Verplichte CO2-registratie voor werkgevers: zo doe je dat

Zo hou je de zakelijke kilometers van je personeel bij

woonwerkverkeer CO2 registratie verplicht

Houd jij de CO2-uitstoot van jouw werknemers al bij? Vanaf 1 juli 2024 is het voor werkgevers met honderd werknemers of meer verplicht om woon-werkverkeer en zakelijke ritten te registreren. Goed voor het klimaat, maar het klinkt misschien als administratief gedoe. Geen zorgen: ontdek wat de registratieverplichting precies is, waarom die er is, wat het oplevert (ook voor jou!) en vooral: hoe je dit zo makkelijk mogelijk doet.

Voorkom administratieve rompslomp en begin op tijd

De verplichte CO2-registratie voor werkgevers houdt in dat je, als je een bedrijf hebt met meer dan honderd personeelsleden, vanaf deze zomer moet bijhouden hoeveel kilometers zij afleggen. Ook moet je bijhouden met welk type vervoersmiddel zij dit doen en met welk type brandstof. De overheid brengt zo gegevens over mobiliteit van werknemers in kaart. Daarmee kunnen er in de komende jaren normen over bijvoorbeeld een maximumuitstoot worden bijgehouden.

MKBSD Tools
MKBSD Tools

Waarom CO2-registratieplicht?

Het antwoord laat zich raden: de CO2-registratieplicht is er omdat de overheid de klimaatdoelen wil halen. Het is, kortom, beter voor het milieu als we minder vervuilende kilometers afleggen en om te weten hoe we dat doen, moeten we eerst weten hoe het er nu voor staat. Met deze specifieke maatregel wil de overheid in 2030 1,5 miljoen ton minder CO2 uitstoten. Het woon-werkverkeer kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren; woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn nu verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van de mobiliteitssector. Die sector maakte in 2022 dan weer bijna 20% uit van de totale CO2-uitstoot van Nederland.

Wat moet je precies rapporteren?

Als werkgever moet je het aantal kilometers, het vervoersmiddel en de gebruikte brandstofsoort van je werknemers rapporteren. Dat zijn de reizen die ze van hun woning naar het werk afleggen, maar ook zakelijke ritten naar bijvoorbeeld klanten. De registratieplicht geldt voor alle vormen van zakelijk vervoer: niet alleen de auto, maar ook het openbaar vervoer, fiets en taxi. Goed om te weten: zakelijke vliegreizen hoeven niet te worden bijgehouden.

Van wie moet ik de kilometers rapporteren?

Van werknemers die minimaal twintig uur per maand werken. Dat zijn ook eventuele seizoenskrachten die de garantie hebben op twintig uur maandelijks werk. Gedetacheerden, uitzendkrachten, werknemers met nulurencontracten of deeltijdcontracten voor minder dan twintig uur per maand én vrijwilligers vallen buiten de regeling.

Hoe moet je de CO2-uitstoot rapporteren?

De overheid helpt je een handje: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een digitaal platform ontwikkeld waarin je alle gegevens kunt aanleveren van het voorgaande jaar. Dat betekent dus dat je uiterlijk 30 juni 2025 de gegevens vanaf 1 juli 2024 - de datum waarop de registratieplicht ingaat - moet inleveren. Je mag trouwens ook van heel 2024 de ritten doorgeven, mocht je het al bijhouden.

Hoe je de gegevens precies verzamelt, is aan jezelf. Handig is het om een systeem te gebruiken waarmee je de gegevens registreert. Er zijn verschillende mobiliteitsapps in omloop waarmee werknemers zelf hun kilometers automatisch laten registreren via GPS op hun smartphone.

CO2-registratie: wat levert het mij op?

Behalve een schoner geweten? Geld. Denk maar eens na over wat mobiliteit nu kost binnen jouw bedrijf. Wist je dat dit bij veel bedrijven de derde (!) kostenpost is, na personeelskosten en huisvesting? Daar liggen dus bespaarkansen.

Bovendien kan een schoner beleid ook aantrekkelijk zijn voor personeel. Medewerkers vinden een mobiliteitsbudget vaak interessanter dan alleen een kilometervergoeding. Oh, en als je medewerkers vaker de fiets pakken, is dat natuurlijk ook nog goed voor hun vitaliteit.

Ontdek de voordelen: met de fiets naar het werk is gezonder, productiever en milieuvriendelijker.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.