Btw-auto of marge-auto, wat is het verschil?

De juiste zakelijke auto voor jou

vrouw rijdt in auto

Wanneer je als ondernemer een tweedehands auto wilt kopen, kom je vaak de termen btw-auto en marge-auto tegen. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? En nog belangrijker, welke vorm past het beste bij jou en je bedrijf?

Hoe werkt btw op auto’s? 

Voordat we het verschil tussen de btw-auto en marge-auto uitleggen, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop we in Nederland btw betalen over auto’s. Over de aanschafprijs van nieuwe personenauto’s betaal je altijd 21% btw. Als je als ondernemer een nieuwe auto koopt, kan je deze btw terugkrijgen van de Belastingdienst.  

Koopt een particulier een nieuwe auto? Dan kan hij de btw niet terugvragen. De btw ‘verdwijnt’ hierdoor als het ware uit de administratie. Deze auto wordt vervolgens automatisch een marge-auto. 

Wat is een marge-auto? 

Een marge-auto is een tweedehands auto die gekocht wordt van een particulier. Bij marge-auto's betaal je als ondernemer geen btw die je later terug kunt vragen, omdat er al btw is betaald toen de auto nieuw was. Dit maakt het eenvoudiger: de prijs die je ziet, is de prijs die je betaalt. Als je besluit de auto in de toekomst te verkopen, hoef je je geen zorgen te maken over de btw-afdracht. Dat maakt het verkoopproces makkelijker. 

Marge-auto leasen 

Het leasen van een marge-auto is ook een optie. Dit kan interessant zijn als je liever niet direct een grote uitgave doet, of wanneer je het simpelweg niet hebt om ‘voor te schieten’.  

Wat is een btw-auto? 

Een btw-auto is een auto waarbij je als ondernemer de betaalde btw terug kunt vragen van de Belastingdienst. Dit is een nieuwe auto, of een auto die van een andere onderneming is geweest. Als je zo'n auto koopt, betaal je eerst de prijs inclusief btw. De btw die je betaalt, kun je later terugkrijgen. Bij zowel het leasen van een marge-auto als een btw-auto betaal je een vast bedrag per maand.

Wat is het verschil tussen de btw-auto en marge-auto? 

Het grootste verschil tussen een btw-auto en een marge-auto zit dus in de btw. Bij een btw-auto kun je de btw terugvragen, bij een marge-auto niet. Dit kan invloed hebben op je keuze, afhankelijk van hoe je de auto wilt gebruiken in je bedrijf. 

Let op: Een btw-auto kan veranderen in een marge-auto, maar een marge-auto kan niet in een btw-auto veranderen. Als een particulier een btw-auto aanschaft, wordt deze bij de inruil automatisch een marge-auto. 

Onze kennispartner FinancialLease.nl geeft je antwoord op nog meer veelgestelde vragen over btw en margeauto's

Kies je voor een btw- of marge-auto? 

De volgende factoren spelen mee bij de keuze voor een btw-auto of marge-auto: 

  1. Hoe gebruik je de auto?  Ga je de auto alleen zakelijk gebruiken? Dan is een btw-auto vaak voordelig omdat je de btw kunt terugvragen. Als je veel kilometers maakt voor je bedrijf, kan het terugvragen van de btw op een btw-auto aanzienlijk schelen in de kosten. Gebruik je de auto ook privé? Dan moet je rekening houden met bijtelling. Deze bijtelling is een bedrag dat wordt opgeteld bij je inkomen voor het privégebruik van een zakelijke auto, wat weer invloed heeft op de belasting die je betaalt. 

  2. Hoeveel heb je nu te besteden?  Een marge-auto kan aantrekkelijker zijn als je op dit moment minder te besteden hebt, omdat je niet te maken hebt met de btw die je vooraf moet betalen. 

  3. Ben je bereid meer administratie te doen?  Bij een btw-auto komt meer administratie kijken, omdat je rekening moet houden met de btw-verrekening als je hem verkoopt. Dat geldt ook wanneer je privé de auto op naam stelt en hem zakelijk gebruikt. Dit is bij een marge-auto niet het geval. 

Wat als ik btw-vrijstelling heb? 

Sommige ondernemers hebben btw-vrijstelling, bijvoorbeeld omdat ze in het onderwijs of voor bepaalde overheidsinstanties werken, of in de medische dienstverlening of onroerend goed. Als je minder dan € 20.000 per kalenderjaar verdient, kun je gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Hierbij word je vrijgesteld van btw. In al deze gevallen hoef je geen btw af te dragen, maar mag je het ook niet terugvragen. Dit betekent dat het gunstiger is om een marge-auto te nemen.  

Op de website van FinancialLease.nl vind je meer informatie over btw-vrijstellingen en het aanschaffen van een zakelijke auto. 

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.