Mag je een merknaam van iemand anders gebruiken?
Naam gebruiken van merk dat niet actief wordt gebruikt
Stel, je wilt een merknaam voor je bedrijf gaan gebruiken. Dat merk is echter al door een andere ondernemer geregistreerd, maar die maakt er niet actief gebruik van. Mag je het merk dan voor je eigen bedrijf inzetten?
Helaas, je kunt deze merknaam niet zomaar gaan gebruiken. Als het merk door een collega-ondernemer is geregistreerd, bijvoorbeeld bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom, dan heeft hij het recht op gebruik van de merknaam.
Het maakt ook niet uit of het merk actief wordt gebruikt of niet. De eigenaar van het merk heeft namelijk niet de plicht het merk te gebruiken.
Wanneer kun je het merk wel gebruiken?
Je kunt het merk weer wel gebruiken als het níet geregistreerd is. In dat geval kan het bedrijf dat het merk niet actief gebruikt, niet optreden tegen ondernemers die het merk wel gaan inzetten.
Ook als het merk wel geregistreerd is, zou je het kunnen gebruiken. Als je in een andere branche opereert, kan je het merk inzetten omdat er dan geen verwarring in de markt ontstaat. Met andere woorden, de kans dat twee bedrijven door elkaar worden gehaald, is dan niet zo groot.
Wat kun je het beste doen?
Tot zover de regels. Als je het merk per se wilt gebruiken, kun je het beste contact opnemen met het bedrijf dat de merknaam niet actief gebruikt. Probeer afspraken te maken over het gebruik van het merk. Dat is de beste manier om eventuele conflicten te voorkomen.
Als het merk geregistreerd is, en de eigenaar verleent jou toestemming om het merk te gebruiken - je krijgt daar dan een licentie voor - dan kan hij daar wel een vergoeding voor vragen.
En wat let je om te proberen het merkenrecht over te nemen? Als jij de eigenaar van het merk wordt, en je registreert het, dan kan in ieder geval niemand die ook in jouw branche onderneemt, het gebruiken.