Dit is de verwachte koopkracht in 2025

Wat kunnen ondernemers verwachten?

geld, financien

De koopkracht in Nederland neemt in 2025 toe met zo’n 0,7%. Dat is minder dan eerder gedacht: het Centraal Planbureau (CPB) mikte eerst op een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,1%. Dat de koopkracht nu toch lager uitvalt komt door verschillende maatregelen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. Wat zijn de gevolgen voor het mkb?

Oorzaken verminderde koopkracht

De lagere koopkracht in 2025 komt met name door het uitstellen van de verhoging van de huurtoeslag en de wijzigingen in belastingtarieven. Voor zzp’ers is de koopkracht lager door een verlaging van de zelfstandigenaftrek. Gepensioneerden en huishoudens met lagere inkomens gaan er juist licht op vooruit, zij het in mindere mate dan eerder verwacht.

Koopkrachtstijging 2025: minder dan verwacht

Hoewel de meeste huishoudens nog altijd een kleine koopkrachtstijging zullen ervaren, is de verwachte stijging lager dan aanvankelijk geraamd. In augustus voorspelde het CPB nog een stijging van 1,1%, maar door nieuwe kabinetsmaatregelen is dit bijgesteld naar 0,7%. Vooral mensen met een uitkering merken dit verschil: zij zagen hun verwachte stijging dalen van 2,1% naar 0,9%.

Economische vooruitzichten voor 2025

Ondanks de verlaagde koopkrachtprognose blijft de economische groei voor 2025 positief. Het CPB verwacht een groei van 1,5% in het bruto binnenlands product (bbp). Ook blijft de inflatie stabieler dan in voorgaande jaren, wat verlichting biedt voor zowel consumenten als ondernemers.

Wat betekent dit voor ondernemers?

In 2025 krijg je te maken met wisselende effecten van deze ontwikkelingen. Het feit dat consumenten meer te besteden hebben is positief voor je business. Maar tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt krap, wat leidt tot stijgende lonen en hogere personeelskosten. Dit vraagt om strategische planning voor het beheren van kosten en het behouden van een goede concurrentiepositie.

Vergelijk salarissen in jouw sector

Een slimme manier om loonkosten beheersbaar te houden is het uitvoeren van een Salaris Benchmark. Door de lonen in jouw sector te vergelijken, kun je concurrerend blijven zonder de kosten te veel te laten stijgen. Het helpt om medewerkers te behouden in een uitdagende arbeidsmarkt en de financiële druk op je bedrijf zo klein mogelijk te houden.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.