Aan de slag met duurzame bedrijfsvoering

Duurzaam ondernemen: zo doe je dat

Aan de slag met duurzame bedrijfsvoering

Duurzame bedrijfsvoering gaat verder dan af en toe de verwarming een standje lager zetten. Je draagt actief een steentje bij aan milieu en samenleving. Wanneer je het goed doet, kun je er je imago mee verbeteren en zelfs geld mee besparen.

Duurzame bedrijfsvoering: voorbeelden

Veel ondernemers willen wel graag aan de slag met duurzaamheid, maar weten niet zo goed hoe. Bij duurzame bedrijfsvoering staan de drie p’s centraal: 

  • People: Zorg goed voor je medewerkers, door een eerlijke beloning en aantrekkelijke secundaire voorwaarden. Wanneer je bijvoorbeeld een opleidingsbudget beschikbaar stelt, zullen medewerkers tevredener zijn en minder snel vertrekken. Vergeet ook de rest van de keten niet, onderzoek of er geen sprake is van uitbuiting. Wanneer je dit op een smaakvolle manier naar buiten brengt, kan deze vorm van duurzame bedrijfsvoering goed zijn voor je imago.

  • Planet: Let bij het ondernemen ook op de impact op het milieu. Dit kan door energiezuinige producten te gebruiken en je best te doen om zo min mogelijk afval te produceren. Zo verklein je je ecologische voetafdruk. Tegelijkertijd wordt je stroomverbruik lager en hoef je minder te betalen voor afvalverwerking.

  • Profit: Ga niet altijd blind voor de hoogste winst en laagste inkoopprijs. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je omgeving.

Let op: verplicht duurzaamheidslabel

Duurzame bedrijfsvoering is niet altijd een keuze. Is jouw kantoor groter dan 100 m2? Dan moet je vanaf 1 januari 2023 minstens een energielabel C hebben. Is jouw kantoor niet duurzaam genoeg? Dan moet je op zoek naar andere huisvesting. 

Tip: Gebruik deze tool van de Rijksoverheid om te controleren wat het energielabel van je kantoor is.

Duurzame bedrijfsvoering Rijksoverheid

De Rijksoverheid wil duurzame bedrijfsvoering graag stimuleren. Daarom zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen voor milieu-investeringen. Denk bijvoorbeeld aan de energie-investeringsaftrek (EIA), Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Verder heeft de Rijksoverheid ook eigen doelen omtrent duurzaamheid. Wellicht haal je hier inspiratie uit:

  1. Arbeidsparticipatie stimuleren, bijvoorbeeld door 5.000 nieuwe participatiebanen,

  2. 50% minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030 en in 2050 volledig circulair zijn,

  3. Klimaatneutraal zijn in 2030,

  4. Internationale productieketens verduurzamen,

  5. Duurzame innovaties stimuleren door launching customer te zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.