Checklist voor een soepele bedrijfsoverdracht
Waar moet je op letten als je je bedrijf verkoopt?
De verkoop van je bedrijf is een ingrijpende gebeurtenis waarvoor je ruim de tijd moet nemen. Hoe zorgt je voor een succesvolle overdracht? Deze checklist helpt je op weg.
Voorbereiding
De belangrijkste tip voor een soepele bedrijfsoverdracht: begin er op tijd mee. Over het algemeen wordt een periode van minimaal vijf jaar aanbevolen, met uitlopers naar tien jaar! Ga daarbij planmatig te werk en schakel deskundigen in om de fiscale en juridische aspecten door te spreken. Zoek een vertrouwenspersoon die je tijdens het gehele traject terzijde kan staan.
Opvolger
Ga bij het zoeken van een opvolger rationeel en kritisch te werk en let daarbij niet alleen op de prijs. Wat voor soort ondernemer zoekt je, past deze binnen je bedrijf? Stel een profiel op van de koper, bedenk aan welke eisen hij moet voldoen. Verkoop je binnen de familie, aan personeel (management buy-out of management buy-in), of aan een investeerder?
Inwerkperiode
Een bedrijfsoverdracht kan de nodige onrust onder het personeel veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je medewerkers op tijd op de hoogte worden gebracht. Stel een opleidingsplan voor de koper op, zodat hij leert hoe het er binnen je bedrijf aan toe gaat.
Zorg er ook voor dat alle arbeidscontracten op orde zijn en vraag commitment van medewerkers in sleutelposities, zodat het bedrijf door kan draaien na de overdracht.
En maak een duidelijk overzicht van je klantenbestand en introduceer de koper tijdig bij klanten en leveranciers.
Waardebepaling
Schat vooraf in hoeveel je bedrijf ongeveer moet opbrengen. Wees daarbij niet te strikt. De factoren die de waarde bepalen zijn namelijk deels objectief, en deels subjectief. De uiteindelijke prijs die de koper betaalt, zal het resultaat zijn van onderhandelingen.
Fiscale aspecten
Je kunt je bedrijf op verschillende manieren overdragen. Zeker bij verkoop binnen de familie kan dit fiscaal gunstig worden geregeld, bijvoorbeeld via de doorschuifregeling. Ga voor advies niet alleen langs bij accountants en juristen, maar klop ook aan bij de Belastingdienst zelf. En ook hierbij geldt: neem er ruim de tijd voor.
Na de overdracht
Maak vooraf duidelijke afspraken over je eventuele rol in het bedrijf na de overdracht. Blijf je in beeld? Word je adviseur, consultant, of puur een externe relatie die nu en dan kan worden ingeschakeld? Sta ook stil bij wat je met de opbrengst van de verkoop gaat doen. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een vermogensbeheerder. Denk ook na over wat je met je vrije tijd gaat doen.