De Arbeidsinspectie: wat doet deze overheidsdienst?
Dit kun je verwachten van een controle en zo check je of je bedrijf aan de vereisten voldoet
Bij de meeste bedrijven gaat de vlag niet uit als de Nederlandse Arbeidsinspectie een controle komt doen. Toch heb je weinig te vrezen van deze overheidsdienst als jij en je werknemers zich aan de regels houden. Wat zijn de taken van de Arbeidsinspectie precies en hoe check je of je aan de vereisten voldoet?
Hoe maak ik een veilige werkplek voor mijn personeel?
Zorg voor sociale veiligheid en een veilige werkomgeving
Je bent wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor al je medewerkers. Waar moet een veilige werkplek aan voldoen? En hoe zorg je voor sociale veiligheid? Zo pak je het aan.
Wat is de SCIOS Scope 10-keuring en hoe werkt het?
Laat je elektrisch materieel inspecteren en voorkom leed en schade
Een brand kan veel schade aanrichten in je bedrijfspand. Daarom is het belangrijk je elektrisch materieel regelmatig te laten controleren. Dit doe je met een SCIOS Scope 10-keuring. Wat is SCIOS Scope 10 precies en hoe werkt de keuring? En vooral: waarom is dit een belangrijke keuring voor jouw bedrijfspand?
Vertrouwenspersoon aanstellen in je bedrijf
6 veelgestelde vragen en antwoorden
Als werkgever ben je verplicht om een veilige werkomgeving te bieden aan je personeel. Fysiek, maar ook mentaal. Een vertrouwenspersoon aanstellen in je bedrijf is een manier om hier invulling aan te geven. Maar wat doet zo’n persoon? Is het wettelijk verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben? En kies je voor een interne of externe vertrouwenspersoon?
Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?
De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?
Wat is het STOP-principe?
Wat te doen bij overval en geweld? Dit kun je doen als je een agressieve klant hebt in je bedrijf
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom klanten agressie vertonen. Sommigen hebben gewoon een kort lontje, anderen zijn gewend om op deze manier hun zin te krijgen. Het STOP-principe helpt jou als ondernemer om te gaan met agressie.
Waarom zijn elektrakeuringen belangrijk?
Veilig werken met elektrisch materieel
Als ondernemer heb je vaak veel op je bord. Toch is het erg belangrijk om regelmatig stil te staan bij de veiligheid van je elektronische apparatuur en aansluitingen. Zo kun je de kans op brand, schade en letsel verkleinen.
Wat zijn SCIOS Scope 8 en SCIOS Scope 9?
Aan de slag met elektrakeuring
Heb je personeel in dienst? Dan ben je vanuit de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Wanneer er wordt gewerkt met elektrische installaties en apparaten, is dat een bijzonder aandachtspunt.
Zo voorkom je brandrisico’s bij zonnepanelen
Zonnepanelen zijn razend populair. Je kunt zo namelijk profiteren van groene stroom van je eigen dak. Toch kleven er ook nadelen aan, zoals het brandrisico. Ontdek hoe je dit kunt beperken.
Webinar: Veilig werken met CMR-stoffen in het magazijn
Tref de juiste maatregelen
CMR-stoffen zijn overal: van de desinfectiespray waarmee je winkelwagentjes schoonspuit tot en met het schoonmaken van apparatuur op het werk. Hoe schadelijk zijn CMR-stoffen? En hoe bescherm je je er zo goed mogelijk tegen? Deze vragen werden behandeld tijdens het vijfde webinar over veilig werken.
Webinar: Veilig werken met dieselmotoremissie
Tref de juiste maatregelen in het auto- en truckbedrijf
Veilig werken met dieselmoteremissie in auto-en truckbedrijven gebeurt niet altijd, en dit terwijl dieselrook een sluipend gevaar is. In dit webinar praten experts van TNO, Inspectie SZW en OOMT je bij over de risico's en maatregelen die je kunt treffen.
Verplicht terug naar kantoor: wat is juridisch mogelijk?
De do’s en dont’s over vaccinatie, thuiswerken en vakantie
‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan.’ Het kabinet heeft met dat advies een groot deel van werkend Nederland aan een thuiswerkplek geholpen. Maar nu mogen we weer terug naar het kantoor. Mogen of moeten? Tijd om ons te verdiepen in de volgende vragen: Verplicht terug naar kantoor: wat is juridisch mogelijk? Hoe zit het met thuiswerken, vakantie en vaccinatie?
Webinar: Veilig werken met Chroom-6
Tref maatregelen: stof reduceren is blootstelling reduceren
Chroom-6 is veel in het nieuws geweest vanwege de zeer zware gezondheidsrisico's. Wat is Chroom-6, hoe gevaarlijk is het, waar kom je het tegen en hoe werk je er veilig mee? In dit webinar praten experts je bij over de risico's en maatregelen die je kunt treffen.
Webinar: Veilig werken met kwartsstof in de bouw en techniek
Ken jij de gevaren van kwartsstof voor jouw bedrijf?
Wat is kwartsstof precies en waar moet je op letten wanneer je met deze stof gaat werken? In dit webinar vertellen experts waar precies de risico’s liggen en hoe je deze kunt voorkomen.
Webinar: Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de schadeherstel- en carrosseriebranche
Werk jij binnen jouw bedrijf veilig met gevaarlijke stoffen?
Als jij en je werknemers werken met gevaarlijke stoffen, ben je verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. In het webinar ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de schadeherstel- en carrosseriebranche’ noemen een aantal sprekers tips en tools om deze veilige werkomgeving te bieden.
Werkt je personeel in het buitenland?
Dit zijn je plichten als ondernemer
Als werkgever heb je een wettelijke zorgplicht voor je personeel. Ook als je werknemers in het buitenland aan de slag gaan. Hier moet je allemaal aan denken.
Wat is een bhv-plan?
Een voorbeeld van het bedrijfshulpverleningsplan
Elke werkgever moet schriftelijk vastleggen hoe de bedrijfshulpverlening (bhv) is georganiseerd in zijn bedrijf en welke maatregelen in dit verband zijn genomen. Deze gegevens vormen het bhv-plan.
Wat is een arbocatalogus?
Wat staat erin en hoe wordt deze getoetst?
In de Arbowet staan regels waar werkgevers zich aan moeten houden om een veilige werksfeer voor hun personeel te garanderen. Deze regels zijn per branche en soms zelfs per bedrijf verschillend. Daarom worden er op maat gemaakte arbocatalogi gemaakt. Hoe gaat dit in zijn werk?