Gebruik je tijdelijk je bedrijfsauto niet?
Bespaar geld door hem te schorsen
Een bedrijfsauto die je een tijdlang niet gebruikt, kun je laten schorsen. Voordeel daarvan is dat je geld kunt besparen: je hoeft geen motorrijtuigenbelasting en verzekering te betalen en er is geen APK-keuring nodig. Schorsen doe je in principe online, maar kan eventueel ook bij een RDW klantenbalie.
Wat is schorsen?
Als je een bedrijfsauto laat schorsen, dan wordt 'de geldigheid van het kenteken' geschorst, niet de auto zelf. Je mag er dan niet meer de openbare weg mee op. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor het buitenland. Je mag de bedrijfsauto ook niet langs de openbare weg laten staan.
Schorsing gaat direct in
Een schorsing gaat direct in en duurt 1, 2 of 3 jaar, afhankelijk van je keuze. Daarna loopt de schorsing automatisch af. Je krijgt een maand van tevoren een herinneringsbrief.
Langer schorsen kan ook. Dat doe je door de bestaande schorsing te verlengen. Dat kan vanaf zes weken vóór de einddatum van de huidige schorsing.
De drie voordelen van schorsen
Voordeel van schorsen is dat de zogeheten voertuiggebonden verplichtingen vervallen. Dat zijn:
Geen motorrijtuigenbelasting Zodra het voertuig minimaal drie maanden geschorst is geweest, hoef je er geen motorrijtuigenbelasting voor te betalen. Voor bedrijfsauto's boven de 3500 kilo is dat minimaal één maand. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst en dan stopt de motorrijtuigenbelasting automatisch. Hef je de schorsing eerder op, dan moet je alsnog over de hele periode belasting betalen.
Geen APK-keuring Je bedrijfsauto hoeft tijdens de schorsing niet APK gekeurd te worden. Na afloop echter weer wel, dus je moet hem laten keuren voordat de schorsing afloopt. Daarvoor moet je schriftelijk voor één dag vrijstellling voor de motorrijtuigenbelasting aanvragen bij de Belastingdienst, anders mag je de weg niet op.
Geen verzekering Je kan na de schorsing de WA-verzekering voor je bedrijfsauto stopzetten. Het is wel raadzaam hem nog tegen diefstal, brand, beschadiging en dergelijke te verzekeren.
Tussentijds opheffen schorsing
Hef je de schorsing tussentijds op, of verkoop je het voertuig voor het einde van de periode, dan krijg je het schorsingsbedrag niet terug. Een schorsing meld je online af of bij een loket van de RDW.
Online schorsen of verlengen
Je kunt de schorsing online aanvragen of verlengen via de site van de RDW, op voorwaarde dat de bedrijfsauto op naam van jouw bedrijf staat en je het kentekenbewijs bezit. Zo niet, vraag dan een vervangend kentekenbewijs aan.
Je kan op twee manieren inloggen:
Met een RDW-certificaat. Dat krijg je als je bij de RDW geregistreerd staat.
Met eHerkenning en je KvK-nummer.
RDW klantenbalie
Als je niet online wilt of kan schorsen, dan kun je ook langsgaan bij een RDW klantenbalie of een PostNL Postkantoor. Neem dan wel het kentekenbewijs, de tenaamstellingcode en je legitimatiebewijs mee.