Einde prijsplafond energie voor kleine ondernemers vanaf 1 januari 2024

Advies ACM: kies voor een vast contract als je zekerheid wilt

Energiebesparing een duurzame onderneming

Consumenten en een deel van de ondernemers - de zogenaamde kleinverbruikers - profiteerden het afgelopen jaar van het prijsplafond voor de energiekosten. Maar daar komt vanaf 1 januari 2024 een einde aan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert consumenten nu een vast contract te nemen als je zekerheid wilt over de hoogte van je energietarieven. Wat is wijsheid voor ondernemers?

Prijsplafond in 2023 vanwege hoge energietarieven

Een jaar lang golden er vaste maximumtarieven voor gas en elektriciteit. Deze regeling gold voor alle kleinverbruikers, dus voor consumenten maar ook ondernemers. Door de hoge energietarieven – die ontstonden na de inval van Rusland in Oekraïne - scheelde dat een slok op een borrel.

Per 1 januari 2024 komt er een eind aan het prijsplafond. Op dit moment maakt dat niet veel uit, omdat de tarieven van de meeste energieleveranciers inmiddels onder de maxima van het afgelopen jaar zitten. Maar dat kan natuurlijk veranderen.

Vaste contracten momenteel vaak goedkoper dan variabel

Zoek je zekerheid? Dan adviseert de ACM consumenten om je energiecontract vast te zetten. Ook voor ondernemers die zekerheid wel zo prettig vinden, is dit iets om te overwegen. En het kan ook prijstechnisch gunstig zijn. "Vaste contracten zijn op dit moment goedkoper dan variabele contracten”, aldus de ACM. “Vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn de afgelopen maand ca. 5% goedkoper geworden en zijn momenteel het goedkoopst.”

Tips bij het afsluiten van een nieuw energiecontract

Goed om in ieder geval weer een nieuwe vergelijking te maken van alle energieleveranciers en de bijbehorende contracten. Maar waar moet je op letten? Welk energiecontract kun je nu het beste sluiten? Dat hangt af van een aantal factoren.

1.      Overweeg welke contractduur bij je past

Hoelang wil of kun je jouw contract vastzetten? Groeit je bedrijf of verwacht je veranderingen? Dan wil je misschien meer vrijheid om het contract snel aan te kunnen passen. In dat geval kan het slim zijn om te kiezen voor een contract van 1 jaar. Vaar je een vastere koers, dan past de zekerheid van 3 jaar misschien beter bij je.

Check ook hoe flexibel de energieleveranciers zijn als je tussentijds je contract wilt aanpassen. Dat verschilt per leverancier, dus controleer altijd even de opties voor het wijzigen van het contract gedurende de looptijd.

2.      Bekijk de contractvoorwaarden

Een contract kan voordeliger of duurder uitpakken door de contractvoorwaarden. Lees deze dus goed door. Opzegtermijnen, prijsafspraken en mogelijke boetes maken wat je straks echt betaalt. Contractvergelijken is net sport: ken je alle spelregels, dan valt er veel te winnen!

3.      Vergelijk de tarieven inclusief bijkomende kosten

Het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de energieleverancier, is opgebouwd uit verschillende kosten. Kijk naast de tarieven zelf, ook naar extra kosten zoals die voor netbeheer en vastrecht. Zijn de tarieven inclusief of exclusief belastingen? Vergelijk de verschillende aanbiedingen inclusief al deze kosten, voor een écht inzicht.

4.      Kies je voor groene energie? Controleer hoe groen deze is

Veel energieleveranciers bieden groene energie aan, afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Maar hoe groen is die energie precies? Vind je het belangrijk dat deze van Nederlandse bodem komt? En zijn er misschien subsidies? Allemaal punten om te checken bij de verschillende leveranciers.

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.