Hoe kan ik kosten besparen in mijn bedrijf?

6 opties om je uitgaven te beperken

Boete Belastingdienst

Heel Nederland merkt de inflatie al een poos in de portemonnee. Dat heeft impact op ons gedrag. We verbruikten in de eerste weken van januari 2023 maar liefst 20% minder gas dan het jaar ervoor. Ook als ondernemer kun je kosten besparen. Sterker nog, soms is het simpelweg noodzakelijk. Maar hoe pak je dat slim aan?

Start met financieel inzicht 

Om je onderneming financieel zo gezond mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat je grip hebt op het geld dat erin omgaat. Maak dus regelmatig tijd vrij om je inkomsten en uitgaven te analyseren. 

Lees meer over hoe je de cashflow op orde kunt houden.

Stel jezelf kritische vragen

Kunnen je prijzen omhoog? Bij stijgende kosten is dat geen gek idee. Mis je inkomsten doordat klanten nog niet hebben betaald? Wellicht hoef je in dat geval alleen tijdelijk op kosten te besparen. Wat zijn grote kostenposten, welke zijn gestegen in het afgelopen jaar en welke zijn essentieel voor je bedrijf? Als je dit helder hebt, heb je ook een beter idee waar je op kunt besparen.

Waar je het beste op kunt besparen, is afhankelijk van je situatie. Hieronder vind je een aantal opties, ter inspiratie. 

Optie 1: energiekosten besparen

Grote kans dat je al aan deze knop hebt gedraaid. Bijvoorbeeld door de gemiddelde temperatuur van je bedrijfsruimte iets te verlagen of de ruimtes die je verwarmt te beperken. Maar wellicht kun je nog meer ingrepen doen om energie te besparen. Maak bijvoorbeeld gebruik van tijdschakelaars, of isoleer je bedrijfsruimte beter met behulp van tochtstrips en radiatorfolie.

Is je bedrijf ‘energie-intensief’, dan kun je in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Je krijgt hiermee meer ademruimte en extra tijd om bijvoorbeeld te verduurzamen. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je je hier naar verwachting nog in Q1 2023 voor aanmelden.

Optie 2: verduurzamen

Op de lange termijn loont het om je onderneming te verduurzamen. Niet alleen om te blijven voldoen aan wet- en regelgeving, en niet alleen voor een beter milieu of imago. Vaak is het ook een manier om geld te besparen. 

Dit vergt wel een investering. Dat drukt op korte termijn dus juist extra op je balans. Gelukkig zijn er wel diverse subsidies die duurzaam ondernemen stimuleren. Zo wordt het betaalbaarder om te investeren in verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat er momenteel flinke wachttijden zijn voor bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. De vraag hiernaar is namelijk enorm gestegen. Ook op dat vlak dus iets voor de langere termijn. 

Optie 3: snijden in indirecte kosten 

Indirecte kosten zijn kosten die niet direct te linken zijn aan je product of dienst. Het gaat om verzekeringen en abonnementen, maar bijvoorbeeld ook om marketingactiviteiten. Het loont om deze regelmatig onder de loep te nemen. 

Ben je goedkoper uit bij een andere verzekeraar, bijvoorbeeld? Zijn alle uitgaven écht nu nodig voor de gezondheid van je onderneming? Zeker als het nodig is om (tijdelijk) te snijden in je uitgaven, kun je in deze categorie extra kritisch zijn. 

Denk echter wel na over wat besparingen in deze categorie - die je inu wellicht helpen - op langere termijn kunnen kosten aan omzet.

Optie 4: besparen op je bedrijfsruimte

De bedrijfsruimte is over het algemeen een grote kostenpost. Met wat creativiteit kan daar op kan worden bespaard. Heb je een kantoor? Kijk dan of het mogelijk is om je personeel vaker thuis te laten werken. Op die manier kun je met een kleinere bedrijfsruimte - of zelfs zonder bedrijfsruimte - af. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen

Als je opslagruimte huurt, kun je checken of je met een nieuw ingedeelde voorraad ook afkunt met een kleinere opslag. Of wellicht is het mogelijk om je bedrijfsruimte te delen met andere ondernemers. 

Optie 5: leningen oversluiten

Heb je openstaande leningen met hoge rente? Het zou zomaar kunnen dat je direct geld kunt besparen door deze over te sluiten naar een andere aanbieder met een lagere rente. Let wel goed op de voorwaarden van je lening en neem vooral even contact op met je financieel adviseur.

Optie 6: besparen op bedrijfsmiddelen

Bereken of je kunt besparen op je bedrijfsmiddelen. Natuurlijk kun je benodigde apparatuur nieuw kopen, maar misschien is er wel een mooi tweedehands exemplaar beschikbaar. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel opties op het gebied van huren en leasen. Zeker het overwegen waard.

Zoek hulp bij hoge kosten

Soms zie je zelf niet meer hoe je nog kunt besparen, en lukt het ook niet om je inkomsten te verhogen. Weet dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Ben je in de schulden beland of vrees je hiervoor? Neem contact op met de gemeente waar je woont. Informeer daar naar schuldhulpverlening voor ondernemers. Zij hebben namelijk de wettelijke taak om je verder te helpen. 

Liever nog wat lezen? Check hier wat je kunt doen als je bedrijf schulden heeft en in zwaar weer is beland. 

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.