Ondernemer en alimentatie: hoe zit dat precies?
Draagkrachtberekening bij fluctuerend inkomen
Als scheidende ondernemer komen er een hoop zaken op je af, waaronder ook alimentatie. Wat zijn de wettelijke regels rondom partner- en kinderalimentatie? Hoe wordt de hoogte van alimentatie bepaald en kun je de alimentatie tussentijds wijzigen als de winst uit je onderneming afneemt?
Het vaststellen van (partner)alimentatie is geen eenvoudige klus, zeker niet als je een eigen onderneming runt als alimentatieplichtige. Het berekenen van de alimentatie is namelijk een stuk lastiger dan bij iemand in loondienst; dat komt met name door fluctuerend inkomen.
Het inkomen van zelfstandigen zal in de meeste gevallen van maand tot maand verschillen en dat is bij werknemers in loondienst meestal niet het geval. Hoe wordt het inkomen en vervolgens de alimentatieverplichting van een ondernemer dan vastgesteld?
Draagkrachtberekening en partneralimentatie: waar heeft je ex-partner recht op?
Grofweg kun je de alimentatieberekening zien als: wat heeft de onderhoudsgerechtigde nodig en wat kan de onderhoudsplichtige dragen? Het laagste bedrag dat uit deze 2 vragen rolt, wordt in principe als maximaal te betalen alimentatie aangehouden. En niet geheel onbelangrijk: de partner met het hoogste inkomen draagt bij aan de kosten van het levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen.
Allereerst wordt het inkomen van beide partners vastgesteld om vervolgens een draagkrachtberekening te maken. Het uitgangspunt van zo’n berekening is de winst uit de onderneming. Deze boekwinst wordt door een onafhankelijk financieel adviseur bepaald aan de hand van jaarstukken, waaronder de balans en de winst- en verliesrekening. De rechtsvorm van je onderneming heeft daarbij ook invloed op het vaststellen van de alimentatie.
Lees ook: Waardebepaling bedrijf bij scheiding
1. Draagkrachtberekening eenmanszaak en VOF
Bij een eenmanszaak of vof (bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid) wordt gekeken naar de nettowinst uit je onderneming. Een gedeelte hiervan moet in de onderneming achterblijven voor eventuele investeringen of om schulden af te lossen. Het bedrag dat overblijft, wend je aan voor privé-onttrekkingen bedoeld voor bijvoorbeeld levensonderhoud. Van dit resterende bedrag is een deel bestemd voor alimentatie. Bij deze berekening wordt gekeken naar de boekwinst van de afgelopen jaren, maar ook naar toekomstige prognoses.
2. Draagkrachtberekening bv of nv
Als DGA (directeur-grootaandeelhouder) van een onderneming met rechtspersoonlijkheid ontvang je salaris van je bedrijf. Ook kan er structureel dividend van aandelen worden uitgekeerd. Salaris en dividend worden allebei meegenomen in de berekening waarmee de hoogte van alimentatie wordt vastgesteld. Er wordt dus niet alleen gekeken naar je salaris: de maatstaf is welk inkomen je jaarlijks uit je bedrijf kan halen zonder de continuïteit van je bedrijf in gevaar te brengen.
Vergeet niet dat een draagkrachtberekening voor een ondernemer specialistisch werk is, dat zowel juridische als financiële kennis vereist.
Naast partneralimentatie kan er ook sprake zijn van kinderalimentatie. Voor het vaststellen van kinderalimentatie wordt ook gekeken naar de draagkrachttabel 2022.
Verlaging van alimentatie: je kunt een wijzigingsverzoek alimentatie indienen
Bedrijfsresultaten kunnen tegenvallen. Dat is altijd zo geweest, maar vandaag de dag minstens zo actueel. Vanwege corona zijn behoorlijk wat ondernemers in de knel gekomen, om nog maar te zwijgen over de stijgende energieprijzen en torenhoge inflatie. Het is dus niet vreemd te bedenken dat steeds meer ondernemers tijdelijk niet aan de alimentatieverplichtingen kunnen voldoen.
Probeer in zo’n geval eerst samen met je ex-partner een nieuwe afspraak te maken met behulp van een financieel deskundige. Lukt dit niet? Dan kun je een wijzigingsverzoek alimentatie indienen. Dit doe je via een advocaat die een wijzigingsprocedure start bij de rechter.
Is alimentatie aftrekbaar?
Alimentatie die naar je ex-partner gaat, is aftrekbaar van de jaarlijkse inkomstenbelasting. Dit mag je in de aangifte aftrekken als ‘betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Advocaat- en proceskosten om de alimentatie te bepalen, te verlagen of te beëindigen mogen niet van de winst worden afgetrokken.
Houd ook rekening met:
Het belastingpercentage waarmee je in de inkomstenbelasting mag aftrekken, wordt tot 2023 geleidelijk afgebouwd
Vanaf 2023 bedraagt het percentage 37%, ongeachte de hoogte van je inkomen
Kinderalimentatie is niet aftrekbaar en wordt ook niet belast