Mkb-verzuimverzekering

Voorkom onverwachte kosten en bescherm de financiële gezondheid van je bedrijf

Verzuim onder je werknemers brengt kosten en verplichtingen met zich mee. Denk aan loondoorbetaling bij ziekte en je verantwoordelijkheden tijdens het re-integratietraject. Inzicht in deze kosten en risico’s is essentieel om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen of te voorkomen. Een goed verzuimbeleid helpt je daarbij. Niet alleen om kosten te beheersen, maar ook om bij te dragen aan een gezonde bedrijfsvoering en tevreden werknemers.

Wees daarom goed voorbereid en weet waar je verplichtingen liggen. Ontdek hoe je eenvoudig je verzuimkosten kunt berekenen, welk soort verzuimverzekering relevant is voor jouw onderneming en hoe een verzuimprotocol en verzuimpreventie bijdragen aan gezonde werkcultuur, lagere verzuimkosten en een duurzamere inzetbaarheid van je medewerkers.

Op deze themapagina vind je praktische antwoorden op vragen als:

  • Wat kost een zieke werknemer?
  • Wat is de loondoorbetalingsverplichting?
  • Hoe zit het met de WGA, de WGA-premie en eigenrisicodragerschap?
  • Waarom is een verzuimprotocol onmisbaar?
  • Hoe draag je bij aan verzuimpreventie?
  • Is een basis verzuimverzekering de moeite waard en tegen welke kosten ben je verzekerd?
  • Welke aanvullende diensten biedt een MKB Verzuim-ontzorgverzekering?

Wat is de loondoorbetalingsverplichting?

Waar hebben je werknemers recht op en wat zijn de regels?

Is je werknemer ziek? Of kan een medewerker geen werk uitvoeren en ben jij daar verantwoordelijk voor? Dan betaal je het loon in de meeste gevallen gewoon door. Dit heet loonbetalingsverplichting. Hoe dat precies zit en in welke situaties de verplichting wel én niet geldt, lees je in dit artikel.

Wat is een verzuimprotocol en hoe stel je die op?

Stappenplan en voorbeeld verzuimprotocol

Een werknemer wordt ziek, wat moet je doen? En wat moet je werknemer zelf doen?? Dat leg je vast in een verzuimprotocol. Klinkt formeel misschien, maar het is juist een praktisch stappenplan met duidelijke afspraken. En het opstellen van een verzuimprotocol kun je vrij eenvoudig zelf doen.

Wat is de WGA en hoe zit het met de WGA-premie?

Verzekeren, eigenrisicodragerschap en het belang van verzuimpreventie

Raakt je werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt na twee jaar ziekte? Dan valt dit onder jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je bij het UWV of een particuliere verzekeraar verzekeren voor de kosten onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dit artikel alles over de WGA, de WGA-premie en wat je kunt doen als je het niet eens bent met de vastgestelde premie.

MKB Verzuim-ontzorgverzekering: Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Alles wat je moet weten om een goede keuze te maken

Langdurig ziekteverzuim kan grote financiële gevolgen hebben en zelfs je bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen. Met een basis verzuimverzekering ben je gedekt voor de loondoorbetalingsverplichting. Maar dat geldt niet voor de re-integratiekosten, wettelijke verplichtingen en alle tijd en energie die het proces vraagt. Een MKB Verzuim-ontzorgverzekering biedt meer zekerheid: het ontzorgt je op het gebied van re-integratie en helpt met verzuimpreventie. Wat houdt zo’n ontzorgverzekering precies in, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Ziekteverzuim voorkomen en verlagen: hoe pak je dat aan?

Praktische tips om ziekteverzuim structureel te verminderen

Ziekteverzuim kan een grote impact hebben op zowel de productiviteit als de werksfeer binnen je bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gezond en gemotiveerd blijven? In dit artikel ontdek je praktische tips en strategieën om ziekteverzuim te voorkomen en te verlagen, zodat jouw organisatie optimaal blijft presteren.