13e maand is belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde
Hoe je dit extraatje kunt inzetten voor (nieuw) personeel
De 13e maand is veruit de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel. Ruim twee op de vijf werknemers zou hier het meest tevreden mee zijn als secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarmee is de 13e maand veel populairder dan bijvoorbeeld extra vakantiedagen, een pensioenregeling of een auto van de zaak. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Werknemers willen liever extra geld dan andere voordelen.
Top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden voor personeel
Welke secundaire arbeidsvoorwaarden kun jij het beste bieden? Volgens het onderzoek van Indeed blijkt dat medewerkers in Nederland de meeste waarde hechten aan:
13e maand: 42%
Extra betaald verlof: 27%
Pensioenplan of collectieve verzekering: 23%
Eenmalige winstuitkering: 21%
Vergoeding voor woon-werkverkeer: 21%
Zorgverzekering: 21%
Mogelijkheid tot thuiswerken: 17%
Training en ontwikkeling: 15%
Auto van de zaak: 12%
Bedrijfsapparatuur (zoals mobiele telefoon en/of laptop): 12%
Minst populaire arbeidsvoorwaarden
Terwijl de 13e maand de meest populaire arbeidsvoorwaarde is, zitten de meeste werknemers niet echt te wachten op mogelijkheden om hun vitaliteit te verbeteren. Sportactiviteiten (9%) en sessies over mentale gezondheid (9%) blijken het minst populair te zijn.
Definitie 13e maand
Wat is een dertiende maand precies? Een 13e maand is een extra bruto maandloon. Je betaalt dit bedrag uit aan al je werknemers. Meestal gebeurt dat aan het einde van het jaar, in december, maar sommige bedrijven kiezen ervoor dit bedrag verspreid over het jaar uit te betalen. Een 13e maand is niet hetzelfde als een eindejaarsuitkering. Bij een eindejaarsuitkering mag je zelf bepalen wat het bedrag is. Meestal is dat lager dan bij een 13e maand: bijvoorbeeld een klein percentage van het jaarloon.
Let op: Over een 13e maand of eindejaarsuitkering betaal je meer belasting dan over het reguliere loon.
13e maand vaker aangeboden
Werkgevers bieden de 13e maand steeds vaker aan. Na een dip tijdens de coronapandemie, staat deze eindejaarsbonus weer goed op de kaart. Het aantal vacatures met een 13e maand is in het afgelopen jaar met 44% gestegen, zo blijkt uit data van Indeed.
De 13e maand is niet de meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarde. Bedrijven bieden vaker een pensioenregeling aan, vergoedingen voor woon-werkverkeer en de mogelijkheid tot thuiswerken.
Secundaire arbeidsvoorwaarden bepalen
Welke secundaire arbeidsvoorwaarden kun jij het beste bieden? Als je nieuwe werknemers wil aantrekken is het belangrijk om te weten wat zij willen. De top 10 secundaire arbeidsvoorwaarden hierboven geven je een goede indicatie waar werknemers in Nederland op zitten te wachten.
Toch kan het voor jouw doelgroep anders zijn. Jonge werknemers hechten bijvoorbeeld minder waarde aan een pensioenregeling. Ze willen misschien liever een ov-abonnement of de mogelijkheid om thuis te werken. Oudere werknemers vinden een goede pensioenregeling vaak juist wel weer belangrijk.
Secundaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden
Er zijn tal van secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden om werknemers aan je te binden. Van een prestatiebonus en flexibele werktijden tot cadeaus en de leukste teamuitjes.
Tip: Bekijk meer voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden.
Nieuwe trend: groene arbeidsvoorwaarden
En wat dacht je van groene arbeidsvoorwaarden? Nee, dat heeft niets met euro’s te maken. Groene arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsvoorwaarden die bijdragen aan de duurzaamheid van je werknemer en je bedrijf. Groene arbeidsvoorwaarden worden ook wel green benefits genoemd. Geef bijvoorbeeld een hogere reiskostenvergoeding aan werknemers die met de fiets naar het werk komen. Of creëer een duurzame werkplek. Werknemers kunnen daardoor trots zijn om voor jouw bedrijf te werken. Dat zorgt voor loyale werknemers en een beter milieu.
Werknemer blij met secundaire arbeidsvoorwaarden
62% van de werknemers is blij met de secundaire arbeidsvoorwaarden die ze nu hebben. Over het salaris is slechts 43% van de werknemers tevreden. Een goed loon bieden blijkt nog altijd een cruciale factor te zijn. Een krappe meerderheid van de werknemers (51%) wil dan ook geen lager salaris accepteren in ruil voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden, terwijl dat fiscaal wel aantrekkelijk kan zijn. Een kwart van de ondervraagden (26%) zou wel bereid zijn om salaris in te leveren in ruil voor extra niet-financiële voorwaarden, zoals meer vrije dagen of een betere werk-privé-balans.
Tip: Bekijk 9 tips om personeel te behouden.