Kan mijn werknemer een grotere auto van de zaak leasen voor op vakantie?

Vakantieregeling voor leaseauto's

Kleine, zuinige leaseauto's zijn populair want die kosten minder belasting. Toch kiezen veel mensen uiteindelijk voor een groter model, zodat ze ook op vakantie genoeg ruimte hebben. Niet nodig: veel leasemaatschappijen bieden zakelijk rijders een vakantieregeling.

Twee auto's voor minder geld dan één. Dat klinkt als abracadabra, maar bij veel leasemaatschappijen is het heel normaal. Tijdens werkweken beschikt je werknemer over een kleine, zuinige leaseauto. In de vakantieperiodes krijgt hij een grotere om mee te nemen op reis. Zowel jij als werkgever, als de berijder zijn daarmee goedkoper uit.

Belasting

Hoe kan dat? De truc zit in de bijtelling voor privégebruik. Wie meer dan 500 km per jaar privé rijdt in een zakelijke auto, krijgt ermee te maken. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs van de auto dat bij het inkomen opgeteld moet worden. Dan betaalt iemand dus meer belasting dan wanneer hij de auto uitsluitend zakelijk gebruikt.

Uitstoot

Sinds enkele jaren gelden lagere bijtellingstarieven voor zuinigere auto's. Daarmee wil de overheid de CO2-uitstoot van het zakelijk verkeer terugdringen. Afhankelijk van de CO2-uitstoot van een bepaalde auto valt deze in het 14- of 20-procentstarief. Voor een plugin hybrid-auto geldt vanaf 1 januari 2014 een tarief van 7 procent, voor een elektrische auto rekent een zakelijk rijder zelfs maar 4 procent af voor het privégebruik.

Groen

Ook voor jou als werkgever is een kleinere auto interessant: de leasekosten en de kosten voor brandstof gaan beduidend omlaag. Dat is mooi meegenomen, want mobiliteit is een enorme kostenpost. En veel bedrijven profiteren van een groener imago wanneer hun medewerkers in zuinige auto's rondrijden.

Gezin

Veel van deze zuinige modellen zijn echter nogal klein. In de dagelijkse praktijk van veel zakelijke rijders is dat geen probleem. Maar in de vakantieperiode is dat wel anders. Zeker als ze met hun hele gezin naar hun vakantiebestemming willen rijden.

Ruimte

Om die reden kiezen nogal wat werknemers toch voor een wat grotere auto. Vaak schuiven ze daarmee een of twee bijtellingstarieven op en moeten ze flink meer betalen voor de extra ruimte – die het grootste deel van het jaar ongebruikt blijft.

Budget

Leasemaatschappijen hebben daarop iets bedacht: de grotere lease-auto voor vakanties. Je werknemer krijgt een kleine, zuinige auto ter beschikking tegen een laag bijtellingstarief. Daardoor houdt hij waarschijnlijk budget over. Een deel daarvan kan hij gebruiken voor de vakantieregeling: het hele jaar door betaalt je werknemer een klein bedrag extra om in de vakantie een grotere auto te kunnen rijden.

Omwisselen

Als de vakantie eraan komt, geeft de zakelijk rijder (je werknemer) een seintje aan de leasemaatschappij. Ze spreken een dag af waarop de kleine leaseauto wordt opgehaald en de grotere wordt afgeleverd. De vakantie kan beginnen. En zodra je werknemer weer thuis is, komt de leasemaatschappij de auto's weer omwisselen.

Beschikking

De zakelijk rijder geeft de kleinere auto mee inclusief sleutels en papieren. Dat is een voorwaarde die de Belastingdienst stelt in verband met de bijtelling. Je werknemer krijgt namelijk een bijtelling voor elke auto die hem ter beschikking staat. Als de leasemaatschappij de kleine auto met sleutels en papieren ophaalt, staat die auto je werknemer niet meer ter beschikking. Hij krijgt dus alleen bijtelling voor de vakantie-auto, en wel voor de duur dat deze auto hem ter beschikking staat.

Duurzaamheid

Kortom: een zakelijk rijder profiteert van minder belasting over zijn auto van de zaak, zonder dat hij hoeft in te leveren op ruimte wanneer hij die nodig heeft. Bovendien zal hij leasebudget overhouden; jij kan ervoor kiezen die aan hem uit te keren, bijvoorbeeld in de vorm van een mobiliteitsbudget. Voordelen zijn er ook vanuit de positie van de werkgever bekeken: de leasekosten gaan omlaag, de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf komen weer een stapje dichterbij, terwijl je toch interessante secundaire arbeidsvoorwaarden biedt aan je werknemers.

Wat vind je van dit artikel?