Wat is de beste zakelijke rekening?
Zo kies je de beste aanbieder en pakket dat bij je past
Als ondernemer is het belangrijk de beste zakelijke rekening te kiezen bij een bank die goed aansluit bij je wensen en ideeën. Ga je voor een digitale bank of toch liever voor een traditionele bank? Hoe kies je de juiste zakelijke bankrekening en wat mag je van een bank verwachten?
Hoe kies je de beste zakelijke rekening?
Er zijn verschillende banken met allemaal een ander aanbod. Digitale banken met veel flexibiliteit, zoals Finom en Bunq. Of traditionele banken waar je nog naar een fysiek kantoor kunt. Sommige banken bieden een totaalpakket, bij anderen kun je zelf je pakket samenstellen. Zowel een totaalpakket als een zelf samen te stellen pakket hebben zo z'n voordelen.
Totaalpakket of zelf samenstellen?
Bij een samengesteld pakket weet je zeker dat je bij een zakelijke rekening niet teveel betaalt voor diensten die je eigenlijk niet gebruikt. Maar een totaalpakket is vaak voordeliger en daarmee weet je zeker dat je alle benodigde producten in huis hebt.
Niet al deze extra voordelen zullen op jou van toepassing zijn. Houd daarom in de gaten of de kosten van de rekening voor jou in verhouding staan met de extra’s waar jij wat aan hebt. Of andersom: kies die rekening die jou de meeste voordelen biedt. Houd daarbij niet alleen rekening met je huidige situatie maar ook met waar je naartoe wilt. Bijvoorbeeld: Verwacht je een sterke groei, of blijft het aantal overschrijvingen waarschijnlijk altijd laag?
Overwegingen bij de keuze voor de beste zakelijke rekening
Voor de beste zakelijke rekening kies je een bank die past bij jouw eisen. Houd hierbij rekening met bijvoorbeeld de dagelijkse gang van zaken:
Moet het kantoor dichtbij zijn?
Wat zijn de online en mobiele mogelijkheden?
Welke functies wil ik gebruiken?
Zijn er geïntegreerde oplossingen voor online betalingen en boekhoudsoftware?
Wil je rekeningen in meerdere valuta’s beheren?
Kun je de klantenservice makkelijk bereiken voor vragen?
Maar ook met andere voordelen die een bank kan regelen:
Advies
Diensten
Hypotheek
Kortingen
Welke banken zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen?
Er zijn tal van banken in Nederland waar je terecht kunt, maar welke biedt nu de beste zakelijke rekening? We maken onderscheid tussen de beste banken voor mkb’ers en zzp’ers.
Beste bank voor zakelijke rekening mkb’ers
De ABN AMRO is beste bank voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, volgens onafhankelijke bankenvergelijker zakelijkbankieren.nl. Daarnaast komen ook de volgende banken goed uit de bus:
ING (Starterspakket)
Rabobank zakelijk
SNS (Zakenrekening)
Regiobank (MKB Rekening)
Knab (Zakelijk voor BV’s)
Het belangrijkste verschil tussen deze banken zit vooral in bijkomende kosten. Zo betaal je bij sommige banken niets voor banktransacties, terwijl andere banken wél een klein bedrag per transactie in rekening brengen. De vaste maandelijkse kosten voor een zakelijke rekening verschillen van rond de €9,00 en €22,25 (2024).
Beste duurzame zakelijke rekening
Weegt duurzaamheid ook mee in jouw keuze voor de beste zakelijke rekening? Dan is Triodos Bank (Triodos Internet Zaken Rekening) een goede optie. Voor ondernemers die veel andere valuta inkopen en verkopen is Wise een goede keuze.
Beste bank voor zzp’ers
In de zoektocht naar beste bank voor startende ondernemers kom je ook banken tegen die zakelijke rekeningen aanbieden speciaal voor zzp’ers. Deze rekeningen zijn aantrekkelijk, want ze zijn een stuk goedkoper dan reguliere zakelijke rekeningen.
KNAB en SNS waren de eerste banken in Nederland die zakelijke rekeningen speciaal voor zzp’ers aanboden. Maar inmiddels is het aanbod breder. De volgende bank zijn populair bij zzp’ers:
Finom (innovatieve functies, zoals real-time boekhouding, lage kosten, gebruiksvriendelijke app)
KNAB (beste keuze consumentenbond)
Moneybird betaalrekening (boekhoudpakket en zakelijke rekening in één)
N26 Smart (onbeperkt aantal gratis transacties per jaar en geen kosten voor extra betaal- en spaarrekeningen)
Rabobank (geen vaste kosten, betaal alleen voor wat je gebruikt)
Een gratis zakelijke rekening is ook mogelijk, maar dan moet je bij onze oosterburen een rekening openen. De Duitse bank N26 biedt gratis zakelijke rekeningen aan (N26 Business-rekening). Nadeel van N26 is wel dat de communicatie in het Engels verloopt en dat je geen zakelijke rekening mag openen als je al een particuliere rekening hebt.
Alles in één oplossing: rekening, boekhouding en facturering
Finom combineert bankieren, facturering en boekhouding op één gebruiksvriendelijk platform. Met realtime updates en duidelijke dashboards heb je altijd en overal inzicht in je financiële situatie. Dit scheelt tijd en maakt het financiële deel van je onderneming makkelijker. Je werkt immers maar met één programma voor je rekening, boekhouding en facturering.
Verschillen in mogelijkheden zakelijke betaalrekening
Naast prijs zitten er nog een aantal andere verschillen tussen pakketten die van belang kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld een winkel met pinautomaat of wil je incasso’s laten uitvoeren bij klanten? Check dan goed of dit zit inbegrepen bij het pakket en welke voorwaarden hieraan zijn verbonden.
Veelgestelde vragen over een zakelijke betaalrekening
Welke bank is het beste voor zzp'ers?
KNAB en SNS blijven populair onder zzp’ers, maar ook nieuwe spelers zoals Bunq, Finom en N26 winnen snel aan populariteit vanwege hun lage kosten en gebruiksvriendelijke apps.
Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening voor zzp'ers?
Zakelijke rekeningen speciaal voor zzp'ers zijn vaak goedkoper dan reguliere zakelijke rekeningen en bieden specifieke voordelen zoals gratis transacties en lage maandelijkse kosten.