Verschil tussen modaal inkomen en minimumloon op zijn kleinst in Q3 2024

Het modaal inkomen stijgt met 1,17% in derde kwartaal van 2024

inkomen, geld

Jan Modaal verdiende in het derde kwartaal van 2024 om precies te zijn € 3.307,02, exclusief vakantiegeld en variabelen beloningen. Dit blijkt uit de eerste Loonindex van Van Spaendonck, dat tot stand is gekomen door meer dan 1,2 miljoen geanonimiseerde loonstroken uit Loket.nl te analyseren. Dit is een stijging van 1,17% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Het minimumloon steeg in dezelfde periode met 3,09% en ligt dankzij flinke verhogingen nu dichterbij het modaal inkomen dan ooit.

Verschil modaal inkomen en minimumloon flink kleiner

In het vierde kwartaal van 2022 lag het minimumloon nog ruim 68% lager dan het modaal inkomen. Momenteel ligt het minimumloon 39,6% onder het modaal inkomen. Dat het verschil steeds kleiner wordt, komt door de fikse verhogingen van het minimumloon sinds 1 januari 2023. Deze zijn relatief hoger dan de stijging die het modaal inkomen heeft doorgemaakt.

Salarisontwikkeling per kwartaal 2018-2024

Lees hier meer over de ontwikkelingen van het minimumloon.

Lonen in zes jaar tijd met 27,5% gestegen

Sinds 2018 is het modale inkomen met 27,5% gestegen. Dat loopt vrijwel gelijk op met de inflatie over deze periode, die 27,9% bedroeg. Dit geeft aan dat de inkomensgroei over de afgelopen jaren in grote lijnen gelijkloopt met de stijgende kosten van levensonderhoud.

“Dat heeft te maken met de cao-onderhandelingen, waar is ingezet op compensatie voor inflatie. En werkgevers bieden ook loonsverhogingen vanwege de huidige krapte op de arbeidsmarkt,” licht Maarten van Ierschot toe. Hij is als Manager Data Science nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Loonindex, waarin voor Q3 2024 de daadwerkelijk uitbetaalde salarissen tot en met september zijn geanalyseerd.

Hoogste inkomens bij werknemers tussen 43 en 47 jaar

Werknemers tussen de 43 en 47 jaar blijken gemiddeld het hoogste inkomen te hebben. In deze leeftijdsgroep ligt het inkomen op € 3.684,21. Ook genoot deze leeftijdsgroep van de hoogste stijging, namelijk 1,83%.

Ook regionaal zijn er significante verschillen. In de Randstad worden werknemers het best betaald. Werknemers in de provincie Utrecht verdienen gemiddeld het meest. Hier ligt het inkomen 6,8% hoger dan het landelijke gemiddelde.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Zeeland, waar de inkomens maar liefst 15% lager liggen dan in Utrecht.

Fikse loonstijging in de kappersbranche

De grootste loonstijging zien we in de kappersbranche, waar een cao-verhoging op 1 juli 2024 zorgde dat het mediaan inkomen met maar liefst 12% is gestegen. Ook in de glastuinbouw en bij pluimvee cao’s zijn significante loonstijgingen zichtbaar. Medewerkers in deze sectoren zagen hun loon met respectievelijk 7,8% en 6,4% toenemen.

Hoogste lonen in de boardroom, laagste in retail en horeca

In het onderzoek is ook gekeken naar de bestbetaalde sectoren en functies. Hieruit blijkt dat de bestbetaalde functies – weinig verrassend - te vinden zijn in de bestuurskamers. Partners, CEO’s, CFO’s en andere directieleden behoren tot de topverdieners, gevolgd door commerciële functies zoals commercieel directeuren en sales directors. Deze functies zijn met een vergelijkbaar percentage gestegen als het modaal inkomen, namelijk 1,19%.

Werknemers met de laagste inkomens vinden we terug in de retail, horeca en bij seizoenarbeiders, die veelal rond het minimumloon verdienen.

Weet wat de markt doet

Met een goed inzicht van de mediaan salarissen in de arbeidsmarkt, kun je beter bepalen wat je als werkgever met jouw salarishuis doet. Om de juiste werknemers te behouden, is het belangrijk dat je concurrerend blijft. De Loonindex van Van Spaendonck biedt een handig en actueel inzicht. Wil je nog verder de diepte in? Bekijk dan zeker eens onze Salaris Benchmark.

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.