Wat is de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML)?
Alles wat je moet weten over de WML: rechten, regels en handhaving
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) is een belangrijke wet in Nederland die werknemers beschermt tegen onderbetaling en garandeert dat iedereen recht heeft op een eerlijk salaris en vakantiebijslag. Ontdek wat de WML inhoudt, welke regels erin staan, wat het verbod op inhoudingen en verrekeningen betekent en hoe de wet wordt gehandhaafd.
Wat is de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML)?
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag stelt de wettelijke bedragen vast waar je werknemers minimaal recht op hebben. Het minimumloon geldt voor alle werknemers van 21 jaar en ouder die in loondienst werken. Voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar geldt een minimumjeugdloon, dat met staffels wordt berekend als een percentage van het volwassen minimumloon.
Lees ook: Dit is het minimumloon per uur en per maand vanaf 1 januari 2025.
Vakantiebijslag: minimaal 8% van het brutojaarsalaris
Naast het minimumloon regelt de wet ook de minimumvakantiebijslag (vakantiegeld). Dit moet minimaal 8% van het brutojaarsalaris bedragen. Vakantiegeld moet je jaarlijks in mei of juni uitbetalen, tenzij hierover andere afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst zijn opgenomen. Betaal je het vakantiegeld te laat? Dan kan je medewerker een verhoging eisen van maximaal 50%.
Voor wie geldt de Wet minimumloon?
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) geldt voor al je werknemers in loondienst, maar niet voor zelfstandigen die je inhuurt. Het doel van de wet is om een basisinkomen te garanderen en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Waarom is de Wet minimumloon belangrijk?
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag is onmisbaar voor een eerlijke arbeidsmarkt. Het garandeert dat iedereen een minimaal inkomen ontvangt, ongeacht het soort werk. Dit helpt niet alleen om uitbuiting tegen te gaan, maar zorgt ook voor een gelijk speelveld voor werkgevers. Dat is ook gunstig voor jou, want zo wordt oneerlijke concurrentie tegengegaan. Door duidelijke regels en strenge handhaving biedt de WML zekerheid voor je werknemers én voorkomt het misstanden op de arbeidsmarkt.
Wat staat er in de Wet minimumloon?
De Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag bevat een aantal kernpunten die je werknemers beschermen:
Het wettelijk minimumloon: De overheid stelt twee keer per jaar het minimumloon vast, op 1 januari en 1 juli. Per 1 januari 2025 gaat het minimumuurloon omhoog. De hoogte wordt bepaald op basis van economische ontwikkelingen en inflatie. Je bent verplicht om minimaal het wettelijke minimumloon aan je werknemers te betalen.
De minimumvakantiebijslag: Naast arbeidsloon hebben je werknemers recht op vakantiebijslag, minimaal 8% van hun brutosalaris.
Uren en loonberekening: Sinds 1 januari 2024 is in Nederland het wettelijk minimumuurloon ingevoerd. Dit betekent dat je verplicht bent om je werknemers per uur minimaal het vastgestelde minimumuurloon te betalen. Het minimumuurloon is niet meer afhankelijk van de lengte van de fulltime werkweek (36, 38 of 40 uur, afhankelijk van de cao). Voor parttimers in loondienst wordt het minimumloon naar rato (gewerkte uren) berekend.
Betaling in geld: Het loon moet in geld worden uitbetaald en niet in natura, zoals goederen of diensten. Alleen met geld hebben je werknemers namelijk zekerheid dat ze een direct besteedbaar inkomen hebben.
Verbod op inhoudingen en verrekeningen: Je mag in principe geen bedragen inhouden en verrekenen die het nettoloon onder het minimumloon brengen. Daarop gelden enkele uitzonderingen, zoals wettelijke inhoudingen (loonheffing, zorgpremies) en inhoudingen op basis van schriftelijke toestemming van de werknemer.
Wettelijke inhoudingen op (minimum)loon
Verrekeningen of inhoudingen die verplicht zijn op basis van de wet zijn toegestaan. Bijvoorbeeld:
Loonheffingen (belasting en sociale premies).
Beslaglegging op loon door een deurwaarder, bijvoorbeeld vanwege schulden.
Inhoudingen voor zorgverzekering
Je mag premies voor de zorgverzekering inhouden op het brutominimumloon, maar alleen als:
Je werknemer schriftelijk toestemming geeft.
Je de zorgpremie rechtstreeks overmaakt aan de zorgverzekeraar.
De inhouding er niet toe leidt dat het nettoloon niet onder het niveau van het minimumloon uitkomt.
Inhoudingen op verzoek van de werknemer
Ook in andere situaties mag je een bedrag inhouden als je werknemer hier schriftelijk mee instemt. Bijvoorbeeld:
Voor het betalen van een lidmaatschap bij een vakbond via de werkgever.
Voor spaarregelingen waarvoor je werknemer zelf kiest om een deel van het loon opzij te zetten.
Voor kosten voor kinderopvang. Dit moet je werknemer zelf aanvragen.
Ook voor huisvesting en werknemers met arbeidsbeperkingen gelden bepaalde uitzonderingen op het verbod op inhoudingen en verrekeningen op het minimumloon. Welke dat precies zijn, lees je op de website van RVO.
Wet minimumloon: wanneer krijg ik een boete?
De handhaving van de WML ligt in handen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze instantie controleert of je je aan de wet houdt en kan boetes opleggen als dit niet het geval is. Zo kunnen je werknemers bijvoorbeeld een melding doen bij de Arbeidsinspectie als ze vermoeden dat ze onderbetaald worden of als vakantiebijslag niet (op tijd) wordt uitgekeerd.
Daarnaast voert de inspectie steekproeven uit en richt de instantie zich vooral op sectoren waar het risico op onderbetaling groot is, zoals de horeca, detailhandel en land- en tuinbouw. Bij overtredingen kan de Nederlandse Arbeidsinspectie je verplichten om het achterstallige loon en een boete te betalen.
Eerlijke arbeidspraktijken dankzij de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) biedt duidelijke regels voor een eerlijk inkomen en transparante arbeidsvoorwaarden. Door deze wet correct toe te passen, bescherm je niet alleen je werknemers tegen onderbetaling, maar draag je ook bij aan een gezonde, eerlijke arbeidsmarkt. Het naleven van de WML is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een investering in vertrouwen en goede arbeidsrelaties.
Meer weten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarmee zorg je dat je altijd op de hoogte bent van de laatste wijzigingen en voorkom je boetes door tijdig actie te ondernemen.