De stichting als rechtsvorm
Hoe werkt een stichting? Alle feiten op een rij
Wil jij je richten op een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel en richt je je niet hoofdzakelijk op winst maken? Dan kun je een stichting oprichten. Maar wat is een stichting, wat zijn de voor- en nadelen, hoe richt je er een op en hoe zit het met de belasting? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in dit artikel.
De eenmanszaak: zo zit het in elkaar
Wanneer en waarom zou ik een eenmanszaak beginnen?
De eenmanszaak is een ongekend populaire rechtsvorm: hij is makkelijk op te richten en biedt veel belastingvoordelen. Niet zo gek dat zzp’ers en freelancers ervoor kiezen. Wat moet je weten over de eenmanszaak?
Ruisende of geruisloze inbreng: wat is het verschil?
De beste manier om te beginnen met een bv
Bij de omzetting van een eenmanszaak of vof naar een bv, kun je de oude onderneming ruisend of geruisloos inbrengen in de nieuwe. Wat is het verschil tussen ruisende en geruisloze inbreng? En vooral: wat is voor jou de beste manier?
Eenmanszaak omzetten naar bv: zo doe je dat!
Pak het handig aan als je uit de eenmanszaak gegroeid bent
De eenmanszaak is een populaire rechtsvorm bij startende ondernemers. Maar soms komt het moment dat je vanwege groei je eenmanszaak wilt omzetten naar een bv. Hoe pak je het aan?
De besloten vennootschap: zo richt je 'm op
En: waarom zou je een bv oprichten?
De besloten vennootschap is voor veel ondernemers een aantrekkelijke rechtsvorm, vooral omdat je bij schulden privé weinig risico loopt. Wanneer is de bv de beste rechtsvorm voor jou? Lees hier alles wat je moet weten over de besloten vennootschap.
Mag een ondernemer meerdere eenmanszaken hebben?
Wat moet ik doen als ik meerdere activiteiten ga bedrijven?
Je hebt al een eenmanszaak en wilt daarnaast nog een onderneming oprichten. Mag dit dan ook weer in de vorm van een eenmanszaak of moet je de structuur anders opzetten?
Wat is een UBO?
Schrijf de UBO(‘s) van jouw organisatie in vóór 27 maart 2022
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, in het Nederlands vaak de uiteindelijk belanghebbende genoemd. Kort gezegd is de UBO de bedrijfseigenaar of degene met de meeste zeggenschap binnen de organisatie. Maar er is veel meer te zeggen over de UBO. Wat moet je weten over UBO’s en hoe moet ze inschrijven?
De vennootschap onder firma (vof)
Alles wat je moet weten over de vof
Wil je het ondernemersrisico delen met andere ondernemers of zakenpartners? Dan is de vennootschap onder firma (vof) een mogelijkheid. Wat zijn de voor- en nadelen van deze rechtsvorm? Waar moet je op letten?
Een man-vrouwfirma oprichten
Waar je op moet letten als je een vof begint met je partner
Samen met je man of vrouw een bedrijf beginnen door middel van een man-vrouwfirma. Dat klinkt goed. Waar moet je aan denken als je een bedrijf begint met je partner?
Inschrijven Handelsregister: hier moet je op letten
Wie moet zich inschrijven en hoe pak je dat aan?
Als je een bedrijf start, ben je verplicht je in te schrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel lees je hoe dat in zijn werk gaat.
Wat is een naamloze vennootschap?
Wanneer een nv verkiezen boven een bv?
Een naamloze vennootschap (nv) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid waarvan het kapitaal in aandelen verdeeld is over de aandeelhouders. De nv heeft veel overeenkomsten met de besloten vennootschap (bv), maar er zijn verschillen. Wat moet je weten over de nv?
Hoe kies ik de juiste rechtsvorm?
Kies nog vóór de start van je onderneming de juiste rechtsvorm
De rechtsvorm van je onderneming heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Daarom is het heel belangrijk dat je kiest voor de juiste rechtsvorm. Welke past het beste bij jouw bedrijf?
Hoe kan ik een bedrijf starten in het buitenland?
Tips voor de juiste aanpak en rechtsvorm
Je krijgt steeds meer aanvragen vanuit het buitenland en je overweegt om er een verkooppunt te openen. Of je ziet mooie kansen om je onderneming over de grens te laten groeien. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de eerste zaken waar je mee te maken krijgt? En wat zijn de belangrijkste tips als je wilt starten in België, Duitsland of Frankrijk?
Vrije beroepen: een overzicht
Wat zijn vrije beroepen?
In de wetten en regels voor ondernemers gelden soms uitzonderingen voor vrije beroepen. Maar wat is dit en wanneer val jij onder een vrij beroep?
Wat is een flex-bv?
De voordelen van een besloten vennootschap
Sinds 1 oktober 2012 is het makkelijker om een besloten vennootschap (bv) op te richten, dankzij de wetswijziging die in de volksmond flex-bv is gaan heten. In Nederland bestaan ongeveer 800.000 bv's. Een overzicht van wat er allemaal precies is veranderd sinds oktober 2012, en wat de voordelen zijn van de flex-bv.