De groene arbeidsovereenkomst: stimuleer duurzame keuzes met je arbeidsvoorwaarden
Legal Designer Savannah Koomen over de waarde van groene arbeidsvoorwaarden
Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je arbeidsvoorwaarden? De groene arbeidsovereenkomst helpt je om een goede start te maken. Wat is de groene arbeidsovereenkomst precies en hoe kun je ermee aan de slag? We gaan in gesprek met Savannah Koomen, Legal Designer bij Patroon Design en het creatieve brein achter dit idee.
Het begin van de groene arbeidsovereenkomst
Met de trein op vakantie naar Zuid-Italië en vier vakantiedagen kwijt zijn aan de heenreis? Het overkwam Legal Designer Savannah Koomen. “Ik voelde me afgestraft. Hoe cool zou het zijn als je werkgever je hierin tegemoet komt en zegt: ‘Als jij duurzaam op vakantie gaat, dan word je daarvoor beloond.’?”
Deze gedachte markeerde het begin van de groene arbeidsovereenkomst. “Ik deed onderzoek onder medewerkers en ontdekte dat er animo is voor groene arbeidsvoorwaarden. Ook onder werkgevers zie ik de vraag toenemen. Niet alleen omdat het aansluit op hun duurzame bedrijfsmissie, maar ook omdat het helpt om talent aan te trekken.”
Wat is de groene arbeidsovereenkomst?
“De groene arbeidsovereenkomst is een overeenkomst die duurzame keuzes onder werknemers stimuleert. Hoe zet je je arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, bonus, reizen en vakantie-dagen, in om beter gedrag te stimuleren? De groene arbeidsovereenkomst helpt werkgevers om met deze vraag aan de slag te gaan en een eerste, belangrijke stap te zetten in het verduurzamen van hun arbeidsvoorwaarden.
Wat zijn de voordelen van de groene arbeidsovereenkomst?
Van gemeenten en overheden, tot bedrijven en hun medewerkers: van iedereen is actie nodig om een duurzame en leefbare wereld te creëren. Met de groene arbeidsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer samen een steen bijdragen aan een betere toekomst.
De groene arbeidsovereenkomst helpt om huidige medewerkers te behouden en (jong) talent aan te trekken. Zo blijkt uit recent onderzoek van YoungCapital dat 4 op de 10 jongeren overweegt haar baan op te zeggen als hun werkgever niets aan duurzaamheid doet.
Waar steeds meer bedrijven duurzaamheid toevoegen aan hun bedrijfsmissie, zien we ook meer greenwashing: bedrijven die zich naar de buitenwereld duurzamer voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Door de groene overeenkomst te gebruiken kun je laten zien dat je duurzaamheid écht belangrijk vindt en daad bij het duurzame woord voegen.
Arbeidsvoorwaarden zijn (gelukkig) continu in ontwikkeling. De groene arbeidsovereenkomst bevat een aantal moderne arbeidsvoorwaarden, zoals vrijwilligerswerk, een duurzaam vakantiedagenregeling of groen pensioen. Daar met je organisatie op inspelen, helpt je ook om op HR-vlak bij de tijd te blijven
Voorbeeldovereenkomst als makkelijk startpunt
Een start maken met de groene arbeidsovereenkomst van jouw organisatie, heeft Savannah gemakkelijk gemaakt. “We hebben een voorbeeldovereenkomst gecreëerd, die je op www.groeneovereenkomst.nl kan vinden. Dit is een goed startpunt voor werkgevers en bevat een aantal belangrijke onderwerpen, zoals vakantiedagen, vrijwilligerswerk en reiskostenvergoedingen.”
Extra opties mogelijk
“Daarnaast is er nog een heel menu aan opties, maar deze zijn over het algemeen wat meer ingrijpend. Zo kun je medewerkers een budget geven voor een warmtepomp of om hun huis te isoleren. Of je scherpt je mobiliteitsbeleid aan, zodat medewerkers met weinig reistijd alleen vergoeding krijgen voor reizen die ze met het OV maken.”
Houd de WKR in de gaten
Wil je de groene arbeidsovereenkomst implementeren? Dan is het verstandig om de Werkkostenregeling (WKR) in de gaten te houden. “Een fietsenplan valt inmiddels niet meer binnen de WKR. Maar als je met bonussen gaat werken of je medewerkers een budget geeft om hun huis te verduurzamen, dan moet je je vrije ruimte in de gaten houden, zodat het fiscaal niet onaantrekkelijk wordt.”
Biedt het aan, maar verplicht het niet
Daarnaast deelt Savannah nog wat praktische tips om de groene arbeidsovereenkomst met succes te implementeren. “Met de groene arbeidsovereenkomst wil je als werkgever duurzame keuzes stimuleren onder je werknemers. Waar dat voor veel mensen waardevol is, voelen anderen zich onder druk gezet. Wat ik in de praktijk zie, is dat het daarom belangrijk is om de uiteindelijke keuze bij je werknemers te laten. Jij biedt de optie aan, maar het is voor werknemers niet verplicht om daarop in te gaan.”
Van sociale controle naar inspiratie
“Ook blijkt vertrouwen een belangrijke pijler. Is die collega écht met de trein op vakantie gegaan? Heb je je huis daadwerkelijk geïsoleerd? Vaak zit daar binnen een team voldoende sociale controle op. Wil je meer? Dan kun je bijvoorbeeld afspreken dat men het team een selfie stuurt als ze in de trein zitten of een foto delen van hun nieuwe duurzame maatregel. Daarmee wordt het niet alleen inzichtelijk, maar zorg je ook dat medewerkers elkaar inspireren en aansteken.”
Meer weten over of hulp nodig bij de groene arbeidsovereenkomst? Ga naar www.groeneovereenkomst.nl.