Besparen met een pensioenregeling: zo zit dat

Pensioen regelen voor je werknemers levert belastingvoordeel op

asr- werk - meeting - laptop
MKBSD-WP-Pensioenopbouw-ASR

Whitepaper: Pensioen waar jij en je medewerkers blij van worden

Vrouw blij kantoor

Bereken de kosten van pensioen voor je werknemers

De meeste werkgevers bieden hun werknemers een pensioenregeling aan, dat is niet zonder reden. Een pensioenregeling is namelijk zowel voor jou als ondernemer, als voor je werknemers aantrekkelijk. Wat houdt zo’n regeling precies in en welke voordelen heeft het? Dat lees je in dit artikel.

Waarom een pensioen voor werknemers?

Allereerst is het aanbieden van een goede pensioenregeling gunstig voor je werknemers. Met een aanvullend pensioen help je jouw medewerkers aan extra geld voor later, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en inkomen voor nabestaanden als een werknemer overlijdt. Dat getuigt van goed werkgeverschap.

Pensioen staat dan ook in de top 3 van belangrijkste arbeidsvoorwaarden (bron: Indeed). Op een krappe arbeidsmarkt helpt het jou als ondernemer personeel aan te trekken en vast te houden. Dat is één van de redenen waarom veel werkgevers een pensioenregeling aanbieden, ook als zij niet onder een sector- of cao-verplichting vallen.

Is pensioen aanbieden verplicht?

In Nederland hebben we een basispensioen voor iedereen die in ons land woont en/of werkt, dit is de Algemene Ouderdomswet (AOW). Als werkgever kun je een aanvullend pensioen aanbieden. In sommige gevallen is dit verplicht: door een bepaling in je cao of bij een algemene verbindendverklaring (AVV) van een bedrijfstakpensioenregeling. Ook als je niet verplicht bent om een pensioenregeling aan te bieden, kan het slim zijn om deze wel te hebben.

Fiscale voordelen voor werkgevers

Een pensioenregeling is niet alleen aantrekkelijk voor werknemers, voor werkgevers is het voordeliger dan extra salaris uitbetalen om medewerkers zelf pensioen mee op te laten bouwen. Niet zo gek dus dat de meeste werkgevers in Nederland pensioen regelen voor hun personeel. Voor lage- en middeninkomens is pensioen aanbieden namelijk zelfs goedkoper dan extra salaris uitbetalen.

Dat zit zo: over het salaris van je werknemers betaal je als werkgever sociale premies. Die liggen rond de 20% van het brutoloon, afhankelijk van jouw sector. Deze premies betaal je over het deel van het jaarloon dat onder de € 71.628 ligt (2024). Die 20% werkgeverslasten betaal je dus niet over de pensioenpremies. De maandelijkse premie gaat af van het brutoloon en bovendien vrij van inkomstenbelasting voor de werknemer.

Wat kost een pensioen voor werknemers?

Hoeveel je per medewerker aan pensioen betaalt, hangt af van verschillende factoren. Je berekent het via de volgende stappen:

  1. Bereken het pensioengevend salaris van je medewerker (brutosalaris met vakantiegeld).

  2. Trek hier de AOW-franchise vanaf (€ 17.545 in 2024).

  3. Bepaal vervolgens hoeveel pensioen je kunt bieden met de pensioenaanbieder waar jij bent aangesloten. Dit is tussen de 1% en 30% van het bedrag waar je in stap 2 op uit kwam.

Wil je weten wat de kosten zijn voor pensioen voor jouw werknemers? Vul dan onderstaande rekentool in.

Wat betaal je als werkgever en wat betaalt de werknemer?

Je weet nu de totale kosten van een pensioenregeling. Maar je hoeft als werkgever niet alle kosten zelf te betalen. Het is heel gebruikelijk dat een werknemer zelf ook een deel betaalt. Jouw werkgeversbijdrage is meestal wel hoger dan de bijdrage van de werknemer: de werknemerspremie. De verhoudingen variëren van 70% voor de werkgever en 30% voor de werknemer tot 50% voor beide partijen (bron: Loonwijzer).

De bijdrage van de werknemer houd je in op zijn brutosalaris. Hierover betaalt de werknemer geen loonbelasting en geen vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst ziet dit geld als vermogen in box 1. Dit is anders dan geld op een normale spaar- of beleggingsrekening, dat is namelijk belast in box 3.

Tip: Benieuwd wat een pensioensregeling voor jou als werkgever gaat kosten? Met onze handige rekentool bereken je deze kosten vrijblijvend binnen een paar minuten.

Alternatief voor een pensioen voor werknemers

Heeft jouw bedrijf geen pensioenregeling? Dan moeten je werknemers dit zelf regelen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Ook kunnen zij zich aansluiten bij een aanbieder van individueel pensioen. Sommige ondernemers geven hun personeel een extra vergoeding waarmee ze zelf hun pensioen kunnen regelen. Daarbij is het de vraag of werknemers ook daadwerkelijk zelf pensioen gaan opbouwen

Als je als werkgever geen pensioen aanbiedt, hoeveel meer salaris betaal je dan? Dat mag je helemaal zelf bepalen, maar je kunt bijvoorbeeld het werkgeversdeel dat je bij een pensioenregeling zou betalen aanhouden. Bedenk wel dat je hiermee zowel belastingvoordeel als een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde misloopt.

Wat vind je van dit artikel?

Claartje Vogel

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.