Sanitaire voorzieningen in je bedrijf
Wat zijn de verplichtingen?
Vroeger was elk bedrijf nog verplicht minstens één toilet te hebben voor het personeel. Tegenwoordig is de regel vager: een werkgever moet zorgen voor 'voldoende' toiletten.
Verplichtingen
Heel helder zijn de verplichtingen rondom sanitaire voorzieningen niet: een werkgever moet zorgen voor een 'voldoende aantal toiletten'. Dit is het enige - vage - voorschrift dat de overheid heeft op dit gebied. Wel kun je zelf bedenken dat bij een bedrijf vanaf 15 werknemers, een extra toilet prettig is. Als werknemer bepaal je het aantal toiletten op basis van je Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) hoeveel toiletten aanwezig moeten zijn.
Moet ik een apart herentoilet hebben?
Als je meer dan tien werknemers van verschillend geslacht hebt, is het raadzaam een apart herentoilet te hebben. Zorg dan dat er voor iedere 15 werknemers van hetzelfde geslacht minstens één toilet is. Het mannentoilet kun je ook - deels - uit urinoirs laten bestaan. Maar zoals eerder gezegd, deze richtlijn is niet verplicht.
Tijdelijke sanitaire voorzieningen
Werknemers hebben recht op een tijdelijk toilet, bijvoorbeeld op een bouwplaats. Er zijn verplaatsbare toiletten die je kunt huren. Er is daarbij ook een oplossing voor de wasbak, namelijk units die zijn aangesloten op watertanks.
Hygiëne
Naast het voldoende aantal toiletten dat je moet hebben, moet het toilet ook schoongehouden worden. Hier zijn geen strenge regels voor, maar het is wel zo fris om elke week de toiletten te reinigen. Ook als je klanten ontvangt die van het toilet gebruik willen maken, is het wel zo prettig dat de boel er fris en schoon uitziet. Zorg ook voor voldoende zeep en schone handdoeken bij het toilet en de wasbakken en vergeet de prullenbakken niet.
Uitbesteden
Je kunt natuurlijk zelf het sanitair op orde houden. Ook is het mogelijk om dit uit te besteden. Verschillende bedrijven kunnen je toiletten onderhouden en zorgen voor toiletpapier, handdoekautomaten, afvalemmers en dameshygiënecontainers. De automaten kunnen bij de meeste bedrijven zowel gehuurd als gekocht worden en in een contract spreek je af hoe vaak de voorraad wordt aangevuld.
De verhuurder van een bedrijfsruimte is niet verplicht deze ruimte aan te bieden met sanitaire voorzieningen. Er is dus geen vereist opleveringsniveau. Dit hangt af van de afspraken die huurder en verhuurder met elkaar hebben gemaakt in het huurcontract. Lees hier meer over het huurcontract van je bedrijfspand.