Mag ik mijn medewerker ontslaan als hij een rookverbod negeert?
Column | Roken op de werkvloer: ontslag?
Roken is bijna overal verboden, ook op de werkvloer. Wat als een medewerker ondanks waarschuwingen gewoon doorrookt? Is ontslag een optie?
Of gaat dat toch te ver? Op 15 september jl. heeft de kantonrechter uit Winschoten hier een uitspraak over gedaan.
De casus
Avebe heeft een fabriek waar dextrine wordt gemaakt. Bij het produceren van dextrine bestaat brand- en explosiegevaar. Om die reden is roken in de gehele fabriek van Avebe verboden. Het rookverbod is uitgewerkt in een schriftelijk rookbeleid.
Een deel van de werknemers negeert het rookverbod. Daarom heeft het management een e-mail gestuurd naar alle werknemers waarin wordt gemeld dat negeren van het rookverbod zal leiden tot “gepaste maatregelen” en dat “de consequenties er naar zullen zijn”. Ondanks die waarschuwing wordt het rookverbod nog steeds overtreden. Daarom schakelt Avebe een particulier recherchebureau in. Met behulp van verborgen camera’s wordt vastgesteld welke werknemers toch hebben gerookt. Avebe heeft deze twee werknemers vervolgens op staande voet ontslagen.
De werknemers zijn het niet eens met het ontslag op staande voet. Ze stappen naar de kantonrechter. Daar eisen ze dat ze weer worden toegelaten tot hun werk en dat hun loon zal worden doorbetaald.
Avebe voert verweer. Avebe merkt op dat door te roken brand- en explosiegevaar ontstaat en dat de werknemers herhaaldelijk zijn gewaarschuwd het rookverbod niet te overtreden, zodat de werknemers terecht op staande voet zijn ontslagen.
Het vonnis
De rechter is het met Avebe eens dat roken op de werkvloer een geldige reden kan zijn een werknemer op staande voet te ontslaan. Maar om een werknemer ook daadwerkelijk op staande voet te kunnen ontslaan is het wel nodig dat de werknemer weet dat hij op staande voet ontslagen zal worden als hij het rookverbod overtreedt.
Daarvan was in dit geval geen sprake volgens de kantonrechter. Het beleid van Avebe was niet duidelijk genoeg op dit punt. Het is waar dat Avebe een e-mail verstuurd waarin “gepaste maatregelen” worden aangekondigd bij overtreding van het rookverbod en dat gemeld is dat “de consequenties er naar zullen zijn”. Volgens de rechter was voor de werknemers niet zonneklaar dat met die maatregelen en consequenties ontslag op staande voet werd bedoeld. Om die reden veroordeelt de rechter Avebe de werknemers weer tot hun werk toe te laten en het loon door te betalen.
De moraal
Ontslag op staande voet is voor een werknemer heel ingrijpend. Hij verliest zijn werk en inkomen, en kan ook geen aanspraak maken op een WW-uitkering. Daarom moet het voor een werknemer heel duidelijk zijn wat de gevolgen zijn van overtreding van een rookverbod. Jij als werkgever moet dus aantoonbaar duidelijk maken dat ontslag op staande voet zal volgen als het rookverbod wordt overtreden. Als dit niet duidelijk genoeg is, bestaat de kans dat het ontslag op staande voet wordt vernietigd.
Speciaal voor de ondernemers met personeel en hun HR-afdeling hebben wij met mkb.law deze pagina opgezet. Op het platform van mkb.law vind je ervaren specialisten die jou kunnen helpen met het regelen van alle arbeidsrechtelijke zaken.