Hoe werkt zakelijk leasen?
De voordelen en kosten op een rij
Wist je dat zakelijk leasen heel voordelig kan zijn voor zelfstandig ondernemers? Je rijdt zo een nieuwe auto, bestelwagen, vrachtwagen of bus zonder de aanschafkosten in één keer neer te hoeven tellen. Ook kom je zo in aanmerking voor een aantal interessante fiscale voordelen. In dit artikel leggen we uit hoe zakelijk leasen werkt, wat het kost en waar je op moet letten.
Wat is zakelijk leasen?
Als je een auto gaat leasen als ondernemer, financiert een leasemaatschappij, autobedrijf of bank de auto voor jou. Dat kan voor het volledige aankoopbedrag (meestal niet inclusief btw), of voor een deel daarvan. De auto zelf is het onderpand. Vervolgens betaal jij voor een afgesproken periode elke maand een vast bedrag.
Bij zakelijk leasen kies je voor een bepaalde leasevorm: financial lease of operational lease. Het verschil zit erin of je het vervoermiddel alleen gebruikt voor een bepaalde periode (operational lease) of dat je er eigenaar van wilt worden (financial lease). Bij operational lease kun je de auto niet vervroegd aflossen. Daarnaast betaal je altijd voor eventueel onderhoud, zelfs als dat niet wordt gepleegd. Je hebt geen inzicht in de specifieke kosten aan het einde van de periode is de restwaarde voor de leasemaatschappij.
Bij financial lease ben je direct eigenaar van het voertuig en betaal je de financiering af. Je kunt wel extra inlossen zodat je eerder volledig eigenaar bent. De restwaarde van de auto is voor jou, dit kun je gebruiken als inruil voor een nieuwe auto of je kan de auto 'oprijden'. Heb je de auto bij financial lease helemaal afbetaald? Dan is hij net als bij een zelf gekochte auto helemaal van jou.
Wat zijn de kosten voor zakelijk leasen?
Bij financial lease bestaan de kosten uit aflossing en rente. Bij operational lease betaal je ook voor het gebruik, de wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen. Deze kosten heb je bij financial lease zelf in de hand. Aan de hand van de looptijd van het leasecontract, bovengenoemde kosten en het aantal kilometers per jaar, berekent de leasemaatschappij wat de kosten voor zakelijk leasen zullen zijn.
Let op: Bijtelling bij zakelijk leasen voor privé kilometers
Bij zakelijk leasen betaal je ook bijtelling aan de fiscus voor privé gereden kilometers (als je meer dan 500 km per jaar rijdt). Dit is een percentage dat je vermenigvuldigt met de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag tel je vervolgens op bij je inkomen, waar je vervolgens belasting over betaalt.
In 2023 gelden de volgende regels:
Als je auto op benzine of diesel rijdt, geldt het bijtellingspercentage van 22%.
Rijd je een nieuwe nulemissie-auto op waterstof, of een auto's die volledig wordt aangedreven door geïntegreerde zonnecellen met een vermogen van minstens 1 kilowattpiek en zonder lood in de accu? Dan betaal je 16% btw.
Rijd je nieuwe een ander soort nulemissie-auto? Dan betaal je 16% bijtelling tot het drempelbedrag van € 30.000. Op het bedrag daarboven betaal je 22%
Lees hier meer over in het artikel: Bijtellingsregels voor auto van de zaak.
Kan je altijd zakelijk een auto leasen?
Wil jij als ondernemer zakelijk een auto leasen, dan moet je aan een paar voorwaarden voldoen:
Je bedrijf moet in het Handelsregister ingeschreven staan
De bestuurder moet in het bezit zijn van een geldig Nederlands identiteitsbewijs en (alleen bij operational lease) een geldig Nederlands rijbewijs en minimaal 18 jaar oud zijn
Je moet een recente jaarrekening kunnen laten zien. Kun je dit nog niet? Dan wordt een persoonlijke kredietcheck gedaan.
Zzp’ers kunnen zakelijk leasen, ook als je pas één of twee jaar als ondernemer bezig bent.
De kredietacceptatie door de leasemaatschappij moet positief uitpakken. Hierdoor sluit de maatschappij risico’s uit wanneer je niet meer kunt voldoen aan de financiële verplichtingen
Wanneer zakelijk leasen?
Ben je op zoek naar een nieuwe auto, (bestel)bus of vrachtwagen? Bijvoorbeeld omdat je huidige stuk is, omdat je je wagenpark wilt verduurzamen of elektrisch wilt rijden? Dat is een mooi moment om na te denken over zakelijk leasen. Het is een manier om een auto te financieren zonder direct het volledig aankoopbedrag te hoeven betalen. Dit is dus gunstiger voor de liquiditeit en het werkkapitaal van je bedrijf. Zakelijk leasen kan een interessante oplossing zijn, maar weeg eerst de voor- en nadelen goed af.
Voordelen zakelijk auto leasen
Door zakelijk je vervoermiddel te leasen, heb je een stabiele kostenpost voor auto of wagenpark. Jij weet namelijk precies wat je per maand kwijt bent. Als je kiest voor financial lease voor ondernemers, kun je profiteren van een aantal fiscale voordelen. Zo kun je:
Het bedrag dat je betaalt aan btw terugvragen
De rente aftrekken
Je lease-auto als kostenpost op de balans zetten, en vervolgens afschrijven
De brandstofkosten opvoeren
Gebruikmaken van de investeringsaftrek zoals de KIA, MIA, EIA of Vamil
Ga je een bestelwagen of bus leasen? Of gaat het om een auto van de zaak die je voor koeriersdiensten of als taxi gebruikt? Dan kun je ook de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gebruiken. Je kunt hiermee maximaal 28% van het aanschafbedrag aftrekken. Elektrische bedrijfsauto’s kunnen subsidie aanvragen voor de SEBA, en je mag de elektrische bedrijfsauto als extra investering opvoeren.
Nadelen zakelijk leasen
Een belangrijk nadeel van zakelijk leasen is dat je vaak aan je contract vast zit voor de gehele looptijd. Dat betekent dat je goed moet inschatten of je de maandelijkse kosten niet alleen nu, maar ook over een jaar kunt betalen. Bij sommige aanbieders, zoals FinancialLease.nl, kun je boetevrij extra aflossen. Hier zit je dus niet ‘vast’ aan de contractperiode. Uiteraard moet je wel het volledige bedrag betalen.
Een ander nadeel is het feit dat je financial leasecontract als schuld op je balans staat. Hierdoor daalt de solvabiliteit van je onderneming, waardoor het in sommige gevallen lastiger kan zijn om financiering te krijgen.
Ondanks deze nadelen kan het toch erg interessant zijn om te kiezen van financial lease. Veel ondernemers kiezen namelijk voor deze optie vanwege de vele fiscale voordelen.