Wat is de Mededingingswet?
NMa houdt eerlijke concurrentie in stand
‘Iets met concurrentie’, is het antwoord dat je vaak van mensen krijgt als je ze vraagt naar de uitleg van de Mededingingswet. Straks kun jij ze vertellen hoe het precíes zit.
De mededingingswet wordt ingevoerd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken, dat vanaf 1998 in de gaten houdt of er ergens sprake is van oneerlijke concurrentie. Sinds 2005 is het een zelfstandig bestuursorgaan.
Wat zijn kartels?
Maar hoe zit dat nou met die concurrentie? Om even in officiële termen te praten: De NMa houdt toezicht op het verbod op kartels, misbruik van de economische machtsposities en toetst fusies en overnames. Eh… Kartels? Een kartel is een overeenkomst die twee bedrijven met elkaar sluiten om de onderlinge concurrentie te verminderen, bijvoorbeeld een prijsafspraak van een product, een afspraak over de geografische verdeling van klanten of een afspraak over de hoeveelheid producten die de bedrijven produceren. Kartels zijn verboden in Nederland, omdat je daarmee de natuurlijke concurrentie opheft. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een hoge minimumprijs afspreken voor een product, zodat klanten steeds dieper in de buidel moeten tasten.
Wanneer maak ik misbruik van mijn economische machtspositie?
Een bedrijf met een economische machtspositie mag die positie niet misbruiken. Je hebt een economische machtspositie als je onafhankelijk bent van je concurrenten en afnemers. Met zo´n positie kun je makkelijk de prijs van je product of dienst bepalen, zonder daarbij rekening te houden met concurrenten. Als je een marktaandeel hebt van meer dan 40 procent en je daarbij geen of weinig concurrentiedruk voelt, heb je waarschijnlijk een economische machtspositie. In principe mag je een economische machtpositie hebben, mits je die niet misbruikt. Je mag geen overdreven hoge prijzen voor je producten vragen of producten samen in een pakket verkopen die niks met elkaar te maken hebben. Ook mag je nieuwskomers op de markt niet eruit werken door ineens je producten onder de kostprijs aan te bieden. Als de nieuwkomer met je wil concurreren, zou diegene ook de producten voor een ´te´ lage prijs moeten verkopen. Dat kan een nieuwkomer zich niet veroorloven.
Mag ik zomaar fuseren of een bedrijf overnemen?
Neemt een bedrijf een ander bedrijf over of fuseert het met een ander bedrijf, dan kan ook zo´n economische machtspositie ontstaan. De NMa controleert of hierdoor geen grote concentratie ontstaat die een goede marktwerking in de weg staat. Bang dat je concentratie veroorzaakt met je fusie of overname? Dan moet je dit melden aan de NMa, nog voordat je overgaat tot de fusie of overname. De NMa houdt alleen concentratietoezicht op grote concentraties. Wanneer is er sprake van een grote concentratie?
als de ondernemingen samen meer dan 113.450.000 euro wereldwijd omzetten en
als minstens twee van de ondernemingen binnen Nederland ieder een jaaromzet van minimaal 30 miljoen euro behalen.
Haal je deze punten niet? Dan hoef je je geen zorgen te maken over je concentratie. Je mag dan concentreren zonder melding aan de NMa. Andere concentraties moeten wel een meldingsprocedure volgen, een paar gevallen uitgezonderd.
Overigens, als je een ander bedrijf verdenkt van een overtreding van de Mededingingswet, kun je een klacht indienen. Lees daarvoor ons artikel