Werkgevers gaan ruim 16% meer loonkosten betalen voor werknemers met minimumjeugdloon en 40-urige werkweek

Wijzigingen in minimumloon en toetredingsleeftijd pensioen zorgen voor forse loonkostenstijgingen

vrouw met laptop en rekenmachine, administratie

De loonkosten voor werknemers met het minimumjeugdloon en een 40-urige werkweek stijgen per 1 januari 2024 met maar liefst 16%. Dit speelt met name bij werkgevers in sectoren zoals de houtverwerkende industrie, houthandel, contractcatering en bij pluimveeverwerkers. Dat blijkt uit een impactmeting van MKB Servicedesk en Loket.nl. 

Deze 3 wijzigingen veroorzaken de loonkostenstijging

Vanaf 1 januari 2024 gelden er drie belangrijke veranderingen, die invloed hebben op de loonkosten: 

  • Het minimumloon wordt verhoogd met 3,75%. 

  • Het uniform minimumuurloon 2024 wordt ingevoerd, waardoor iedereen die het minimumloon verdient hetzelfde bedrag per uur krijgt. Dit leidt tot een loonsverhoging van ruim 11% voor medewerkers met het minimumloon en een 40-urige werkweek. 

  • De toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar, waardoor werkgevers ook voor jongere medewerkers mogelijk pensioenpremie moeten afdragen. 

Stijging minimumloon werkt door op het hele salarishuis

De aanpassing van het minimumloon veroorzaakt daarnaast naar verwachting een ‘rimpeleffect’ in het totale salarishuis van werkgevers. Uit eerder onderzoek van Loket.nl en MKB Servicedesk over 2023, blijkt dat loonschalen die net boven het minimumloon zaten gedeeltelijk meegroeien met de stijging van het minimumloon.

Hierdoor stijgen niet alleen de kosten voor lonen, maar ook kosten voor de verplichte pensioenafdracht die aan het loon gekoppeld is. Dit is onder andere het geval in de horeca-cao.

Stijging met name in specifieke sectoren voelbaar

In verschillende cao’s worden bedrijven geraakt, zoals de houtverwerkende industrie, houthandel, contractcatering en pluimveeverwerkers. In deze sectoren zit de laagste loonschaal nog op het minimumloon en is vaak sprake van een 40-urige werkweek, waardoor de loonstijging hoog uitvalt.

In sommige sectoren zijn het afgelopen jaar de lonen al sterk gestegen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij supermarkten. Hier ging het loon per 1 september 2023 met 10% omhoog, waardoor de laagste loonschalen al boven het minimumloon uitkomen. Bij zulke sectoren is de extra loonstijging daarom redelijk beperkt. 

Bereid je goed voor op veranderingen 

HR- en salarisadministratiesoftware Loket.nl en MKB Servicedesk adviseren werkgevers om zich goed voor te bereiden op de veranderingen. We bieden hiervoor verschillende tools en diensten aan zoals een whitepaper, een webinar en diverse kennisartikelen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.