Groene subsidie bereikt kleine ondernemer niet
Ondernemers kiezen het liefst voor duurzaamheid, maar geldgebrek en bureaucratie houdt ze tegen
Uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht, Qredits en ONL blijkt dat in 2022 slechts 5% van de kleinere ondernemers in 2022 een subsidie voor duurzaamheid heeft aangevraagd. Kleine ondernemers lopen vooral groene subsidies mis door moeilijke regelgeving en geldgebrek.
Geldgebrek
Bij de meeste subsidies moet de ondernemer de investering voorfinancieren. En dat is voor veel kleine ondernemers een obstakel. Wegens geldgebrek kunnen ze het bedrag niet voorschieten en lopen ze de groene subsidie mis.
Veel subsidies naar grootbedrijf
Grote bedrijven kunnen deze voorfinanciering veel beter opbrengen. Vandaar dat vooral de grote bedrijven profiteren van het geld in de subsidiepotten. In totaal heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zo’n € 10 miljard aan subsidies beschikbaar gesteld. Dit bedrag gaat meestal helemaal op.
Lees ook: 9 tips over subsidies duurzame energie
Ingewikkelde regelgeving
Een andere reden waarom kleine ondernemers groene subsidies mislopen, is dat ze zich laten afschrikken door ingewikkelde regelgeving. De ene subsidie is beschikbaar bij de gemeente, de andere bij het Rijk en weer een andere bij de provincie.
Onduidelijke informatie
Vervolgens raken veel ondernemers de weg kwijt in de inhoud. De subsidieregelingen en de voorwaarden blijken namelijk niet allemaal even duidelijk beschreven, waardoor met name kleinere ondernemers massaal afhaken.
Bekijk hier het hele onderzoek
Belangstelling voor duurzaamheid
Toch is de belangstelling voor duurzaamheid onder kleine ondernemers groot. Maar liefst 60% van de ondernemers met maximaal 5 medewerkers zou graag willen investeren in energiebesparing. Van deze groep haakt twee derde af vanwege geldgebrek.
Interesse in duurzaam ondernemen? Bekijk onze themapagina Duurzaam Ondernemen met handige how-to’s en kennisartikelen.