Meer duurzaam inkopen in 2023? Zo maak je een goede start

Over duurzame uitgaven doen die passen bij jouw bedrijf

Hoe vind ik een geschikte leverancier

Je stemt met je portemonnee. Dat wil zeggen: met iedere euro die jij uitgeeft, kun je een bewuste keuze maken. Waar wil je dat jouw geld terecht komt? Welke productieprocessen, ondernemers en arbeidsrechten wil je met je bedrijf ondersteunen? Door dit jaar (meer) bewuste afwegingen te maken, maak je duurzaam inkopen eigen. Deze 6 stappen helpen je op weg.

1. Maak een overzicht van de kosten

Waar gaat je geld naartoe, naast salarissen van werknemers? Kleine, eenmalige transacties kun je buiten beschouwing laten; focus je bijvoorbeeld op de 10 leveranciers waar in 2022 het meeste geld naartoe gegaan is. Zet deze op een rij, met de leverancier waar het hoogste bedrag bij hoort bovenaan. 

2. Bepaal wat belangrijk is bij duurzaam inkopen

Steek de koppen bij elkaar en leg de vraag op tafel: wat vinden wij, als ondernemer en medewerkers, belangrijk? Hierbij kun je denken aan:

  • Willen we de lokale economie zoveel mogelijk steunen?

  • Vinden we het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven?

  • Is het milieu zo min mogelijk belasten voor ons essentieel?

  • Willen we bijdragen aan het verminderen van sociale ongelijkheid?

  • Is transparantie over het productieproces voor ons belangrijk?

Bepaal dan met elkaar wat jullie het meest belangrijk vinden en wat bijvangst is.

3. Stel criteria op voor duurzaam inkopen

Door - op basis van wat jullie belangrijk vinden - op te stellen wat jullie wel (en wat niet!) willen ondersteunen met jullie uitgaven, maak je het verantwoorden van keuzes rondom inkoop gemakkelijker. Hierbij kun je zowel milieuaspecten als sociale aspecten overwegen. Voorbeelden van criteria voor duurzaam inkopen zijn:

  • Als we eten inkopen (bijv. lunch, catering), geven we de voorkeur aan biologische of vegetarische producten

  • Onze relatiegeschenken kopen we bij lokale ondernemers

  • Als we hardware nodig hebben (bijv. een telefoon), kijken we eerst of we refurbished kunnen inkopen

  • Ten aanzien van materialen geven we de voorkeur aan gerecycled of biologisch afbreekbaar

  • Onze leveranciers moeten transparant zijn over de arbeidsomstandigheden 

Hier kun je ook betrouwbare keurmerken in opnemen. Denk aan Fairtrade (eerlijke handel met boeren en telers), B Corp (bedrijf stelt hoge sociale en ecologische eisen) of het Europees biologisch keurmerk (product voldoet aan EU-regels en eisen voor biologische landbouw).

4. Onderzoek & ga in gesprek met huidige leveranciers

Met de door jullie bepaalde criteria op zak kun je je huidige leveranciers hierop gaan toetsen. De website van een leverancier kan al veel inzicht geven of zij deze criteria óók belangrijk vinden en of zij hier dus aan voldoen. Vragen die je jezelf kunt stellen terwijl je je 10 grootste leveranciers onder de loep neemt: 

  • Houdt dit bedrijf rekening met het milieu? Waaruit blijkt dat wel/niet?

  • Waar opereren ze?

  • Heb ik een beeld van hoe dit bedrijf als werkgever is?

  • Heeft dit bedrijf één van de keurmerken die wij waardevol vinden?

Soms doen bedrijven meer of minder dan de website doet vermoeden. Het is daarom interessant om het gesprek aan te gaan met je leveranciers. Dit kan jullie relatie verder versterken én wie weet breng je ze op goede ideeën.

5. Overweeg nieuwe leveranciers

Evalueer vervolgens de uitkomsten van jullie onderzoek en gesprek met de leveranciers. Hebben jullie vertrouwen in het voortzetten van deze samenwerking, of is het tijd om op zoek te gaan naar een alternatieve leverancier; een die beter past bij waar jullie voor staan? En als je in 2023 een geheel nieuw product of dienst gaat afnemen, kun je meteen de door jullie opgestelde criteria laten meewegen of zelfs leidend maken voor je keuze. 

6. Maak criteria voor duurzaam inkopen officieel & deel ze intern

Nu bepaald te hebben waar je je inkoopbeslissingen op wilt baseren, is het belangrijk om het hele bedrijf hiervan op de hoogte te stellen. Zorg er dus voor dat de criteria online vindbaar zijn. Misschien wil je er zelfs een officieel inkoopbeleid van maken. Je maakt duurzaam inkopen bovendien extra makkelijk voor je medewerkers als er een lijst met gewenste leveranciers en merken voorhanden is bij degenen die de orders plaatsen.

Het doorlopen van deze stappen zorgt ervoor dat je euro’s in 2023 op plekken terecht komen waar je achter staat! Door zowel sociale als ecologische aspecten in overweging te nemen, maak je bewuste keuzes over wat duurzaam inkopen voor jouw bedrijf betekent. Het opstellen van criteria helpt vervolgens om dit in praktijk te brengen.

Wat vind je van dit artikel?

Lise-Lotte Verhoef

Auteur

Lise-Lotte Verhoef

Voor een leefbare wereld hebben we bedrijven nodig - groot én klein - die het verschil willen maken. Ondernemers die op eigen wijze waarde creëren voor mens en milieu. Hen helpen dit in de praktijk te brengen, daar kom ik m'n bed voor uit. Dat doe ik door te informeren en inspireren, op platformen als deze, en door MKB-bedrijven direct te ondersteunen met Etiquet: Een duurzaamheidsstudio die ondernemers helpt het verschil te maken en zo een plek te bemachtigen in de nieuwe economie.