Wat doet de douane?
Controle van invoer, uitvoer en doorvoer
Nederland is een distributieland bij uitstek. Dagelijks worden miljoenen goederen in-, door- en uitgevoerd. Om te zorgen dat de producten die in Nederland en Europa worden vervoerd voldoen aan de wetten en regels, is er de Douane.
De Douane heeft in het kort drie hoofdtaken:
Bewakingsfunctie bij in- en uitvoer van goederen
Heffen en innen van belastingen
Stopfunctie
Bewakingsfunctie
Goederen die worden in-, door- of uitgevoerd, moeten voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving op het gebied van Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu (VGEM). Goederen die binnen de EU worden vervoerd zijn in principe vrij van Douanecontrole, maar bij invoer van goederen uit landen buiten de EU moet er wel aangifte ten invoer worden gedaan. De goederen worden dan in het vrije verkeer gebracht, het worden dan intracommunautaire goederen. Ook bij de uitvoer van goederen speelt de Douane een rol. Zij moet bijvoorbeeld controleren of de goederen voldoen aan de regels, een aangifte van uitvoer doen en controleren of de goederen ook daadwerkelijk de EU verlaten.
Over het algemeen wil de Douane 1 procent van de exportgoederen fysiek controleren. De bestemming van het product kan daarbij een rol spelen, maar ook het soort product. Als je bijvoorbeeld iets naar Iran wilt exporteren, heb je meer kans op een controle.
Heffen en innen van belastingen
Als goederen worden ingevoerd buiten de EU moeten er heffingen en belastingen worden betaald, zoals invoerrechten. Hoeveel invoerrechten je moet betalen, is afhankelijk van de douanewaarde, het soort goed en het land van oorsprong. De douanewaarde is een optelsom van de aankoopprijs, verzendkosten en verzekeringspremie tot aan de grens van Nederland. Daarnaast zorgt de Douane ook voor de heffing en inning van accijnzen en verbruiksbelastingen.
Lees het artikel: Alles over importheffingen
Stopfunctie
Sommige producten mogen de EU of Nederland niet in, zoals bepaalde plant- en grassoorten. De Douane zorgt ervoor dat deze aan de grens worden tegengehouden. Ook de uitvoer van bepaalde goederen, zoals wapens en munitie, worden gestopt door de Douane.
Expediteur
Veel ondernemers besteden al het papier- en aangiftewerk voor de Douane uit aan een expediteur. Als ondernemer ben je dan nog steeds verantwoordelijk voor je eigen product, alleen scheelt het je een hoop invulwerk. Je moet bij je expediteur een handelsfactuur inleveren en duidelijk omschrijven wat voor goederen je wilt im- of exporteren.
Tips
Een paar tips geven voor ondernemers:
Zorg ervoor dat je de vervoerder goed informeert over de inhoud van de zending. Sluit informatie bij over hoeveelheden, een goederenomschrijving (goederencodes), oorsprong, Incoterms, waardes en cerficaten. Dat moet allemaal uitmaken van de handelsfactuur die bij iedere internationale zending aanwezig moet zijn.
Controleer of je goederen in het juiste douanetarief zijn ingedeeld. Een juist indeling kan je veel geld besparen wat betreft de invoerrechten. Je kent als ondernemer je eigen product natuurlijk het best. Besteed dan eens wat tijd aan classificatie en zet de goederencode ook op de handelsfactuur. In inmiddels meer dan tweehonderd landen wereldwijd kent de Douane of expediteur het begrip goederencode.