Begrippenlijst social media
Bloggen, layar, flickr, wIkipedia: wat is het?
In de wereld van social media kom je woorden tegen waar je eerder nooit van hebt gehoord. Je vertrouwde encyclopedie of die altijd-goede Van Dale helpen je dit keer niet uit de brand. Daarom een begrippenlijst.
De social media begrippenlijst:
Zoekdienst die aan de hand van een zoekterm een groot aantal internetbronnen doorzoekt op nieuws, nieuwe artikelen, video’s, foto’s, blogs, sites, enz. Wat zeggen alle bronnen over onderwerp X?
Levert een standaard set met knoppen waarmee artikelen op de eigen website via diverse nieuwe media met andere gebruikers te delen is.
Afkorting voor applicatie, bekend geworden sinds de introductie van de Apple iPhone. De term app wordt gebruikt voor programmaatjes op mobiele apparatuur zoals smartphones en tablet pc’s.
Blog:
Verkorte vorm van weblog, een soort persoonlijk, openbaar dagboek op internet waar frequent updates verschijnen.
Community:
Aanduiding voor een groep op internet.
Content:
Alle vormen van informatie op internet. De inhoud van een website wordt hier bijvoorbeeld mee aangeduid: artikelen, video’s, foto’s, geluid enz.
Creative Commons:
Beweging op internet die zich inspant voor vrijere auteursrechten. Content onder deze licentie uitgebracht, mag veelal gratis gebruikt en worden aangepast, mits de oorspronkelijke bron/auteur wordt vermeld.
Embedden:
Het insluiten van externe content in een website. Voorbeeld: een filmpje van YouTube op de eigen website plaatsen.
Wereldwijd de grootste sociale netwerksite waar gebruikers content met elkaar kunnen delen. De nieuwste update op Facebook is Facebook Timeline.
Grootste fotowebsite ter wereld waar gebruikers zelf geüploade foto’s met elkaar kunnen delen.
Location based game voor diverse mobiele telefoons op basis van gps. Gebruikers checken online in op hun fysieke locatie en verdienen daarmee punten.
Gebruiker:
Term voor ‘consument’ binnen nieuwe media. Het verschil is dat gebruikers ook zelf aan de media bijdragen. Andere benamingen: user, prosumer (versmelting ‘producer’ en ‘consumer’).
Een dienst van Google waarbij de gebruiker op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste zoekresultaten wanneer deze een bepaalde zoekterm gebruikt. Per e-mail worden deze resultaten verkregen.
Nederlandse sociale netwerksite. In het najaar van 2010 overgenomen door Telegraaf Media Groep.
Online restaurantgids met alle restaurants in Nederland en beoordelingen van restaurantbezoekers.
Layar:
Een gratis applicatie op de mobiele telefoon die ervoor zorgt dat de gebruiker de omgeving waarin deze zich bevindt kan ‘scannen’.
Location Based Services:
Nieuwe mediadiensten die worden aangeboden op basis van een geografische locatie. Voorbeeld: Layar, Foursquare.
Microblog:
Hetzelfde als een blog, maar dan geoptimaliseerd voor korte, snelle updates (zie ook: Twitter).
Nieuwe media:
Verzamelterm; vormen van mediacontent die data, tekst, geluid en beelden combineren in digitaal formaat.
Een doorgestuurde tweet. Gebruikers kunnen tweets van anderen doorsturen naar de eigen volgers.
Praktische uitvoering van de ideeën rondom Web 2.0, waar gebruikers content met elkaar delen.
Een website waar ‘real time’ kan worden gemonitord wat mensen over bepaalde onderwerpen en personen zeggen op sociale media. Gezocht kan worden in meer dan 100 sociale media, waaronder de bekende, zoals YouTube en Twitter en de wat minder bekende.
Sociale netwerksite:
Site waarop de gebruiker een profiel onderhoudt en vrienden of relaties beheert. Voorbeeld: Facebook, Hyves.
Tag:
Een vaste zoekterm waarop content is terug te vinden. Behalve zoektermen kunnen tags ook datum, tijd, gps-locatie enz. inhouden. Dit wordt meta-data genoemd: aanvullende informatie bij een mediabestand.
Tipping point:
Punt waarop een uiting op bijvoorbeeld Twitter of op een blog kritieke massa krijgt en breed wordt opgepakt (met de voor- of nadelen van dien).
Een bericht op Twitter, maximaal 140 tekens lang.
Gratis programma om op de pc te installeren waarmee kan worden bijgehouden wat er over een bepaald onderwerp wordt getwitterd.
Bekendste vorm van microbloggen. Gebruikers plaatsen updates van onderwerpen die hen nu bezighouden. Volgers kunnen dit direct lezen.
Videowebsite waar gebruikers zelf ge-uploade video’s kunnen delen.
Grootste videowebsite ter wereld waar gebruikers zelf ge-uploade video’s kunnen delen.
Web 2.0:
Ideologie rondom interactie en participatie binnen het WWW. Met deze term wordt een generatie websites benoemd waar de gebruiker centraal staat en bijdraagt aan de content.
Webcare:
Beleid van een bedrijf omtrent het monitoren van berichten en verlenen van service aan klanten binnen nieuwe media.
Widget:
Kleine applicatie binnen een groter geheel die meestal slechts één taak uitvoert, zoals het bijhouden van de updates op een bepaalde website of het weergeven van een evenementenkalender.
Grootste online encyclopedie, waarvan de inhoud wordt aangemaakt en bewerkt door internetgebruikers.