Mobiliteit: 35% van de mkb’ers verwacht binnen 5 jaar over te stappen van bezit naar gebruik

Ontdek de voordelen en tips om zelf in te spelen op de trend

Vrouw met telefoon bij auto - Deelauto-s mkb

Onderzoek van ANWB Zakelijk laat zien dat 82% van de ondernemers in Nederland verwacht over te stappen naar het delen van vervoersmiddelen, in plaats van het zelf bezitten daarvan. Waarom wint deelmobiliteit zo snel terrein en hoe kun je zelf de overstap maken?

Deelmobiliteit wint terrein: van hebben naar delen

Het onderzoek van de ANWB onder Nederlandse ondernemers, mkb en zzp, laat zien dat 82% van de respondenten verwacht over te stappen op deelmobiliteit. Hiervan verwacht zelfs 25% dat al binnen 3 tot 5 jaar te doen. De ANWB deed hetzelfde onderzoek vorig jaar. Toen verwachtte slechts 66% de overstap te maken. 

‘Hoewel ondernemers traditioneel erg gehecht zijn aan hun eigen voertuig, oftewel hun ‘stalen ros’, openen zij hun ogen voor de mogelijkheden van gedeeld vervoer. Dit wordt mede gedreven door snel stijgende kosten van het bezitten van een auto of bestelbus, de parkeerproblemen en toenemende verkeersdruk in de binnensteden, wat hen stimuleert om alternatieve vervoerswijzen te overwegen’ - Patrick van Weert, Product Manager bij ANWB Zakelijk.

Waarom kiezen steeds meer mkb-ondernemers voor deelmobiliteit?

Het onderzoek liet ook zien dat de meeste mkb’ers - 35% - verwacht binnen 3 tot 5 jaar over te stappen naar het gebruik van vervoersmiddelen in plaats van het bezitten daarvan. Dit is een stuk sneller dan zzp’ers - die verwachten 5 tot 10 jaar nodig te hebben voor de overstap op deze vorm van duurzame mobiliteit.

“Wij denken dat mkb’ers eerder verwachten over te stappen op deelmobiliteit door het aantal voertuigen dat gebruikt wordt of in bezit is. Een zzp’er heeft maar één voertuig nodig terwijl een mkb-bedrijf vaak meerdere voertuigen heeft en afwisselt.” - Patrick van Weert, Product Manager bij ANWB Zakelijk.

Naast dat de overstap vaak makkelijker te regelen is, levert het ook sneller een of meer voordelen op:

  • Kostenbesparing. Een voertuig delen is vaak goedkoper dan een voertuig bezitten. Je betaalt alleen voor de momenten dat je de auto, fiets of scooter gebruikt. Hiermee kun je besparen op de kosten voor brandstof, onderhoud, verzekering en afschrijving.

  • Flexibiliteit. Met meerdere deelvoertuigen heb je altijd beschikking over de juiste mobiliteitsoplossing. De fiets voor een afspraak in de binnenstad, een kleine bestelbus voor een klus op afstand of een compacte auto voor de dagelijkse ritjes. 

  • Duurzaamheid. Een voertuig delen is duurzamer dan bezitten. Er zijn minder auto’s nodig, je vermindert je CO2-uitstoot en verlaagt de parkeerdruk of -overlast. Dit kan een positief effect hebben op het imago van je bedrijf.

  • Als secundaire arbeidsvoorwaarde. Steeds meer (potentiële) medewerkers vinden duurzaamheid belangrijk in hun werk. Met deelmobiliteit kun je dit bieden. Ook maakt deze vorm van mobiliteit het mogelijk om opties te bieden die passen bij de wensen en het werkplezier van personeel. 

Deelmobiliteit soms nog een stap te ver 

Niet iedereen verwacht de overstap al binnen 5 jaar te maken. Sommige ondernemers zijn nog niet bekend met de voordelen of weten niet goed hoe ze het kunnen implementeren in hun bedrijf. Ook is er in sommige bedrijven nog een sterke traditie van het bezitten van een eigen wagenpark. Dan is de overstap naar deelmobiliteit ook een overstap in cultuur. Die stap duurt langer dan de stap van bezit naar gebruik. 

5 tips om zelf met deelmobiliteit aan de slag te gaan

Deelmobiliteit is voor veel ondernemers interessant. Maar hoe bepaal je of de overstap rendabel is voor jouw bedrijf en hoe pak je die overstap praktisch aan? 5 tips.

  • Breng je huidige mobiliteitskosten in kaart. Hoeveel geef je per jaar uit aan brandstof, onderhoud, verzekering en afschrijving van je bedrijfsvoertuigen?

  • Maak een mobiliteitsplan. Bepaal welke mobiltieitsopties je medewerkers nodig hebben en hoe je die het meest efficiënt kunt inzetten. Kijk hierbij naar wat er nu nodig is, maar ook naar de toekomst. Als de parkeerdruk nog verder oploopt, een auto steeds duurder wordt, duurzaamheid belangrijker wordt: wat voor oplossingen heb je dan nodig? 

  • Vergelijk verschillende deelmobiliteitsaanbieders. Welke aanbieders zijn er nu, welke opties bieden ze, wat kosten ze, hoe is de beschikbaarheid? De bekendste van nu zijn GreenWheels, Mywheels, Amber en Sixt Share. 

  • Praat met andere bedrijven die al deelmobiliteit gebruiken. Vraag bij andere mkb’ers naar hun ervaringen. Waar liepen zij tegenaan en hoe zetten zij vervoermiddelen het meest efficiënt in?

  • Van proberen kun je leren. Begin klein en kijk hoe dat gaat. Waar lopen medewerkers tegenaan, hoe gaat het met de administratie, wat vinden medewerkers ervan, wat zijn de kosten? Zo leer je waar de knelpunten zitten en hoe je die op kunt lossen voor je met het hele bedrijf overstapt.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.