Dit betekent het regeerakkoord voor jou als ondernemer

Wat heeft kabinet Schoof voor je in petto?

binnenhof, den haag

Afgelopen vrijdag heeft kabinet Schoof het regeerakkoord gepresenteerd. Bekijk hier 5 belangrijke punten voor ondernemers in het mkb.

1. Vermindering van regeldruk 

Een van de speerpunten van dit kabinet is de vermindering van de regeldruk voor ondernemers. Om dit voor elkaar te krijgen, komt er een ‘Adviescollege toetsing regeldruk’. Dit college krijgt inspraak in een vroeg stadium van de totstandkoming van nieuwe wetten en regels. Adviezen die worden uitgebracht zouden 'in principe' moeten worden overgenomen.

Daarnaast wordt een ‘reductieprogramma regeldruk’ opgestart, dat de huidige situatie moet verbeteren. Ook wil het kabinet niet nog meer extra eisen stellen aan Europese regels.

Verder moet er een tweesplitsing komen tussen grootzakelijk en mkb. De Bedrijfseffectentoets (BET) moet bij nieuwe regels en wetten kijken of het mogelijk is om een uitgeklede variant te maken voor het mkb.

2. Fiscale veranderingen

Er zijn diverse fiscale wijzigingen aangekondigd. Zo wordt de verlaging van de mkb-winstvrijstelling teruggedraaid en volgt er geen extra verhoging van de CO2-heffing. Dit was met het hoofdlijnenakkoord ook al bekend. 

Lees hier: Hoofdlijnenakkoord: wat betekent dit voor ons ondernemersklimaat 

Er komt ook een hervorming van de autobelastingen aan. Daarbij blijft er aandacht voor een eerlijke verdeling van lasten tussen elektrische en brandstofauto's. Ook wordt de vliegbelasting gedifferentieerd naar afstand, wat internationale transportkosten kan beïnvloeden.

3. Inzet op innovatie en digitalisering

Het kabinet zet in op innovatie en digitalisering. Er wordt meer geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (R&D), met als doel om in 2030 3% van het bruto binnenlands product (BBP) te besteden aan publieke en private investeringen in innovatie. Voor het mkb betekent dit dat er kansen liggen om te profiteren van deze middelen, vooral op het gebied van technologie en duurzaamheid.

4. Aanpak van netcongestie

Energieproblematiek, zoals netcongestie, blijft een groot aandachtspunt. Het kabinet belooft versneld te investeren in de aanpak van de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Dit wordt gekoppeld aan investeringen in kernenergie en circulaire bedrijfsvoering.

5. Veranderingen rondom personeel

Er moet meer zekerheid komen op de arbeidsmarkt. Concreet betekent dit dat het kabinet bijvoorbeeld schijnzelfstandigheid tegen wil gaan en er meer vaste contracten voor werknemers moeten komen.

Om werkende ouders te ondersteunen, wordt de kinderopvangtoeslag vervangen door een nieuw stelsel waarbij ouders niet meer zelf de toeslag aanvragen, maar de overheid rechtstreeks de kosten aan kinderopvangorganisaties betaalt. Dit zou moeten zorgen voor minder rompslomp en een stabielere werk-privébalans voor ondernemers en werknemers.

Verder moet een ondernemer in het mkb die te maken heeft met langdurige ziekte van een personeelslid, zich na één jaar kunnen richten op het vinden van een andere werkplek voor die persoon. Hoe dat vorm krijgt, is nog niet bekend.

Daarnaast moet er een algemene regeling komen voor een 'crisis buiten het reguliere ondernemersrisico'. Daarbij moet een werkgever zijn of haar personeel tijdelijk kunnen uitbesteden bij een andere partij of hen minder uren kunnen laten werken.

Blijf op de hoogte

Inmiddels is ook de Miljoenennota gedeeld. Wij vatten de punten samen die voor jou als ondernemer belangrijk zijn in ons artikel over Prinsjesdag 2024.

En op woensdag 18 september om 12.00 uur praten we je tijdens ons speciale Prinsjesdag Webinar in een half uurtje bij. Heb jij dan nog vragen? Dan kun je ze live stellen aan onze experts!

Webinar Prinsjesdag 2024
Webinar Prinsjesdag 2024

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.