Een bestelauto privé rijden, kan dat zomaar?

Voorkom naheffingen van de Belastingdienst

Bestelbusje, bezorgen
IOWP-00021 1920 x 1280

Kopen of leasen

Bestelauto privé rijden als zzp’er? Of een werknemer die een bedrijfsbus meeneemt naar huis? Zo zorg je ervoor dat er geen onverwachte naheffingen van de Belastingdienst op de mat vallen.

Privé gebruik bestelauto door werknemers en zzp’ers

Voorbeeld 1: Je werknemer moet voor een klus regelmatig ‘s morgens vroeg bij een van je opdrachtgevers zijn en vraagt of hij met een bestelauto van de zaak naar huis mag rijden. Dan hoeft hij hem de volgende dag niet eerst op te halen bij de zaak en weet hij zeker dat hij op tijd is. Een praktische oplossing die tijdwinst oplevert, dus je geeft toestemming.

Voorbeeld 2: je werkt als zzp’er en rijdt regelmatig privéritten met de bestelauto. Bijvoorbeeld voor weekendjes weg of om vrienden te helpen met verhuizen. Zo’n bestelbus is natuurlijk erg handig, want er passen veel spullen in.

Een bestelauto privé rijden biedt op het eerste gezicht dus vooral veel voordelen. Toch denkt de Belastingdienst hier anders over.

Fiscale bijtelling bus van de zaak

De Belastingdienst ziet dit soort privéritten in de meeste gevallen als loon in natura. En daar moet belasting over worden betaald: de fiscale bijtelling. Tenminste, wanneer jij of je werknemer meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de bestelauto. Blijf je daar onder? Dan is de fiscale bijtelling niet aan de orde. Maar daar moet je wel 'overtuigend bewijs' voor kunnen leveren.

Ook moet je kunnen aantonen dat de zakelijke kilometers die je rijdt voor werk of woon-werkverkeer zijn. Deze ritten worden allemaal gezien als zakelijke ritten. Goed bijhouden doe je door middel van een rittenregistratie: een overzicht van alle ritten die je per kalenderjaar in de zakelijke bestelbus rijdt.

De Belastingdienst controleert streng op het correct naleven van deze fiscale regels en voert regelmatig controles uit. Zorg dus dat je de kilometerregistratie op orde hebt. Is de rittenregistratie niet sluitend? Dan loop je het risico op een naheffing. Onterecht privégebruik van een auto van de zaak kan namelijk leiden tot een flinke naheffingsaanslag.

Zo voorkom je naheffingen van de Belastingdienst

Whitepaper: Kopen of leasen

GRATIS
  • Vraag een ‘verklaring geen privégebruik’ aan. Je kunt de bijtelling dan achterwege laten. Wel moet jij of je werknemer een sluitende rittenregistratie bijhouden, als mogelijk bewijs. Denk eraan dat je de verklaring op tijd aanpast wanneer de situatie wijzigt.

  • Laat je werknemer een schriftelijk verbod op privégebruik ondertekenen. Leg een sanctie op bij overtreding, zoals een geldboete.

  • Houd als werkgever goed in de gaten dat je werknemer niet tóch meer dan 500 kilometer privé rijdt. Want als je volgens de fiscus niet voldoende toezicht hebt gehouden, zijn de naheffingen in zo'n geval voor jouw rekening.

Echte bestelauto privé rijden: geen bijtelling

De fiscale bijtelling voor privégebruik geldt trouwens niet altijd. Een bedrijfsbus privé rijden zonder bijtelling mag als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De bestelauto is (zo goed als) uitsluitend geschikt voor vervoer van goederen: 

  • De bestelauto is niet geschikt voor personenvervoer;

  • Je maakt gebruik van de 300 euro-regeling: een heffing van € 300,- die je jaarlijks per bedrijfsauto betaalt om het privégebruik af te kopen.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.