Kan ik iemand de toegang tot mijn winkel ontzeggen?

Individuele en collectieve winkelontzegging

Kan ik iemand de toegang tot mijn winkel ontzeggen

Je wilt een bepaalde persoon niet meer in je winkel zien. Maar kan je hem of haar zomaar de toegang ontzeggen? Is het wettelijk toegestaan om iemand jouw winkel uit te sturen? Lees daarover meer in dit artikel.

Kan ik iemand de toegang tot mijn winkel ontzeggen?

Je kunt iemand wel degelijk een winkelontzegging geven. Maar dan moet deze persoon wel een strafbaar feit hebben gepleegd of zich storend, agressief of ongepast gedragen. Je kunt dus alleen een winkelontzegging afgeven op basis van gegronde redenen, bijvoorbeeld als je iemand betrapt op winkeldiefstal. Zodra de betreffende persoon dan toch je winkel betreedt, is er sprake van huisvredebreuk. Dit is een strafbaar feit en dus kan de persoon in kwestie weer opgepakt worden.

Lees in dit artikel meer over het oppakken van iemand in je winkel.

Duur ontzegging

Er zijn geen wettelijke termijnen voor de duur van een winkelontzegging. De periode moet redelijk en proportioneel zijn en wordt in de praktijk vaak bepaald door de aard van het gedrag. Bij ernstige delicten zoals geweld of bedreiging wordt een langere periode (bijvoorbeeld 24 maanden) als proportioneel beschouwd.

Dit moet allemaal schriftelijk gebeuren door de winkelontzegging aangetekend op te sturen. Je kunt iemand ook mondeling de toegang tot de zaak weigeren. Dit geldt vooral voor dat moment.

Eisen ontzegging

Een winkelontzegging moet minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet bij je klanten bekend maken dat je gebruik maakt van winkelontzeggingen, bijvoorbeeld door middel van zichtbare huisregels bij de ingang van jouw winkel.

  • Je moet in de huisregels duidelijk aangeven:

    • bij welke delicten winkelontzegging wordt toegepast;

    • hoe vaak zo’n delict dan moet zijn gepleegd;

    • en hoe lang de ontzegging dan duurt. 

  • De winkelontzegging mag niet discriminerend zijn. 

  • Er is een strafbaar feit gepleegd. 

  • De verdachte is op heterdaad betrapt, direct aangehouden en wordt zo snel mogelijk overgedragen aan de politie (bel 112 of 0900 8844).

  • Er wordt aangifte gedaan.

Collectieve winkelontzegging

Als je samen met collega-winkeliers een winkelontzegging wil geven aan iemand, is dat ook mogelijk. Dit is een collectief winkelverbod en je bepaalt met je collega’s hoe groot de grenzen van het verboden gebied zijn. Indien één van de bij het collectief aangesloten ondernemers een winkelverbod oplegt, dan geldt het verbod ook uit naam van alle andere aangesloten ondernemers.

Juridisch correcte brief

Het is belangrijk om te zorgen dat de brief die je verstuurd naar de persoon die je een winkelontzegging wilt geven, juridisch goed dichtgetimmerd is. Anders kunnen er geen rechten aan ontleend worden.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.