Wie is aansprakelijk voor schade tijdens woon-werkverkeer?

Over aansprakelijkheid werkgever en werknemer

young-woman-standing-by-the-damaged-car-after-a-ca-SHE6YK7

Als je medewerker tijdens werk-werkverkeer bij een ongeval betrokken is, dan ben je als werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Maar hoe zit dat als je medewerker onderweg is van huis naar het werk of omgekeerd?

Zorgplicht schade tijdens het werk

Als je medewerker tijdens werktijd schade lijdt door een ongeval, dan ben je als werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Volgens artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek heb je een zorgplicht naar je werknemers. Dat houdt in dat je de locatie, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee de werknemer arbeid doet, zo in moet richten en onderhouden om te voorkomen dat je werknemer tijdens het werk schade lijdt. Dit geldt ook als de werknemer voor zijn werkzaamheden deelneemt aan het verkeer. 

Schade tijdens woon-werkverkeer

Maar hoe zit het met schade tijdens woon-werkverkeer? Als werkgever ben je in beginsel niet aansprakelijk voor de schade die je werknemer lijdt onderweg van huis naar het werk of omgekeerd. Woon-werkverkeer valt niet onder de werktijd en dus niet onder jouw zorgplicht. In de meeste gevallen is je werknemer persoonlijk aansprakelijk, behalve als een andere partij de schade heeft veroorzaakt. Maar er zijn twee uitzonderingen.

Uitzonderingen: werkgever toch aansprakelijk tijdens woon-werkverkeer

  1. Brengt je werknemer na afloop van het werk bijvoorbeeld een pakketje voor jou naar het postkantoor of rijdt hij nog even langs een klant, dan ligt de aansprakelijkheid anders. Is er namelijk nadrukkelijk sprake van een link met zijn werkzaamheden voor jou, dan wordt het redelijk geacht dat je als werkgever de schade vergoed die de werknemer lijdt bij een ongeval. Absolute voorwaarde is dan wel dat het woon-werkverkeer in feite kan worden gelijkgesteld met werkverkeer.

  2. De tweede uitzondering is als de werknemer carpoolt met een collega. Dan kan de collega de schade verhalen op de WA-verzekering van je werknemer, maar volgens de rechter kan de werknemer zelf (als bestuurder) jou aansprakelijk stellen. Hij 'vervoert' namelijk een werknemer van jouw bedrijf.

Voorkom aansprakelijkheid en schade tijdens woon-werkverkeer

Voor de schade die de werknemer lijdt tijdens woon-werkverkeer ben je als werkgever zelden aansprakelijk. Dit ligt dus anders wanneer de werknemer ook tijdens werktijd reist. Desondanks is het altijd verstandig om de werknemer te verplichten een behoorlijke auto- en inzittendenverzekering af te laten sluiten. Daarnaast moet je natuurlijk zelf zorgen dat je werkgeversaansprakelijkheid goed is afgedekt.

Verder is het een uiting van goed werkgeverschap als je je werknemers actief helpt om schade te voorkomen. Dat scheelt je niet alleen flink in kosten (denk alleen al aan de ziektekosten na een ongeluk) maar zorgt ook voor veiligheid van je werknemers. Je kunt ze bijvoorbeeld tips geven om veiliger te rijden en wijzen op handige apps.

Vergoeding voor woon-werkverkeer

Je mag werknemers ook een vergoeding geven voor hun reiskosten, ook voor woon-werkverkeer. Dit is zelfs fiscaal voordelig. Je mag werknemers een onbelaste vergoeding geven van 23 cent per kilometer. Lees meer over de reiskostenvergoeding in 2025.

Wat vind je van dit artikel?