Huurcontract afsluiten: waar moet je op letten?
5 punten om op te letten bij het afsluiten van een huurcontract
Een nieuwe winkelruimte, een groter kantoorpand of een eigen garage, in al die gevallen krijg je te maken met een huurcontract. Waar moet je als ondernemer op letten bij het afsluiten van een nieuw huurcontract?
Soorten bedrijfsruimte
Een huurcontract sluit je af om een bedrijfsruimte te huren. Die komt in twee soorten: middenstandsbedrijfspanden en overige bedrijfspanden, en wordt zo ook in het huurcontract genoemd. Een middenstandsbedrijfsruimte is een pand dat voor het publiek toegankelijk moet zijn en waar het product of de dienst direct geleverd wordt. Denk aan een winkel, een restaurant of café, maar ook een afhaal of bestelpunten, ambachtsbedrijven. De rest valt in het huurcontract onder overige bedrijfsruimte genoemd. De wettelijke bescherming die hierbij hoort is minder dan bij een middenstandsbedrijfsruimte, vandaar het onderscheid. Wat voor huurcontract je afsluit, hangt dus vooral af van wat je huurt.
Waar moet je op letten?
Wanneer je een huurcontract wil afsluiten zul je vantevoren slim moeten onderhandelen. Alles staat open bij het aangaan van een huurcontract. Er is, dankzij leegstand en overaanbod veel meer mogelijk dan enkele jaren geleden, je hebt gewoonweg meer keus. Enkele punten die van belang zijn bij het onderhandelen over je huurcontract:
prijs kwaliteit
leeg opleveren
servicekosten
flexibiliteit
vergunningen
oppervlakte
Denk bijvoorbeeld goed na over hoe lang je een huurcontract wilt aangaan. De normale periode is vijf of tien jaar, maar met een beetje slim onderhandelen kun je een huurcontract voor een kortere periode of met bijvoorbeeld een gunstige prijs of huurvrije periode krijgen. Servicekosten, vergunningen en hoe de ruimte wordt opgeleverd, moeten ook worden opgenomen in het huurcontract. hoe meer je in het huurcontract hebt staan, hoe beter. Onduidelijkheid over het huurcontract leidt maar al te vaak tot problemen met de verhuurder.
Opzeggen van een huurcontract
Normaal gesproken ga je een in het huurcontract een huurperiode van vijf jaar aan, met een verlenging van nog eens vijf jaar. Als dat na tien jaar niet hebt opgezegd zal het huurcontract overgaan in een contract voor onbepaalde tijd. Jij kunt als huurder dit opzeggen na vijf jaar of tien jaar. Ook de verhuurder kan het huurcontract opzeggen, maar alleen als jij je als huurder niet goed hebt gedragen of als hij of zijn familie het pand zelf dringend nodig heeft. Wil je je huurcontract opzeggen, let er dan wel op dat je dit minimaal een jaar voor het verlopen van de contractsperiode doet.
Overdragen van een huurcontract
Mocht je eerder onder het huurcontract uit willen komen, dan zul je dit moeten bespreken met de verhuurder. Hij kan jou in principe aan het huurcontract houden, maar jullie kunnen samen afspreken dit eerder te beëindigen met betaling van een afkoopsom of door het huurcontract over te dragen, een zogenaamde ‘indeplaatsstelling’. Hierbij neemt een ander jouw huurcontract over met alle verplichtingen. Dit kan alleen als je opvolger jouw bedrijf overneemt, hij mag er niet een ander bedrijf vestigen.
Tenslotte kun je, als indeplaatsstelling niet mogelijk is en er geen andere mogelijkheid in het huurcontract is opgenomen om het te beeindigen, het huurcontract ‘in overleg overdragen’. Via een driepartijenovereenkomst tussen jou, de verhuurder, en opvolgende huurder komen jullie overeen dat jouw positie als huurder in het huurcontract wordt overgenomen. Het is aan de verhuurder om te beslissen of hij hieraan meewerkt.