Vrees voor recordaantal horecafaillissementen in 2025

Stijgende kosten en schuldenlast brengen sector in zwaar weer

Eigenaar restaurant met serieuze blik

De horecasector in Nederland staat onder enorme druk. Stijgende kosten, hogere lonen en beperkte prijsdoorberekening zorgen ervoor dat steeds meer horecaondernemers in financieel zwaar weer terechtkomen. Voor 2025 voorspelt ABN AMRO een recordaantal faillissementen, vooral onder kleine horecabedrijven. Wat zijn de oorzaken en gevolgen, en welke oplossingen zijn er nog mogelijk?

Kleine ondernemers het zwaarst getroffen

Vooral kleine horecabedrijven worden hard getroffen. Eén op de vijf kleine ondernemers heeft te maken met problematische schulden, wat hun voortbestaan ernstig bedreigt. De combinatie van stijgende kosten, beperkte prijsdoorberekening en bestaande schuldenlast maakt het voor deze ondernemers bijzonder moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Stijgende kosten en beperkte doorberekening zetten marges onder druk

De sector kampt met diverse financiële uitdagingen. Zo spelen inflatie, hoge energietarieven en stijgende huur- en loonkosten een belangrijke rol. 

Ter indicatie: sinds 2022 zijn de producentenprijzen voor voedingsmiddelen en dranken respectievelijk met 17% en 20% gestegen. Daarnaast zijn de cao-lonen in de afgelopen drie jaar met 22% toegenomen, een forse stijging. 

Inwerken personeel een van de grootste kostenposten

Een van de grootste kostenposten voor horecaondernemers is het inwerken van personeel, wat veel tijd en geld kost. Nieuwe medewerkers hebben vaak ruim de tijd nodig om hun weg in de keuken te vinden. Lees ook: Dit moet je regelen voor een nieuwe werknemer

Beperkte doorberekening naar consumenten

Ondanks deze kostenstijgingen kunnen horecaondernemers niet altijd de hogere prijzen doorberekenen aan hun klanten. Dit zet de toch al krappe winstmarges verder onder druk en vergroot de financiële kwetsbaarheid van bedrijven in de sector.

De nasleep van corona: een blijvende schuldenlast

Veel horecabedrijven kampen nog steeds met de financiële gevolgen van de coronacrisis. Tijdens de lockdowns liepen schulden bij verhuurders, leveranciers en de Belastingdienst fors op. Hoewel sommige ondernemers een (deel van deze) schulden inmiddels hebben afgelost, is de druk voor velen nog steeds voelbaar. In combinatie met de huidige kostenstijgingen dreigt deze schuldenlast veel bedrijven fataal te worden.

Lees ook: Wanneer is een bedrijf failliet?

Gevolgen voor de sector en economie

De verwachte toename van faillissementen heeft niet alleen impact op de getroffen ondernemers en hun personeel, maar ook op de toeleveranciers en de bredere economie. Een afname van het aantal horecagelegenheden kan leiden tot minder levendige stadscentra en een daling van de werkgelegenheid in de sector.

Mogelijke oplossingen en vooruitzichten

Om deze negatieve trend te keren, is het belangrijk dat horecaondernemers strategische keuzes maken. Dit kan variëren van kostenbesparende maatregelen en efficiëntere bedrijfsvoering tot het heroverwegen van prijsstrategieën. Daarnaast is het belangrijk dat ondernemers tijdig hulp zoeken bij financiële problemen om erger te voorkomen.

Toch blijft het onzeker of dergelijke maatregelen voldoende zullen zijn om de verwachte golf van faillissementen te voorkomen. De sector zal zich moeten aanpassen aan de veranderende economische realiteit en mogelijk op zoek moeten gaan naar nieuwe bedrijfsmodellen om duurzaam te kunnen opereren.

Voor meer informatie over de financiële vooruitzichten en inkomensontwikkelingen, lees ons artikel over de stijging van het modaal inkomen in het laatste kwartaal van 2024.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Wil je zeker weten dat je op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen rondom financiële vooruitzichten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.