Wat is Cradle to Cradle?
Duurzaam ondernemen met C2C-certificaat

De ultieme vorm van duurzaam ondernemen is Cradle to Cradle. Het betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, zonder hun waarde te verliezen.
Wat is Cradle to Cradle?
Cradle to Cradle (C2C) is een ontwerpfilosofie. Volgens het Cradle to Cradle-principe is afval gelijk aan voedsel. Oftewel: elke grondstof, elk materiaal, moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest. Dat noem je ook wel 'upcycling'. De grondleggers van deze filosofie zijn de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough.
Verschil recycling en upcycling
Bij traditionele recycling is sprake van ‘downcycling’; een materiaal kan vaak niet twee maal voor dezelfde toepassing worden gebruikt, maar krijgt meestal na recycling een andere, meer inferieure toepassing. Zo komt het kunststof uit je mobiele telefoon in een volgend leven meestal niet verder dan een parkbankje.
Volgens het Cradle to Cradle-principe moet elke grondstof volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt (zoals bij gewone recycling). Als alle gebruikte materialen in het product worden hergebruikt in een nieuw volwaardig product is er sprake van ‘upcycling’. Dus in plaats de gebruikelijke cyclus van ontstaan, gebruik en afdanken van een product (van wieg tot graf) krijgt een product een heel nieuw leven (van wieg tot wieg). Een gesloten kringloop zonder waardeverlies.
Biosfeer en technosfeer
Braungart en McDonough onderscheiden twee cycli waarin materialen kunnen circuleren: de biosfeer en de technosfeer. Materialen in de biosfeer zijn biologisch afbreekbaar. Dit zijn organische stoffen die composteerbaar zijn. Materialen in de technosfeer kunnen eindeloos hergebruikt worden voor industriële toepassingen.
Daarom begint C2C al bij het ontwerp en de materiaalkeuze. Als je zelf aan de slag wilt met C2C, dan moet je je om te beginnen verdiepen in de samenstelling van de producten die je inkoopt. Deze moeten gifvrij zijn en biologisch afbreekbaar zijn óf later gemakkelijk te scheiden zijn zodat de materialen hun waarde behouden.
Creatieve C2C-toepassingen
Veel bedrijven in Nederland zijn enthousiast aan de slag gegaan met C2C. Er komen dan ook steeds meer creatieve C2C-producten op de markt, met name nieuwe toepassingen van bouwmaterialen (circulair bouwen), kleding/textiel, meubels, papier en drukwerk en verpakkingen.
Zo gebruikt tapijtfabrikant Desso geen schadelijke stoffen en recyclen ze zelf hun oude tapijten om daar weer nieuwe van te maken. Daarnaast is het productieproces zo veel mogelijk waterbesparend en maatschappelijk verantwoord.
Ook afvalverwerker Van Gansewinkel gelooft niet meer in afval: zij maken hier zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen van voor nieuwe, hoogwaardige toepassingen.
Hoe behaal je het C2C-certificaat?
Je kunt zelfs proberen of je in aanmerking komt voor een C2C-certificaat. Met dit keurmerk laat je zien dat je echt duurzame producten produceert en doet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dat is natuurlijk ook goede marketing voor jouw bedrijf. De milieubewuste consument zal jouw merk/bedrijf positiever beoordelen.
Maar dit keurmerk mag je niet zomaar dragen. Voor het behalen van het C2C-certificaat wordt jouw product beoordeeld op prestaties in vijf duurzaamheidscategorieën:
Materialen; bij keuze materialen en chemicaliën staat gezondheid en milieu op de eerste plaats
Product circulariteit; bij ontwerp van producten moet al rekening zijn gehouden met het volgende gebruik (nieuwe toepassing)
Klimaatbescherming; de productie moet een positief effect hebben op de luchtkwaliteit en de (vermindering van de) uitstoot van broeikasgassen
Water- en grondbeheer; bescherming van bodemecosystemen
Sociale rechtvaardigheid; het bedrijf doet eerlijk zaken en respecteert mensenrechten
Meer informatie over C2C-certificering vind je op de site van C2C Platform.