Turboliquidatie: een nieuwe wet
Een nieuwe wet om schuldeisers te beschermen
Vanaf 15 november 2023 treedt er een nieuwe tijdelijke wet in werking om schuldeisers beter te beschermen in het geval van een turboliquidatie.
Turboliquidatie in het kort
Een turboliquidatie is een snelle ontbinding van een bv, vereniging of stichting waarbij er geen baten meer in het spel zijn. Omdat er geen baten meer in het spel zijn hoeft er geen vereffeningsfase plaats te vinden en kan het proces eenvoudig en redelijk snel worden doorlopen.
Lees meer over de voorwaarden van turboliquidatie en hoe dit werkt.
Nieuwe tijdelijke wet ‘transparantie turboliquidatie’
De nieuwe wet ‘transparantie turboliquidatie’ wordt in gebruik genomen zodat er meer transparantie ontstaat over hoe het proces van turboliquidatie plaatsvindt en om de verschillende partijen binnen het proces te beschermen tegen misbruik.
Voorlopig zal deze wet voor twee jaar gelden maar er is een eventuele verlening van de wet mogelijk.
De veranderingen
De volgende zaken veranderen er per 15 november 2023:
Openbaar maken financiën Het bestuur van een bedrijf of stichting is verplicht om uiterlijk binnen veertien dagen na de turboliquidatie een aantal financiële documenten aan te leveren en openbaar te maken:
De slotbalans met uitleg waarom er geen vermogen op de balans staat
De jaarrekeningen van de jaren voorafgaand aan de turboliquidatie
Algemene bekendmaking Het bestuur moet de turboliquidatie algemeen bekendmaken. In deze bekendmaking moet ook duidelijk worden dat de jaarrekening en de slotbalans ter inzage beschikbaar zijn bij de KvK.
Optreden tegen misbruik Wanneer na de turboliquidatie vermoeden is van misbruik of de voorwaarden niet zijn nagekomen, kan het OM een onderzoek instellen. Wanneer deze vermoedens zijn bewezen kan een rechter een bestuursverbod van maximaal vijf jaar opleggen aan de bestuurders van een bedrijf, stichting of vereniging.