Hoe beveilig je eenvoudig je website met https?
Voorkom omzetverlies binnen paar stappen
Met een veel veiligere https-site word je beter gevonden in Google en worden je sitebezoekers niet weggejaagd door een waarschuwing van je browser. Bovendien riskeer je dan geen boete.
Met een beetje moderne Wordpress site verzamel je via een reactie- of aanvraagformulier of binnen een persoonlijke inlogomgeving al snel een hoop persoonlijke gegevens. Die gegevensstroom moet je volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) goed beveiligen, op straffe van een flinke boete.
Ook Google pusht encryptietechnologie om zo het internet veiliger te maken. Zonder encryptie zak je in de zoekresultaten en browsers als Chrome en Firefox waarschuwen indringend voor bezoek aan een 'onveilige website'. Met een lagere vindbaarheid en weggejaagde klanten kan dit je omzet kosten. Met een paar simpele en betaalbare stappen, even verderop beschreven in dit kennisartikel, kun je dat echter voorkomen.
Een afdoende beveiligde https://-site realiseer je eenvoudig met behulp van een up-to-date SSL-certificaat, dat waarborgt dat verstuurde gegevens niet uit te lezen zijn zonder het encryptie-algoritme te kraken.
Websites die dit hebben, zijn te herkennen aan https:// en het ‘slotje’ in de adresbalk van de browser. Bij de meest uitgebreide variant (EV SSL) toont de browser de bedrijfsnaam binnen een groen vlak in de adresbalk. Gebruikers weten dan zeker welk bedrijf eigenaar is van de website.
Website goed vindbaar houden
Hoe zorg je nou dat jouw website goed vindbaar blijft en bezoekers niet wegjaagt? Oftewel: dat je geen omzet misloopt?
Ga eerst na of je website al voorzien is van SSL. Je kan dit herkennen aan het eerder genoemde slotje, de letters https:// voor je domeinnaam en/of een groen vlak met je bedrijfsnaam die in de adresbalk verschijnt.
Waarschuwing van je browser
Geen https? Of wél https maar een waarschuwende 'i' voorafgaand aan je domeinnaam? Dan beschouwt bijvoorbeeld Chrome je site als niet veilig genoeg - tijd voor actie. Neem contact op met het bedrijf dat je website host, of het bedrijf dat je site technisch heeft gerealiseerd. Omschrijf je probleem, elke internetdeskundige weet meteen welke oplossing nodig is.
Gratis SSL-certificaat of liever langer klaar
Beheer je je website zelf? Google eens op 'gratis SSL-certificaat', bij enkele leveranciers is een gratis certificaat aan te vragen. Wil je liever voor wat langer klaar zijn? Kies dan voor een actuelere SSL-versie die langer door Google zal worden ondersteund. Voor een paar tienjes zijn deze al verkrijgbaar.