Hoe kan ik energie besparen in de horeca?
'Gastvrij' energie besparen
Horeca-gasten hebben baat bij een goede sfeer en een prettig klimaat. Jouw zaak dus ook. Nu hoeft sfeervolle verlichting en een fijne temperatuur echt geen handen vol geld te kosten. Integendeel!
Een lage energierekening willen we allemaal. Maar wist je dat jouw bedrijf door de overheid kan worden verplicht om energie te besparen? Dat komt door de Wet Milieubeheer. Als jij aan deze wet moet voldoen en je neemt onvoldoende maatregelen, dan kan de overheid je zelfs een boete opleggen. Check dus ook even wat jij moet doen aan de Wet Milieubeheer.
Besparen op verlichting
Verlichting speelt een grote rol in de horeca, hier valt een hoop op te besparen. Zo kun je gloeilampen en halogeenspots gemakkelijk vervangen door spaarhalogeenlampen en led-verlichting. De lichtopbrengst van deze laatste is hoog genoeg om er makkelijk bij te werken en functioneert bovendien prima als sfeerverlichting voor de openbare ruimtes in restaurants of cafés. Vaak worden in de keuken nog ouderwetse TL-verlichting gebruikt. Door deze te vervangen door nieuwe, kun je al gauw meer dan tweederde(!) besparen op de energiekosten. Als je er ook nog een reflector achter plaatst voor meer lichtopbrengst, heb je er zelfs maar de helft nodig. Een makkelijke oplossing die in veel keukens kan worden toegepast.
Besparen op koeling
Gloeilampen zorgen voor veel warmte. Zorg er daarom voor dat boven koelapparaten spaarlampen hangen. Bij de koeling zelf isoleer je koudeleidingen en sluit je deurrubbers altijd goed af. Door koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden goed af te dekken, bespaar je tot de helft aan energie. IJsrijpvorming is ook een teken van verspilling. Dit leidt tot extra verbruik. Controleer dit daarom regelmatig en maak ook de condensor schoon, zodat de warmte op een juiste manier weg kan. Zorg ervoor dat de bierkoeling zijn aangezogen lucht van buiten haalt, dat scheeltenergie. Energielabels geven houvast bij het kiezen van het juiste, zuinige apparaat.
Besparen op CV en airconditioning
Plaats radiatorfolie tussen een radiator en de niet geïsoloeerde buitenmuur en zorg er ook voor dat de warmte goed de ruimte in kan. De thermostaat kan dan al gauw een stuk lager. Isoleer warmteleidingen die door die ruimtes lopen, zodat deze niet teveel warmte verliezen. Met bijvoorbeeld speciaal folie kun je tegen lage kosten prima besparen. Hetzelfde geldt trouwens voor leidingen die koude lucht vervoeren, bij een airco bijvoorbeeld. De airco zelf dient goed onderhouden en secuur afgesteld te zijn. Zorg er voor dat je niet tegelijkertijd verwarmt en koelt in dezelfde ruimte. Een ketel van twaalf jaar of ouder is het beste te vervangen door een nieuwe HR-ketel, die voor een hogere energieopbrengst zorgt.
Praktische tips voor een lager energieverbruik
Zorg ervoor dat niet alle apparaten tegelijkertijd aanstaan.
Dek warmhoudplaten en au-bain-maries af. Dat levert een besparing op 20%
Laat gaspitten niet constant branden. Je bespaart 500 euro (=1200 kubieke meter gas) als je vier pitten, die twee uur per dag onnodig aanstaan, uitzet.
Sluit je vaatwasser bij voorkeur aan op een warmwatercircuit. Dat scheelt al gauw 15 procent in de kosten.
Let bij aanschaf van nieuwe apparatuur op het verbruik en ga voor een hr-friteuse (scheelt een vijfde in verbruik) of een gasgestookte combi-steamer (bespaart zo'n 10-20 procent).