Bijtelling afkopen doe je zo
Een jaarlijkse eindheffing in plaats van bijtelling
Maken meerdere werknemers gebruik van een bestelauto? Dan is het lastig om bijtellingsregels individueel toe te passen. Wat dan een interessante optie kan zijn, is de bijtelling afkopen. Hoe werkt het?
Bijtellingsregels
Als je een zakelijke auto ook privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Kort gezegd komt het erop neer dat je een percentage van de catalogusprijs van de auto moet optellen bij je loon. Daarover betaal je vervolgens belasting. Als je deze bijtelling wilt voorkomen, moet je kunnen aantonen dat je de auto minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden gebruikt. Dit geldt in principe voor alle zakelijke auto’s, dus ook voor auto’s op grijs kenteken.
Meer over bijtelling grijs kenteken.
Bijtelling afkopen
Als werkgever kun je in sommige gevallen kun je de bijtelling afkopen. Dat scheelt een hoop gedoe, want je hoeft dan niks meer bij te houden. Bijvoorbeeld:
Je hebt een bestelauto die gebruikt wordt door verschillende werknemers binnen je bedrijf. Vandaag heeft werknemer A hem nodig, morgen werknemer B en overmorgen werknemer C. Ze nemen de auto ook beurtelings mee naar huis.
Omdat het een auto van de zaak is, gelden de normale regelingen voor bijtelling. De vraag is alleen: hoe ga je die regels toepassen, aangezien de bestelauto door verschillende personen gebruikt wordt? Het antwoord: je kunt in dit geval de bijtelling grijs kenteken afkopen.
Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto
De Belastingdienst noemt het gebruik van een bestelauto zoals beschreven in het voorbeeld (zie het Handboek Loonheffingen 2022): Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto. Bij dit gebruik mag je de bijtelling afkopen. Dit doe je door een eindheffing te betalen voor het privégebruik van de bestelauto.
Let op: Je mag de bijtelling van een bestelauto niet afkopen als je twee werknemers hebt en ook twee bestelauto’s. Zelfs niet als de werknemers steeds wisselen van auto, gewoon omdat het kan. Het gaat erom dat je meerdere werknemers hebt die afwisselend gebruikmaken van een bestelauto en daarbij ook privékilometers maken.
Voorbeeld afkopen bijtelling
Je hebt een installatiebedrijf met 10 monteurs en 4 bestelauto’s. Als ze naar een klus gaan pakken ze willekeurig 1 van de bestelauto’s en nemen die ook mee naar huis. In dit geval is er sprake van doorlopend afwisselend gebruik en mag je de bijtelling afkopen.
Hoe werkt bijtelling afkopen?
De eindheffing is een vast bedrag van jaarlijks € 300,- per bestelauto waar je de bijtelling van afkoopt. Als je een loontijdvak van 1 maand hanteert, moet je € 25,- per bestelauto aangeven (300/12). In de aangiften loonheffingen gebruik je hiervoor code 5, die staat voor Doorlopend afwisselend gebruik bestelauto.
Geen rittenregistratie
Op het moment dat je de bijtelling afgekocht hebt, hoef je geen rittenregistratie bij te houden voor de auto in kwestie. De bijtelling afkopen komt als het ware overeen met de km-registratie afkopen. Dat scheelt weer!
Meer over een goede rittenregistratie
Bijtelling afkopen zzp
Bijtelling afkopen is alleen mogelijk als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers gebruikt wordt. Als je als zzp’er geen rittenregistratie wilt bijhouden, kun je overwegen een verklaring ‘Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ in te vullen. Ook dan hoef je geen rittenregistratie bij te houden en je betaalt ook geen bijtelling. Er staat tegenover dat je de bestelauto niet privé mag gebruiken en meldingsplicht hebt op het moment dat er verandering komt in het gebruik van de auto.
Let op: de Belastingdienst kan controleren of de bestelauto ook echt alleen maar zakelijk wordt gebruikt. Voorkom een boete door je hierbij aan de regels te houden.
Gebruik bestelauto buiten werktijd
Stel dat je een bestelauto gebruikt die buiten werktijd altijd op het terrein van de bedrijf staat. Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat deze auto op grijs kenteken niet privé gebruikt wordt. Je hoeft dan ook geen bijtelling op te tellen bij het loon van je werknemer.
Geen bijtelling
Het is begrijpelijk dat je als ondernemer het liefst zo weinig mogelijk bijtelling betaalt. Geen bijtelling betalen kan alleen als je de (bestel)auto van de zaak niet privé gebruikt. Maar er zijn wel allerlei manier om minder bijtelling te hoeven betalen. Bijvoorbeeld door een jong gebruikte elektrische bestelauto te rijden. Of door te gaan voor een youngtimer, waarmee je profiteert van minder kosten omdat je bijtelling hebt over de dagwaarde. Vind de oplossing die het beste bij jouw situatie past!