Steeds meer verzuim door stress op de werkvloer

Cruciaal om stress tijdig te herkennen en aan te pakken

vrouw-probleem-stress-vraag-onduidelijk-moeilijk

Stressgerelateerd ziekteverzuim neemt in Nederland in rap tempo toe. Uit nieuwe cijfers blijkt dat stressklachten verantwoordelijk zijn voor een groeiend aandeel van de langdurige ziekmeldingen. Ook - misschien wel vooral - voor het mkb heeft dit verstrekkende gevolgen: de kosten van verzuim en verminderde productiviteit stapelen zich op. Experts waarschuwen dat werkgevers sneller moeten ingrijpen om escalatie te voorkomen.

Verzuim door stress in 5 jaar tijd met 30% gestegen

Afgelopen jaar zagen Arboned en HumanCapitalcare stressgerelateerd verzuim stijgen met 8%. Vergeleken met vijf jaar terug is er zelfs sprake van een toename van 30%. Inmiddels heeft een op de vier verzuimdagen stress als oorzaak, stellen de arbodiensten.

‘Het is zorgwekkend hoeveel medewerkers tegenwoordig uitvallen door werkstress’, zegt een bedrijfsarts tegen nieuwswebsite nu.nl. Vaak zijn de signalen al vroeg zichtbaar, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Toch wordt er volgens deze arts vaak pas actie ondernomen als het te laat is.

Herken en pak stress tijdig aan

Het is dus belangrijk om stress tijdig te herkennen en aan te pakken. Een open werkcultuur is daarbij een belangrijke pijler. Werknemers moeten zich veilig voelen om problemen aan te kaarten. Werkgevers kunnen helpen door duidelijkheid te scheppen over prioriteiten en realistische doelen te stellen.

Stimuleer een gezonde werk-privébalans

Daarnaast wordt het stimuleren van een gezonde werk-privébalans steeds belangrijker. Lange werkdagen en overwerken verhogen het risico op uitputting en daarmee op verzuim.

Bied training en coaching

Om de impact van werkstress verder te beperken, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Trainingen en coaching helpen werknemers om zelfverzekerder en veerkrachtiger te worden. In ernstige gevallen kan begeleiding door een bedrijfsarts of stresscoach uitkomst bieden. Deze specialisten kunnen concrete interventies voorstellen, zoals aanpassingen op de werkplek of het verbeteren van de werk-privébalans.

Preventie van verzuim

Het belang van preventie kan niet genoeg worden benadrukt. Burn-outs, die vaak het gevolg zijn van langdurige stress, kosten bedrijven niet alleen veel geld, maar hebben ook een grote impact op het welzijn van medewerkers. Door regelmatig het gesprek aan te gaan over werkdruk en stress kunnen werkgevers helpen om burn-outs te voorkomen.

De conclusie is duidelijk: stress op de werkvloer is niet langer een probleem dat genegeerd kan worden. Ondernemers die investeren in een gezonde en ondersteunende werkomgeving, kunnen de negatieve gevolgen van verzuim beperken en tegelijkertijd zorgen voor een gemotiveerd en productief team.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.