Steeds meer ouders maken gebruik van betaald ouderschapsverlof

En zo neem je een aanvraag goed in behandeling

Een jong gezin met een baby heeft dankzij ouderschapsverlof meer tijd samen

Het ouderschapsverlof, waarbij nieuwe ouders tot negen weken (gedeeltelijk) betaald verlof mogen opnemen, wordt steeds populairder. Deze aantrekkelijke regeling bestaat sinds 2 augustus 2022. Vooral het tweede jaar ging het hard. Het aantal aanvragen door werkgevers bij het UWV schoot met ruim 20% omhoog. Hoe zit dat, en hoe zorg je dat je als werkgever een aanvraag goed behandelt?

Ruim 30.000 meer aanvragen in het tweede jaar 

In de periode van augustus 2022 tot augustus 2023 kwamen er zo’n 140.000 aanvragen binnen van werkgevers. Het afgelopen jaar kwamen er in dezelfde periode meer dan 170.000 aanvragen binnen. Zo’n 90% van de aanvragen werd goedgekeurd door het UWV.

Meer werkgevers en werknemers kennen de regeling

Een flinke stijging dus. Volgens het ministerie van Sociale Zaken is het ‘een positieve ontwikkeling’ die deels wordt veroorzaakt door bewustwording. Steeds meer nieuwe ouders en werkgevers zijn op de hoogte van de regeling. Een belangrijke kanttekening van de flinke stijging in aanvragen is dat veel werkgevers de aanvragen pas bij het UWV indienen na afloop van het betaald ouderschapsverlof. Daardoor is het logisch dat het aantal aanvragen in eerste instantie wat traag op gang kwam.  

Ouderschap beter verdeeld tussen partners

Uit cijfers van het UWV blijkt dat jonge vaders het afgelopen jaar verantwoordelijk waren voor 40% van de aanvragen. Een jaar geleden was dat nog 33%. Hoewel moeders ook steeds vaker verlof aanvragen, wordt het verschil dus kleiner.  

Hoe werkt betaald ouderschapsverlof? 

Ouders van een pasgeboren kind hebben recht op negen weken betaald ouderschapsverlof (70% loondoorbetaling). Als werkgever vraag je het verlof aan bij het UWV. Dit kan pas nadat het verlof is ingegaan. Het UWV betaalt vervolgens een uitkering van 70% van het dagloon van je medewerker. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het (door UWV) vastgestelde maximumdagloon. Deze wordt elk half jaar opnieuw berekend. Vanaf 1 juli 2024 geldt een maximumdagloon van € 282,95.

Opnemen voor het eerste levensjaar

Een belangrijke voorwaarde is dat je werknemer het betaald ouderschapsverlof moet opnemen vóór het eerste levensjaar van het kind. Behalve als het gaat om een pleeg- of adoptiekind. Dan moet het verlof voor het achtste levensjaar zijn opgenomen.

Lees meer over de voorwaarden voor betaald ouderschapsverlof

Zo neem je een aanvraag voor betaald ouderschapsverlof goed in behandeling

Het is belangrijk om een aanvraag voor betaald ouderschapsverlof professioneel, zorgvuldig en empathisch te behandelen. Het verlof is namelijk een wettelijk recht en heeft juridische, financiële en organisatorische gevolgen voor jouw organisatie. Stel bijvoorbeeld een ouderschapsverlofbeleid op waarin je duidelijk omschrijft hoe je organisatie omgaat met betaald en aanvullend ouderschapsverlof.

Met een goed georganiseerd proces voor verlofregelingen kan je bijdragen aan een gezonde werk-privébalans voor werknemers, En dat kan weer een positief effect hebben op de tevredenheid en productiviteit.

Lees ook: 10 tips waarmee je een aanvraag voor ouderschapsverlof goed afhandelt.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.