt volgens ethische normen en integriteit

Controleer of een incassobureau werkt volgens ethische normen en integriteit. Vermijd bureaus die agressieve of onethische incassopraktijken hanteren. Je wilt voorkomen dat een bepaalde handelswijze van een incassobureau schadelijk is voor jouw bedrijfsimago.

Voorkom onbetaalde facturen

Het mooist is natuurlijk als het nooit zover hoeft te komen dat je een incassobureau in hoeft te schakelen. Als een klant niet betaalt, zul je natuurlijk eerst zelf actie ondernemen. Je kunt herinneringen sturen, telefonisch contact zoeken, betalingsregelingen opstellen enzovoort. Er is ook een meldpunt achterstallige betalingen.

Lees ook het stappenplan: wat te doen als je factuur niet betaald wordt?

Kredietverzekering als aanvulling op het incassotraject

Een andere manier om het incassotraject te vermijden is door een kredietverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld bij kredietverzekeraar Allianz Trade. Daarmee dek je het risico dat een klant met financiële problemen niet kan betalen. Ook het incassotraject wordt overgenomen en met een kredietverzekering beperk je de afschrijving op je debiteuren.

Verzeker jezelf tegen faillissement klanten

Lever je veel producten of diensten op rekening aan zakelijke klanten? Dan is een kredietverzekering, ofwel debiteurenverzekering, zeker het overwegen waard. Je bent namelijk gedekt voor het geval een klant failliet gaat en niet kan betalen. Een incassobureau inschakelen heeft namelijk weinig zin in het geval van een faillissement; in dat geval zal een incassobureau de openstaande facturen niet overnemen, omdat deze over het algemeen oninbaar zijn. Alle vorderingen en schulden worden vervolgens behandelt volgens de regels van het faillissementsrecht.

Het geld dat overblijft na liquidatie van de activa gaat eerst naar partijen met hoge prioriteit, zoals de Belastingdienst. Als ‘gewone schuldeiser’ sta je achteraan de rij. Kortom, in de meeste gevallen kun je naar je geld fluiten. Je mag van geluk spreken als je nog een deel van je vordering ontvangt.

Veelgestelde vragen

Wat is een incassobureau?

Een incassobureau is een partij (bedrijf) die namens iemand anders een openstaand schuld int.

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Meestal schakel je een incassobureau in als je er alles aan gedaan hebt om een factuur zelf te innen. Je kunt er ook voor kiezen een samenwerking aan te gaan met een incassobureau en je debiteurenadministratie aan het bureau uitbesteden.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau gebruikt bepaalde middelen om ervoor te zorgen dat een partij een openstaande factuur alsnog betaalt. Denk aan aanmaningen, betalingsregelingen en dagvaardingen via de deurwaarder.

Wat is het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder?

Een deurwaarder heeft meer bevoegdheden. Hij kan op basis van een uitspraak van de rechter overgaan tot beslaglegging, dagvaarding en gedwongen verkoop. Een incassobureau kan dit niet.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.