Nederlandse bedrijven minder hard geraakt door gijzelsoftware
Door betere beveiliging en back-ups worden Nederlandse bedrijven minder vaak geraakt door cyberaanvallen
Hoewel cybercrime bedrijven wereldwijd steeds harder raakt, lijkt deze trend in Nederland juist om te keren. Recente cijfers laten zien dat Nederlandse bedrijven nog maar in 21% van de gevallen losgeld betalen. Internationaal gezien wordt er in bijna de helft van de gevallen losgeld betaald.
Oorzaken voor de trendbreuk in Nederland
Er zijn verschillende verklaringen voor het feit dat bedrijven in Nederland minder geraakt worden. Zo is de beveiliging relatief goed in vergelijking met andere Europese landen. Ook hebben Nederlandse bedrijven vaak goede back-ups gemaakt van hun gegeven. Deze data zijn dan makkelijk terug te zetten op niet geïnfecteerde computers. Daarnaast is er de afgelopen tijd door politie en cyberbeveiligers hard gewerkt om grote criminele netwerken uit de lucht te halen.
Het werk voor cyberveiligheidbureaus verandert
Veel bureaus die zich richten op cyberveiligheid zien dat er een werkshift plaatsvindt. Waar voorheen veel werk ging naar de onderhandeling van losgeld, is er nu meer vraag naar het weer bruikbaar maken van een netwerk na een aanval. Ook wordt er meer ingezet op het voorkomen van een aanval door gegevens goed te beveiligen.
Cybercriminelen worden onbetrouwbaar
Het lijkt misschien een opendeur maar cybercriminelen worden onbetrouwbaarder. Waar de computergijzelingen eerst bijna werden gezien als een zakelijke transactie, met betrouwbaarheid als basis. Lijkt het tij nu te keren. Het komt vaker voor dat cybercriminelen zelfs na het betalen van zwijggeld toch geheime informatie doorverkopen.
Slachtoffer van een cyberaanval?
Zelfs met een goede beveiliging kan het gebeuren dat je slachtoffer wordt van een cyberaanval. Het is van belang dat je snel handelt om de schade te beperken. In dit stappenplan staat beschreven welke stappen jij moet ondernemen om het zo snel en zo veilig mogelijk op te lossen.