Een (plug-in) hybride wagenpark
Welke soorten hybride auto’s zijn er?
Een duurzaam wagenpark is in opkomst. De verwachting is dat er in 2030 maar liefst 1,9 miljoen elektrische auto’s op de weg zijn. Om hier vast aan te wennen, kun je beginnen met een (plug-in) hybride wagenpark.
Wat is hybride?
Voor sommige ondernemers is het nog niet praktisch om over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark. Voor deze groep is de hybride auto bedacht. De auto’s rijden dan deels elektrisch en deels op brandstof met een verbrandingsmotor. Als jij en je medewerkers hybride auto’s rijden, kunnen jullie elektrisch rijden gedurende een deel van de rit en overschakelen op brandstof voor lange ritten. Hybride rijden draagt dus bij aan je duurzame bedrijfsvoering.
Welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten hybride auto’s:
Plug-in hybride
Full hybride
Mild hybride
Een plug-in hybride auto kan worden opgeladen door deze aan een laadpaal te pluggen. Hij beschikt dan ook over een grotere accu. Met de plug-in wagen kun je ongeveer 50 á 65 kilometer op elektriciteit rijden (dit verschilt per model), daarna schakelt hij over op de verbrandingsmotor. Vooral als jij en je medewerkers veel in de stad rijden, kun je hier veel (financiële en duurzame) winst halen.
De full hybride variant kan zowel elektrisch rijden (op de elektromotor) als op de verbrandingsmotor, waarvan de eerste 50 á 70 kilometer elektrisch (dit verschilt per model). Tijdens het rijden kun je schakelen tussen elektrisch en brandstof. Wanneer de accu leeg is, wordt deze weer opgeladen door overtollig vermogen van de verbrandingsmotor of door te remmen.
Bij de mild hybride variant wordt de motor ondersteund door elektriciteit, maar kan de auto niet elektrisch rijden. De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor tijdens het accelereren, waardoor je acht tot vijftien procent minder brandstof gebruikt.
Financiële voordelen
Hybride rijden is goedkoper dan normaal rijden, jij en je werknemers hebben namelijk lagere brandstofkosten. Je accu opladen is een stuk goedkoper dan tanken, je maandelijkse reiskosten gaan dus omlaag.
Daarnaast wil de overheid elektrisch rijden in Nederland stimuleren. Daarom zijn er een aantal fiscale voordelen waar je nu nog van gebruik kunt maken, bij de aanschaf en het gebruik van hybride auto’s.
Korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor plug-in hybrides
Korting op de Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen (BPM)
Motorrijtuigenbelasting (mrb)
Een volledig elektrische auto krijgt vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (mrb). Maar, met een plug-in hybride krijg je tot 2025 nog 50 procent korting op de mrb. In 2025 is de korting 25 procent en vanaf 2026 betaal je de volledige mrb. Als je je medewerkers nu alvast laat wennen aan elektrisch rijden, kun je tot 2026 veel geld besparen.
Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen (BPM)
De aanschafprijs van een auto bestaat voor een deel uit BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen). De hoogte van het BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de wagen. Hybride auto’s hebben een lagere CO2-uitstoot en vallen dus in een lagere tariefschijf.