Florien Smits (Choosewise): 'In de toekomst werken we niet hybride, maar tribride'

Zij begon haar ondernemersavontuur tijdens de coronacrisis

Choosewise - Florien Smits

In de toekomst wisselen we tijdens onze werkweek tussen drie locaties: kantoor, thuis en ergens dichtbij huis. Dat is de visie van Florien Smits, mede-oprichter van Choosewise. Via haar app kunnen flexwerkers per minuut een plekje op uiteenlopende locaties boeken. "De ideale werkweek is niet hybride, maar tribride."

Een paar uur werken in een koffiezaak, museum of coworking? Het kan via de app Choosewise, een platform voor de verhuur van werkplekken. Via het platform kun je per minuut een werkplek huren in coworkings, horecazaken en andere 'inspirerende locaties'.

Van hybride naar 'tribride'

Werken op afstand is namelijk de toekomst, geloven Florien Smits en Roos Zondervan. Zij ontwikkelden Choosewise tijdens de coronacrisis. Volgens deze ondernemers bestaat de ideale werkweek uit drie delen: twee dagen thuiswerken, twee dagen naar kantoor en een dag op een andere locatie in de buurt van huis of onderweg. "In de toekomst werken we niet hybride maar tribride", zegt Smits. En die derde locatie naast thuis en kantoor kun je regelen via haar app.

Choosewise bestaat sinds september 2020. "Het idee ontstond in de zomer tussen de eerste en tweede lockdown", vertelt Smits. Zij en Zondervan werkten ze een dag per week met hun laptops in een koffiebar aan nieuwe concepten. "Zo'n andere omgeving gaf ons nieuwe energie, maar het was niet ideaal. Soms haperde de WiFi en bovendien voelden we ons wat ongemakkelijk. Hoeveel kopjes koffie moet je bestellen om te rechtvaardigen dat je een plek bezet houdt?"

'Parkmobile voor werkplekken'

Met Choosewise keren ze het om: de gebruiker betaalt een bedrag per minuut voor de stoel, de drankjes krijgt hij erbij. Smits omschrijft haar app als 'de Parkmobile voor werkplekken' (red. Parkmobile is een bekende app waarmee je parkeerplaatsen kunt boeken). Smits: "Wij  leveren de technologie om flexwerkplekken te verhuren. We maken van een stoel in een horecazaak een zakelijke transactie."

Inmiddels zijn meer dan 120 locaties in Nederland aangesloten bij Choosewise, waaronder horecazaken als Yoghurt Barn en Anne & Max en coworking B.amsterdam. Iedere locatie heeft gemiddeld vier werkplekken die je per minuut kunt boeken om te flexwerken.

Zondervan heeft een achtergrond in de horeca en conceptontwikkeling, Smits werkte vijf jaar voor kantoorverhuurder Spaces. Naar eigen zeggen weten zij dus wat er speelt aan de vraag- en aanbodkant van flexibele werkplekken.

Flexwerken als toekomst voor de horeca

"Voor de horeca zijn flexwerkers de toekomst", zegt Smits. "Het is niet hun kernactiviteit, maar wel een mooie extra inkomstenbron. Horeca is meer dan dineren, we gaan er ook steeds vaker heen om te werken. Dankzij onze app kunnen horecaondernemers er bewust op inspelen."

Op dit moment gebruiken vooral zzp'ers de Wise-app. De voordelen: ze zijn verzekerd van een plekje als ze boeken met via het platform, ze hoeven zich niet af te vragen of ze welkom zijn en ze krijgen aan het eind van de maand een zakelijke factuur.

Werkgevers als doelgroep

Smits gelooft dat haar app in de toekomst ook populair wordt bij werkgevers. Ondernemers kunnen via de app namelijk ook werkplekken boeken voor hun personeel.

"Helaas zijn nog lang niet alle werkgevers overtuigd van het voordeel van werken op afstand, zelfs niets na drie lockdowns", zegt ze. "Maar dat zal veranderen. Werknemers willen niet meer elke dag naar kantoor kantoor. Bovendien moeten we ons woon-werkverkeer en de bijbehorende CO2-uitstoot verminderen."

Thuiswerken en dichtbij huis

Vanuit huis werken is slechts deel van de oplossing, denken de oprichters van Choosewise. Smits: "Voor sommige mensen verstoort het de werk-privébalans. Soms omdat ze thuis zijn met partner en kinderen, soms juist omdat ze alleen zijn. Voor een paar dagen is dat prima, maar niet de hele week."

Een werkplek dichtbij huis is een mooie aanvulling op thuis en kantoor, zegt ze. "Je kunt de hond uitlaten en je pakketje ophalen, maar je bent toch in een andere omgeving met goede faciliteiten. Afhankelijk van je wensen kun je naar een professionele omgeving of juist een gezellige koffiezaak."

Brainstormen met zakenpartners of collega's

"Die derde werkplek kun je ook gebruiken voor brainstormsessies met collega's of zakenpartners die in de buurt wonen", zegt ze. "Je nodigt je zakelijke relaties tenslotte niet uit voor een meeting bij jou thuis."

Een online meeting is niet altijd geschikt, vindt Smits. "Virtueel kun je veel doen, daar geloof ik echt in. Maar ik geloof nog meer in live. Als je fysiek samenkomt heb je toch net een ander gesprek. Mimiek en non-verbale communicatie geven je een totaalplaatje en dragen zo bij aan een sterke relatie."

'Verander minstens eens per week je werkplek'

Smits en Zondervan hebben zelf helemaal geen kantoor. Ze werken gelijk verdeeld thuis en op flexplekken via hun eigen app. Hun visie: naar kantoor ga je voor intensieve samenwerking binnen je bedrijf. Je werkt thuis als je zonder afleiding wilt focussen. De derde plek is voor inspiratie en creativiteit.

Smits raadt iedereen aan minstens eens per week zijn werkplek te veranderen. "Een nieuwe omgeving inspireert en helpt je op een andere manier te denken."

3 tips voor succesvol ondernemen op afstand:

  • Denk bewust na over werk-privébalans gedurende je werkdag. Probeer te ontspannen tijdens je pauze, bijvoorbeeld met een wandeling (of gooi een balletje, als je flexwerkt op een jeu de boulesbaan).

  • Kies bewust de locatie van je meeting: online, op kantoor of op een derde werkplek. Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

  • Wissel minstens eens per week van werkplek. Dat prikkelt je zintuigen en zorgt voor nieuwe inspiratie.


Wil je meer weten over het werken op afstand? Bekijk dan de pagina Hybride werken

Wat vind je van dit artikel?

Claartje Vogel

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.