Nepfactuur Gemeentegids: wat kun je doen tegen dit soort acquisitiefraude?
5 tips om te voorkomen dat je spookfacturen betaalt

Al vele honderden ondernemers hebben een nepfactuur ontvangen voor een vermelding of advertentie op sites als www.gemeente-gidsen.nl. ‘De Gemeentegids-oplichters’ zijn al jaren actief en kleine ondernemers blijven een populair doelwit van deze acquisitiefraude.
Nepfactuur van de Gemeentegids
De Gemeentegids is het bekendste voorbeeld van grootschalige oplichting van ondernemers. Je wordt dan gebeld met het aanbod om voor een paar honderd euro zogenaamd in de Gemeentegids vermeld te worden. Of je ontvangt ineens een spookfactuur van een mediabedrijf voor plaatsing van een fake advertentie waarvoor je nooit opdracht hebt gegeven.
Wat kun je doen tegen Gemeentegids oplichters?
Voorkomen dat je de dupe wordt van spookfacturen en acquisitiefraude zoals door de Gemeentegids-oplichters doe je door goed te letten op de volgende vijf zaken bij vreemde telefoontjes of onaangekondigde facturen:
Zet nooit je handtekening onder een overeenkomst die je niet vertrouwt
Ga tijdens een eerste verkoopgesprek nooit akkoord met wat voor een aanbieding of opzegging dan ook. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat alles wat je wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per (reguliere) post naar je opsturen. Teken nooit voor een advertentieplaatsing als de verkoper je geen schriftelijke bevestiging wil geven van oplage, verspreidingsgebied en controleerbare doelgroep
Controleer na dit eerste telefoontje met deze verkopende partij of deze wel bestaat. En wat is de reputatie van dit bedrijf, bestaan er klachten over? Ga eventueel bij de Fraudehelpdesk na of er meldingen bekend zijn over het bedrijf waar je een dubieuze factuur van hebt ontvangen
Betaal nooit zomaar facturen van een bedrijf waarvan je niet eerder een factuur hebt ontvangen. Spookfacturen wekken vaak de suggestie dat er al een klantrelatie met je is, waardoor je op het verkeerde been gezet kunt worden. Ga daarom in je administratie na of je eerder contact hebt gehad met de partij waarvan de factuur afkomstig is en bekijk een factuur altijd goed, óók de kleine lettertjes. Onder sommige nepfacturen staat bijvoorbeeld piepklein een melding als 'dit is een advertentie'.
Licht je personeel in over acquisitiefraude. Zorg dat je werknemers zich niet onder druk laten zetten snel iets te ondertekenen en leer hen hoe ze acquisitiefraude kunnen herkennen. Vooral in de vakantieperiode slaan dit soort bedrijven toe
Vraag bewijs
Heb je een nepfactuur ontvangen van de Gemeentegids of vermoed je dat je een andere spookfactuur hebt ontvangen? Fraudehelpdesk adviseert om opheldering te vragen aan het bedrijf op de volgende manier: Stuur een aangetekende brief, waarin je vraagt waar de factuur op gebaseerd is. Het bedrijf moet je dit kunnen bewijzen, willen ze aanspraak maken op het geld. En aangezien bewijs ontbreekt omdat je nooit een bestelling hebt gedaan, is de kous hiermee als het goed is af. Stuur de brief naar het adres van het mediabedrijf dat bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Het adres dat op de factuur staat, klopt mogelijk niet.
Vermijd telefonisch contact
Telefonisch contact raadt de Fraudehelpdesk af, omdat je met een mondelinge toezegging dat je de factuur niet hoeft te betalen, achteraf weinig kunt. Het is geen bewijs. Een reactie per brief kun je wél overleggen aan de rechter, mocht dat nodig zijn.
Een ander nadeel van telefonisch contact is dat je het risico loopt dat het zogenaamde advertentiebureau het gesprek opneemt en een eventuele toezegging van jouw kant kan gebruiken als pressiemiddel om je wél te laten betalen.
Lees ook: Wat kun je doen tegen oplichting en fraude? (stappenplan)
Doe aangifte als je slachtoffer bent
Ben je slachtoffer van Gemeentegids-oplichters of andere vormen van acquisitiefraude? Meld het bij de Fraudehelpdesk, tel. nr. 088-7867372. Goed om te weten is dat acquisitiefraude strafbaar is. De politie adviseert dan ook altijd aangifte te doen.