Hoe begin ik een zakelijk contact bij het netwerken?
Praktische tips voor het voorbereiden van een businesskennismaking
Netwerken is voor sommige mensen een heel beladen term. Wat moet je, als je er eenmaal staat? En hoe begin je zo’n gesprek dan? Dit artikel helpt je op weg bij het voorbereiden van die kennismaking.
Je kent het wel: daar sta je dan, glas in de hand: “en nu?” Veel mensen vinden het een naar idee om op een ander af te stappen, zeker voor een zakelijk gesprek. Om dit op te vangen zijn er verschillende mogelijkheden: begin met met het artikel online netwerkenof lees de onderstaande tips en trucs.
Je eigen houding
Bedenk van tevoren hoe je wilt overkomen. Wie ben jij, wat is jouw bedrijf en wat zijn je interesses of hobby’s? Meer over hoe je je profileert lees je hier. Vervolgens is het belangrijk om je te realiseren dat mensen hun contacten selecteren op wie je bent. Of je vriendelijk bent en of je luistert, niet alleen op je papieren of je bedrijf. Het is de kunst om open over te komen. Kijk rond, maak oogcontact en neem een actieve houding aan: schouders rechtop, hoofd omhoog. Zo ben je toegankelijk voor anderen die met jou in contact willen komen.
Een zakelijk contact maken
Om met iemand in gesprek te komen moet je ergens beginnen. De basis is simpel: stap op iemand af, stel je voor en begin een gesprek. Het is handig om een open vraag te stellen. Dit geeft je gesprekspartner de mogelijkheid om een gesprek te beginnen en je een wedervraag te stellen. Houd hierbij in gedachten hoe je normaal contact maakt: zoals je in de bar je geen foute openingszinnen kunt veroorloven, gaat het ook met netwerken. Begin niet direct over de zaken, maar sluit aan bij de gelegenheid (bijvoorbeeld het thema van de conferentie) of een actueel onderwerp.
Zakelijke openingszinnen
Een vaste openingszin is niet altijd handig. Als iemand dan op jou afstapt en het loopt net even anders, is het soms heel moeilijk om van je gewoonten af te wijken. Bekijk je gesprekspartner:
Wat valt je op?
Van welke bedrijfstak zou hij zijn?
Wat zou je gesprekspartner over een actueel onderwerp dat je bezighoudt denken?
Als je je iets afvraagt kun je dat vaak ook aan je gesprekspartner vragen. Een goede manier om te toetsen wat voor vragen je wel en niet kunt stellen is om te checken hoe de vraag op jou over zou komen. Vind je het bijvoorbeeld leuk als iemand informeert naar je bedrijf, of naar je mening over dat schandaal in het nieuws, dan kun je er vanuit gaan dat de ander dat ook waardeert.
Tijdens het gesprek
Luister naar je gesprekspartner. Als hij of zij je iets vertelt, haak hierop in, en stel vragen over datgene dat je verteld wordt, maar forceer het niet: als je merkt dat iemand het onderwerp af wil ronden, vraag dan ook niet door. Het kan even stil vallen, raak daar niet van in paniek. Stel gewoon een nieuwe vraag over iets dat je ook oprecht wilt weten. Als je merkt dat je gesprekspartner om zich heen begint te kijken of wat onrustiger wordt is dat meestal een signaal dat hij weg moet of dat je al te lang aan het woord bent. Hier geldt weer: raak niet in paniek, maar stel een vraag of probeer het gesprek af te ronden.
De afsluiting
Je gesprekspartner is druk en heeft weinig tijd. Daarom is het belangrijk om hem of haar niet te lang bezig te houden en op tijd tot een afsluiting te komen. Dit kun je doen door samen te vatten waar je het over hebt gehad en dan aan te kondigen dat je er vandoor moet, of nog even verder loopt. Bedank voor de kennismaking, geef de ander een hand en je visitekaartje. Je kunt er nog bij vermelden dat hij altijd contact met je op kan nemen.
Tot slot
Alle begin is moeilijk. Speednetworking is een manier waarop je problemen met het aanspreken van “vreemden” kunt ondervangen.