Certificaat van Oorsprong
Een bewijs van oorsprong voor zendingen naar landen buiten de EU
Bij de export van producten kan het zijn dat het land van bestemming om een Certificaat van Oorsprong (CvO) vraagt. Met dit certificaat kun je aantonen wat de oorsprong is van je product, zodat de douane het product kan binnenlaten. Wat is het Certificaat van Oorsprong precies en in welke situaties heb je er een nodig?
Het ATR-certificaat
Een douanedocument voor soepele handel tussen Turkije en EU-landen
Voer je goederen in vanuit Turkije? Dan komt een ATR-certificaat van pas. Lees hier alles wat je moet weten over dit douanedocument.
Cabotage: efficiënt en milieuvriendelijk vervoer
Maar ook een beladen onderwerp in de EU
Van alle vrachtwagenchauffeurs die met de vlam in de pijp de Europese wegen berijden, heeft maar liefst een kwart geen lading aan boord; ze zijn ‘leeg’ op weg naar huis of laadadres. Cabotagevervoer kan deze verspilling verminderen, maar door ongelijke lonen in de EU-lidstaten is cabotage aan beperkende regels gebonden.
Bill of Lading: zeevrachten versturen
Een transportdocument dat ook het eigendomsbewijs is
Wil je een zending met de boot laten verschepen naar een ander land? Dan moet je zeevracht begeleid worden door een Bill of Lading. Wat moet je weten over deze Bill of Lading? Wat is dit voor document en wat staat erin? En wat is het verschil tussen een Bill of Lading en een Cognossement? Ontdek wat je moet weten als je een lading wilt vervoeren per boot.
Export naar Engeland na Brexit: update 2021
De praktische gevolgen
Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de export naar Engeland? En wat is er veranderd sinds het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië op 1 januari 2021 van kracht werd? Een overzicht met handige links.
De douaneverklaring CN22 of CN23 gebruiken voor internationaal versturen
Wanneer gebruik je welke verklaring?
Als je regelmatig pakketten moet versturen naar bestemmingen buiten de EU, krijg je te maken met bepaalde douaneregels. Je moet de douane in bepaalde gevallen informatie geven over de goederen die je verstuurt. Dat doe je met een douaneverklaring: CN22. Wat is een CN22? Wanneer heb je zo’n formulier nodig, hoe vul je hem in en wat is het verschil met een CN23?
De Air Waybill voor luchtvrachtzendingen
De juiste informatie om je luchtvrachtzendingen veilig en probleemloos te versturen
Luchtvracht is erg belangrijk voor de internationale handel. Een cruciaal document voor een luchtvrachtzending is de Air Waybill (AWB). Als die ontbreekt, wordt de luchtvracht niet geaccepteerd door de vliegtuigmaatschappij. Wat is een Air Waybill precies? En wat is een Master Air Waybill?
Wat doet een expediteur?
Het verschil tussen een transporteur en expediteur
Een expediteur doet iets anders dan een transporteur, maar wat doet een expediteur dan precies? Voor internationaal transport van goederen moet je aan de nodige formaliteiten voldoen. Daar is specialistische kennis voor nodig. Heb je die kennis niet en ook geen tijd om je erin te verdiepen? Dan is het slim om een expediteur in te schakelen.
EORI-nummer: wat is het?
Nodig voor efficiënt importeren en exporteren van goederen
Als je goederen importeert of exporteert heb je een EORI-nummer nodig. Je bent dit verplicht als je internationaal handelt en in contact komt met de Douane, zoals bij leveringen naar het Verenigd Koninkrijk. Wat is een EORI-nummer, hoe kom je eraan en wanneer gebruik je het?
Wat doet de douane?
Controle van invoer, uitvoer en doorvoer
Nederland is een distributieland bij uitstek. Dagelijks worden miljoenen goederen in-, door- en uitgevoerd. Om te zorgen dat de producten die in Nederland en Europa worden vervoerd voldoen aan de wetten en regels, is er de Douane.
Wat is logistiek?
De juiste goederen, op de juiste tijd, op de juiste plaats
Logistiek is meer dan alleen het transport van de ene naar de andere plek. Het is een verzamelterm voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom aan goederen vanaf de eerste tot de laatste fase.
Importeur of handelsagent bij import?
Welke keuze moet je maken?
Veel risico of minder risico. Dat is zo’n beetje de samenvatting van de keuze tussen importeur (ook wel distributeur) of handelsagent als je wilt gaan importeren. Natuurlijk is dit een beetje kort door de bocht. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen.
Wat zijn de Incoterms® 2020 bij internationale leveringen?
De rechten en plichten van koper en verkoper
De nieuwste versie Incoterms, ookwel Incoterms® 2020 zijn vanaf 1 januari 2020 in werking getreden. Deze ICC Incoterms® regelen internationaal de rechten en plichten van de verkoper en koper. Vier zijn er specifiek bedoeld voor de zeevaart. De overige zeven gelden voor weg-, spoor- en luchtvervoer. De nieuwste versie wordt daarmee het moderne alternatief voor de ICC Incoterms: Incoterms ® 2010.
Hoe regel ik de logistiek bij import?
Waar moet je op letten als je goederen uit het buitenland naar Nederland vervoert?
Als je alles hebt voorbereid en uitgezocht, is het tijd om ook daadwerkelijk die producten uit het buitenland naar Nederland te halen. Het importeren kan beginnen! Maar ook daar komt natuurlijk het nodige bij kijken. In dit artikel helpen we je op weg.
De transportketen stap voor stap uitgelegd
De logistieke keten bij internationale handel
Je stuurt een lading goederen op naar China en een paar dagen later wordt het daar keurig bezorgd. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? Wie heeft zich er allemaal mee bemoeid dat jouw pakje onbeschadigd op de juiste plek terecht komt? Een kijkje in de transportketen.
Stappenplan voor organisatie logistiek
Een stappenplan om de logistiek bij internationale handel goed te organiseren
Bij 'logistiek' denken mensen vaak meteen aan transport, maar dat is slechts een klein aspect van het totale logistieke proces. Je moet namelijk behoorlijk wat regelen voordat jouw zending met een vrachtwagen of vliegtuig naar het land van bestemming vertrekt.
Hoe regel ik de logistiek bij export?
Vijf belangrijke punten bij transport van je goederen naar het buitenland
Als je hebt besloten dat je gaat exporteren, moet het product natuurlijk ook nog op de juiste plaats terechtkomen. In je exportplan hou je daarom ook rekening met de logistiek. Daarbij gaat het om veel meer dan alleen het transport; ook leveringsvoorwaarden, douane- en vrachtdocumenten, verzekeringen, de opzet van het serviceapparaat en de retourlogistiek hebben ermee te maken.
Handelsagent of distributeur bij export
De voor- en nadelen op een rijtje
Je bent eruit, je gaat ook handelen in andere landen dan Nederland. Maar hoe ga je die producten dan in de markt zetten? Hoe kun je het beste de markt bewerken? Nederlandse bedrijven maken vaak een keuze tussen werken met een handelsagent, distributeur, franchising of het openen van een eigen vestiging. Dit artikel gaat over de keuze tussen een handelsagent en een distributeur.